Economia românească a produs în 2009 în valoare de nici mai mult nici mai puţin de 491,27 miliarde de lei (116,19 miliarde de euro). O sumă însemnată ar spune unii. Totuşi, dacă ne uităm cu un an în urmă, lucrurile nu s-au schimbat cu nimic. Ba din contră, în termeni nominali, Produsul Intern Brut (PIB) este chiar mai mic (503,95 miliarde de lei în 2008).
Tot ce-a reuşit România să agonisescă în 2008, când PIB a sporit cu 7,1%, a fost măcinat de criza economică în 2009. România a înregistrat anul trecut o scădere economică de 7,1%, toate sectoarele având o contribuţie negativă la formarea PIB, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Dacă cei mai mulţi analişti se aşteptau ca ultimul trimestru din 2009 să ne aducă ieşirea din recesiune, ei bine, s-au înşelat.
În aceeaşi situaţie cu vecinele şi ţările baltice
Dacă ne uităm la celelalte economii din Europa, nici ele nu se pot lăuda foarte tare. În timp ce Polonia este singura ţară europeană ce se poate lăuda că a ocolit recesiunea, economiile vestice au avut scăderi temperate, iar România, Ungaria, Bulgaria, Slovenia şi ţările baltice sunt marile perdante în faţa crizei.
Estonia, Letonia şi Lituania şi-au diminuat PIB-ul în ultimul trimestru din 2009 cu 9,4%, 17,9% şi, respectiv 13% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, din cauza gradului mare de îndatorare al atât al Guvernelor, cât şi a sectorului privat.
În ceea ce priveşte vecinele României, Bulgaria şi Ungaria, dar şi Slovenia, economiile lor au pierdul din cauza crizei peste 5% din valoarea PIB. „Cele mai mari probleme le-au avut în 2009 economiile dependente de finanţările externe – România, alături de Ungaria, Bulgaria şi ţările baltice”, a explicat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
Construcţiile,oaia neagră
Dacă ne uităm pe datele dataliate privind Produsul Intern Brut al României, observăm că sectoarele-locomotivă în anii de creştere economică au fost în 2009 cele care au tras cel mai mult în jos economia. Totuşi, de precizat este că toate sectoarele au avut o contribuţie negativă la formarea PIB.
În timp ce agricultura a reuşit să surprindă printr-o scădere uşoară, după un an 2008 bun, construcţiile şi comerţul s-au prăbuşit, cu 13,6%, respectiv 11,2%. „Sectoarele care au fost cele mai fierbinţi, cu cele mai mari contribuţii în anii de boom ecomonic, au suferit în 2009 cele mai mari corecţii”, spune Dumitru.
Scăderea comerţului şi a construcţiilor s-a reflectat fidel în diminuarea investiţiilor (formarea brută de capital, -25,3%) şi a consumului populaţiei (-9,2%). Industria a scăzut cu 4,3% anul trecut, după ce în ultimul trimestru aceasta a revenit pe plus.
PIB scade, deficitul creşte
Deficitul bugetar din 2009 a crescut până la 7,4% după ce economia s-a situat sub proiecţia autorităţilor, de 505,5 miliarde de lei. Astfel, valoarea nominală a deficitului stabilit cu FMI, de 36,5 miliarde de lei, a ajuns să crească de la nivelul ţintit de 7,3%.
Adina Vlad
sursa: adevarul.ro