Z’drastie.
Ce a fost la G20.
Această poveste poate intra în manualele de diplomație. Titlul sună cam așa: „Cum să intri în capcană fără cea mai mică șansă de a ieși de acolo”.
E vorba despre ceea ce s-a întâmplat cu echipa de conducere a țărilor occidentale la Denpasar (Bali, Indonezia), unde miniștrii de externe ai țărilor din G20 s-au întâlnit în această săptămână.
Occidentalii au informat în prealabil întreaga lume că sarcina lor în Bali este să „izoleze” Rusia, pedepsind-o pentru acțiunile sale în Ucraina.
Să izoleze economic Moscova, explicând celorlalți participanți că trebuie să respecte sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.
Acum să vedem ce este G20, ce ar trebui să facă și cum funcționează. Aceasta a început după 2008, deoarece era nevoie, dacă nu de acțiuni globale comune, atunci cel puțin de coordonare a unor acțiuni pentru salvarea economiei mondiale (criza din 2008 a amenințat omenirea cu colapsul complet). Au decis ca cele mai mari douazeci de economii ale lumii trebuie coordonate, fără a lua în considerare care dintre ele este farul democratiei, care este autocratul.
G20 reprezintă astăzi mai mult de 80% din PIB-ul mondial și 75% din comerțul global.
Iar criza… E greu de comparat cu 2008, dar probabil că este mai rău. Conform ONU , inflația a înmulțit numărul săracilor din lume cu încă 71 de milioane de oameni, și asta doar în ultimele trei luni.
Cel puțin 45 de țări au nevoie de asistență alimentară urgentă.
Nu e secret pentru nimeni cine este vinovat.
Toate mâinile din lume arată spre echipa vestică, toată lumea vorbește despre același lucru. Dacă voi în Europa sau SUA vreți să nu vă mai spălați, vreți să înghețați, să plătiți prețuri exorbitante pentru benzină și să îndurați o mulțime de alte greutăți, numai pentru a face rău Rusiei și Chinei, e treaba voastră. Dar din moment ce toată această nebunie se aplică și altor state,
trebuie mai întâi să ne întâlnim și să avem o discuție serioasă. Și nu există un alt mecanism mai bun decât G20 pentru o astfel de conversație. Desigur, cu excepția ONU, dar G20 a fost creat pentru a coordona lupta împotriva crizelor, indiferent de toți ceilalți factori, cu excepția ponderii economice.
Și acum să vedem din cine este format „Cei Douăzeci”. Occidentalii sunt Australia, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, SUA, Franța, Coreea de Sud, Japonia și Uniunea Europeană.
Celelalte sunt, Argentina, Brazilia, India, Indonezia, China, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Turcia și Africa de Sud. Aproximativ pe această linie de demarcație s-au aliniat cele două părți opuse la Denpasar.
Știm ce a spus Serghei Lavrov la această întâlnire și ce remarci suplimentare a făcut pentru presă. Ce au spus alții? Aici trebuie avut în vedere că doar occidentalii au transformat diplomația în grosolănie. Alții au vorbit politicos, uneori atât de politicos încât întreaga întâlnire seamănă cu un schimb de coduri doar pentru cei care le înțeleg.
Dar, cu toate acestea, ,,masacrul” s-a dovedit a fi extrem de glorios.
Ministrul chinez Wang Yi, indonezianul Retno Marsudi, alți câțiva, chiar și secretarul general al ONU António Gutierres, care s-a adresat audienței, toți au folosit cuvântul de cod „multilateralism”. Au chemat nu doar Occidentul, ci pe „noi toți”, adică G20, să se întoarcă la munca lor și să nu facă ceva unilateral care poate provoca prejudicii economice altora. Și încă un lucru, membrii G20 ar trebui „să fie parteneri care să se respecte reciproc și să aibă consultări pe picior de egalitate”. În general, au fost multe astfel de discursuri.
Ia să vedem cititorule ce au zis ăștia. În limbajul diplomatic totul a sunat foarte frumos și politicos, dar de fapt, a fost un măcel. Ăia care nu sunt în echipa occidentală, au cerut în primul rând revenirea la normalitate a mecanismului G20, și abia după aceea, când se instalează normalitatea, se pot discuta măsurile pentru rezolvarea în comun a întregului pachet de crize, financiare, alimentare, logistice și altele.
Deci..
Știau occidentalii ce îi așteaptă la întâlnirea asta? Desigur. Înainte, au fost întâlniri pregătitoare la nivel inferior,
miniștrii de finanțe s-au întâlnit și ei. Toți acești occidentali știau, dar continuă să bea otrava cu lacrimi în ochi. Sau, mai degrabă, ei au arătat presei că își perfecționează abilitățile de boicotare, ieșiri solemne de la diverse evenimente și alte impresionisme ieftine.
Amuzanți dar și dezgustători.
O întrebare de bun simț cititorule.
Oare occidentalii vor putea scăpa de rușine? Și depinde când.
Greșeala a fost clară chiar de la început.
Când s-a decis să se organizeze „sancțiuni infernale” pentru Rusia. Nu au calculat faptul că sancțiunile îi vor lovi pe ei înșiși mai tare decât pe Rusia. Și chiar mai mult de atât.
Vor lovi zeci de țări ale lumii care nu sunt deloc neimplicate în afacerile ucrainene.
Faptul că totul merge prost, că lumea nu este de partea Occidentului și evită participarea la aceste boicoturi și alte mizerii, a fost evident destul de repede, din luna aprilie. De atunci era posibil ca lumea să iasă ușor din impas. În schimb, Occidentul colectiv a decis să dubleze miza.
La summit-urile sale a declarat China adversar.
Mai mult, a declarat că Rusia ,,trebuie învinsă pe câmpul de luptă”.
După asemenea idioțenii, desigur, nu-și au niciun rost reuniunile G20.
Este posibil ca rezultatul măcelului de la Bali să nu aibă nici o influență și Occidentul să continue și să perturbe summitul din noiembrie al aceleiași organizații.
Dar în acest caz, acțiunile anti-occidentale ale restului lumii, care își vor pierde speranța în „multilateralism”, vor deveni puternice și sistemice, iar occidentalii vor fi excluși din proces, adică „izolați”.
Se pare că în acest weekend, Statele Unite și aliații săi europeni au dezbatut în secret modalități diplomatice de a pune capăt conflictului din Ucraina. Pentru că o astfel de soluție este dorită de majoritatea alegătorilor europeni. Desigur, ei discută nu numai din cauza opiniilor alegătorilor lor, dar au văzut că și lumea non-occidentală gândește la fel. Cu cât timpul trece, cu atât Occidentul are șanse și mai slabe să iasă din impas.
Cât timp va dura, ceea ce ei numesc diplomație, ce revolte vor întâmpina în diverse locuri, sunt întrebări interesante.
Apropo, Comisia Europeană a avertizat că vor fi revolte.
Autor: Ivan Grigorievici