Site icon gandeste.org

CANCERUL DEFRIȘĂRILOR a cuprins și PARCUL NAȚIONAL CĂLIMANI – 70 000 de metri cubi de lemn tăiat în ultimul an

Ministerul Mediului trebuie să pună capăt șefiei Romsilva de la administrarea Parcurilor Naționale pentru a salva ce a mai rămas din tezaurul natural național!!!



București, 18 octombrie 2018 – Agent Green și EuroNatur trag un nou semnal de alarmă: ultimele zone vaste de sălbăticie, parcurile naționale din România sunt distruse și exploatate ilegal cu acordul Romsilva și sunt tolerate de Ministerul Mediului. O nouă investigație realizată de Agent Green scoate la lumină exploatările forestiere masive din Parcul Național Călimani, situat în Carpații Orientali.

În filmările realizate, angajați din cadrul Agențiilor de protecția Mediului au susținut că mare parte din exploatările de lemn din zonele cu păduri seculare din Călimani s-au făcut nelegal, deoarece amenajamentele silvice nu aveau avize de mediu și nici nu erau legalizate printr-un ordin de ministru.
Neoficial, în anul 2017 din Parcul Național Călimani au fost extrași peste aproximativ 70.000 de metri cubi de lemn, adică aproxiamtiv echivalentul unei suprafețe de păduri seculare de 200 de hectare care a fost rasă.

“Situația din Călimani este complet scăpată de sub control. Nivelul de distrugere al naturii și managementul defectuos al RNP Romsilva sunt chestiuni dramatice și imposibil de acceptat“, este opinia comună a EuroNatur și Agent Green, organizații care solicită Ministerului Mediului să rezilieze de îndată contractele de management semnate cu Romsilva pentru cele 12 parcuri naționale din România, să interzică exploatarea comercială în parcuri și să înceapă să protejeze bogatul tezaur în biodiversitate pe care România, o țară membră a Uniunii Europene, încă îl are.

Investigatorul Agent Green, Andrei Ciurcanu, a vizitat în utimii doi ani Parcul Național Călimani și a surprins cum pădurile seculare dispar de la un an la altul. În timpul documentării din teren, în perioada 2017-2018 investigatorul a descoperit exploatări abuzive în mijlocul parcului național, tăieri la ras, drumuri forestiere care au distrus albiile răurilor și au infestat apele de munte, linii de funicular agresive și trasee turistice transformate în rampe primare și depozite de lemn.

Investigația Agent Green aduce noi dovezi solide cu privire la distrugerea deliberată a parcului și încălcarea legislației în vigoare și a prevederilor din planurile de management ale ariei naturale. În timpul documentării investigatorii s-au întâlnit cu angajați ai parcului și ai ocoalelor silvice care și-au exprimat teama de a discuta despre ilegalitățile din parc. Mai mult decât atât, cu identitate protejată un angajat al statului a explicat cum acum 20 de ani, când o furtună puternică a afectat o suprafață mare de pădure din parc “angajați din Romsilva au promis masa lemnoasă unei firme turcești. Licitațiile pentru lemn au fost întârziate pentru a oferi șansă turcilor și o invazie de gandaci de scoarță a afectat lemnul căzut și alți arbori sănătoși. După 2 ani a fost exploatată de două ori mai multă masă lemnoasă decat a fost doborta de vânt“, a povestit angajatul. Zona afectată de doborâtura de vânt și epidemia de gândac de scoarță (ipidae) nu s-a regenerat nici acum, sute de hectare fiind în continuare fără pădure.

Peter Abran a fost membru al Consiliului Științific al Parcului Călimani și este specialist în biodiversitate în cadrul Agenției de Protecția Mediului Mureș. Specialistul nu a dorit să discute despre modul în care el și alți membrii au fost înlăturați din Consiliul Șiințific deoarece s-au opus exploatărilor forestiere în parc, dar a precizat că în anunite zone din parc, tăierile de lemn au fost nelegale. “Amenajamentele silvice nu au aviz de mediu și nici nu au un ordin de ministru ca să fie legalizate. În lipsa acestor două elemnete consider că tăierile din zona Răstolița de exemplu sunt ilegale“.

Comisarii Gărzii de Mediu au confirmat spusele fostului membru din Consiliul Științific. În urma unui control realizat anul acesta, comisarii au susținut că amenajamentele ocolului Silvic Răstolița, acolo unde sunt realizate cele mai agresive exploatări, nu au avize de mediu, nici ordin de ministru și că RNP Romsilva trebuie să respecte legislația de mediu și să se alinieze la cerințele planului de management al parcului.

“Ministerul Mediului a dat parcurile naționale pe mâna Romsilva fără să le dea buget pentru administrare. Cum Romsilva se pricepe doar la silvicultură, aceasta își finanțează administrațiile parcurilor doar din lemnul tăiat și vândut. Romsilva îngroapă la propriu și distrupe parcurile naționale. Aceste păduri sunt o mândrie pentru țara noastră, ne încântă privirile, sunt o sursa de are curat, apă, loc de recreere și reprezinta casa a mii de specii de flora și faună. Modul agresiv în care Romsilva le administrează nu mai poate fi tolerat de minister. Solicităm rezilierea de îndată a contractelor de management semnate cu Romsilva. România va prelua președenția Uniunii Europene în 2019. Vom face de râs România pentru cum își gestionează ariile protejate“, a susținut Gabriel Păun, președintele Agent Green.

“Tragedia din pădurile seculare și virgine ale României este o drama care a fost ignorată de prea mult timp de cei care au putere de decizie. În cazul României, discutăm despre una dintre cele mai grave crize la nivel de mediu pe care le parcurge o țară UE. Schimbările climatice, secetă și incendii, vor impacta din ce în ce mai mult natura și pădurile. Este o realitate cu care ne-am confruntat în ultimii ani și mai ales în decursul acestui an. Așadar trebuie să salvăm pădurile seculare și virgine care încă mai sunt intacte. Cu câteva săptămâni înainte de Conferința pe Schimbări Climatice de la Katowice facem un apel către UE pentru a interveni și stopa măcelul care se petrece cu pădurile seculare din Parcurile Naționale ale României. “ a spus Gabriel Schwaderer, directorul executiv al EuroNatur.

Agent Green și EuroNatur fac un nou apel către Ministerul Mediului din România să oprească de îndată toate exploatările comerciale în Parcurile Naționale, să îndepărteze RNP Romsilva de la administrarea acestor arii naturale protejate, să implementeze sisteme viabile de protejare a ecosistemelor, să finanțeze ANANP pentru a prelua administrarea parcurilor naționale și să ofere compensații la justa valoare proprietarilor privați ale căror păduri se află încluse în granițele parcurilor naționale.

Campania Un dezastru Național / Out of Control va continua cu noi investigații privind distrugerea parcurilor naționale sub managementul dezastruos al RNP Romsilva.

Autor: DANIEL VLA

Sursa: Danielvla

Exit mobile version