Anul 2019 a început fix cum s-a terminat 2018. Demagogie politică, discursuri sforăitoare, proteste și articole săptămânale în presa străină care ne spun cum în România totul e greșit. Analizând acest climat, observ că ceva-ceva tot s-a schimbat: ambasadele au tăcut. Da, pentru prima dată după mult timp nu ne mai ceartă, nu mai trimit scrisori și petiții și nu mai dau ordine Guvernului și Parlamentului.
Există mai multe motive posibile pentru care ambasadele au tăcut, dar, poate cel mai important este că toată lumea are probleme. În Statele Unite, președintele este în conflict deschis cu Congresul și Senatul iar guvernul a trecut de 20 de zile de închidere parțială. În Franța s-au mai linistit lucrurile după protestele de anul trecut, dar Macron nu se simte prea bine. Marea Britanie este prinsă atât în lupte politice interne cât și în lupta cu UE pentru Brexit și sunt așteptate alegeri anticipate. Germania se pregătește de era post-Merkel iar extrema dreaptă așteptă după colț. În acest context, așa-zisele probleme ale României par minore și nimeni nu-și mai bate capul cu noi.<>
Ambasadele au tăcut – are cuvântul presa
Tăcerea ambasadelor a lăsat locul presei străine să atace în voie România. În ultimele luni apar aproape săptămânal articole în ziare de anvergură în care țara noastră este prezentată ca fiind patria corupților. Publicații ca The New York Times, The Economist, Le Monde, Neue Zurcher Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung și altele au început o veritabilă campanie de denigrare a României.
Fiecare articol publicat în afară este repede preluat de presa autohtonă cu titluri bombastice de tipul ”The Economist titrează că economia românească se prăbușește” sau ”Le Monde – România pe marginea prăpastiei”. Asta arătă că presa noastră și-a pierdut de mult credibilitatea și are nevoie de numele unui ziar din afară să ne convingă că la noi acasă este rău, mult mai rău decât credeam noi.
Dincolo de presa românească, aceste articole din afară sunt distribuite de masiv de opoziție. USR și PNL sunt campioni la denigrat România. Este în regulă să faci opoziție, să-ți ataci adversarii politici, dar să-ți denigrezi țara din poziția de ales al poporului este deja trădare națională.
În acest context trebuie să ne întrebăm cine duce această campanie împotriva României pentru că da, este o campanie iar astfel de campanii costă.
Cine își dorește ca România să aibă o imagine proastă de Centenar? Cine își dorește ca prima președinție a României la UE să fie reflectată negativ de media internațională?
Cine își dorește un guvern nou la București?
Autor: Alexandru David