Recenta „indignare” virtuoasă față de blasfemica ectenie a Patriarhului Daniel, în care acesta l-a pomenit (și) pe Patriarhul Chiril, este, după umila-mi părere, în întregime înscenată.
Cerea un minim efort verificarea practicii ortodoxe valabile pentru întâi-stătătorii bisericilor pentru a vedea că Patriarhul Daniel, de fiecare dată când slujește, îi pomenește pe toți ceilalți patriarhi sau primați din diptice. Oricât de criticat a fost Patriarhul Chiril, acesta continuă să fie patriarh canonic, iar Biserica Rusă, biserică recunoscută de toate celelalte biserici ortodoxe. Din punct de vedere canonic, PF Daniel nu avea niciun motiv să nu-l comemoreze pe cel rus. Lucrurile astea nu se fac așa, că vrea un oarecare agitat la secțiunea propagandă.
Dar reacția vine după furtuna din paharul cu apă a BACULUI la religie și după inițiativa Patriarhiei, susținută de alte culte, de a cere îndepărtarea elementelor de progresism cultural radical din legea educației. Și înainte de toate acestea a existat acest document „secret” sau ce-o fi fost el, despre tentativele Rusiei de a da lovitura de stat în Moldova. Documentul preciza că Biserica Ortodoxă (se referea, în context, la Mitropolia subordonată canonic Patriarhiei Moscovei) era o vulnerabilitate la adresa statului moldovean.
Acesta pare a fi contextul „strategic”. Agitații din propagandă par a trata Biserica românească, ce navighează ape tulburate între Constantinopol și Moscova, potrivit acelei fițuici. Brusc, și-au adus unii aminte că în Sec. XIX au existat unele episoade anti-unioniste la unii ierarhi. Alții să ia la puricat manuale de religie pentru a găsi faptă de rusofilie într-un stângace efort de a teologhisi războiul napoleonian din Rusia. Iar alții s-au apucat să asculte pe cine comemorează Patriarhul. Nu e limpede că e ceva artificial amplificat, o căutare gratuită de nod în papură? Desigur, deranjând foarte tare și poziția Patriarhiei față de legile educației, altă temă „strategică” a muribundului mandat Iohannis, mai ales că PF Daniel a făcut aluzie la obiectivele patriarhiei în întâlnirea cu ambasadoarea SUA.
De prisos, cred, să adăugăm că nu Biserica Ortodoxă, ci isteria toxică a agitpropagandiștilor profesioniști creează vulnerabilitate față de Rusia. Ostilizarea gratuită a credincioșilor, crearea din nimic a unor controverse/scandaluri, presiuni într-o chestiune strict bisericească, unde statul nu are a-și băga nasul, toate arată a psyop de joasă speță.
Autor: Buturugă Aurel