Mediafax citeaza sursele oficiale din guvern: “Va fi prezentat un nou pachet de masuri pentru relansarea economica si crearea de locuri de munca, in care sa fie promovat in principal sistemul de parteneriat public-privat. O masura aflata in analiza si care trebuie discutata in Guvern este constituirea unui fond national de investitii, care sa includa toate actiunile minoritare detinute de stat la diferite companii si care sa fie valorificate pentru proiecte de investitii, intr-un mod care ramane sa fie stabilit”.
Trebuie sa facem o precizare importanta. Guvernul Boc nu exista. Emil Boc nu exista. Emil Boc este un simulacru mediatic, controlat de Traian Basescu. Guvernul portocaliu nu este capabil si nici autorizat sa intreprinda masuri economice care nu au primit acordul presedintelui. Prin deductie logica, concluzionam ca orice actiune intreprinsa de guvernul Boc este, de fapt, o actiune a lui Traian Basescu.
Inca de la inceputul crizei, cotidianul nostru a emis in repetate randuri ipoteza ca oligarhia portocalie va fi fortata sa vanda activele strategice ale statului, pentru a achita datoriile fata de creditorii straini. Trebuie sa recunoastem ca i-am supraestimat pe papusarii clasei politice. Ipoteza de lucru de pana acum a fost ca guvernul va astepta momentul in care datoriile fata de FMI si Comisia Europeana vor deveni scadente, pedaland pe ideea ca, prin vanzarea participatiunilor statului la companiile energetice cu caracter strategic, se va evita falimentul national. Aceasta abordare s-a dovedit a fi prea fina pentru baietii destepti care ne conduc. In loc sa astepte inca un an pana la momentul potrivit, manati de foamea de bani, acestia au decis ca motivatia de a obtine bani pentru plata pensiilor si realizarea investitiilor pentru crearea de locuri de munca va fi un pretext indeajuns de bun pentru a incepe seria de vanzari.
In stilul caracteristic pentru clasa politica damboviteana, vor incepe timid, vanzand numai participatiile minoritare. Este importanta setarea unui precedent. Odata ce mecanismul de vanzare si impartire a banilor obtinuti va fi pus la punct, vor incepe si programele de “valorificare a activelor statului”, care vor viza participatiile majoritare.
In acelasi timp, a inceput si o campanie informationala tacita, menita sa obisnuiasca populatia cu ideea ca vanzarea companiilor strategice este o idee buna si o masura necesara pentru a plati pensiile si salariile. Unul dintre ziarele financiare a si publicat lista companiilor vizate, care s-ar potrivi de minune cu interesele strategice ale oricarui investitor strain.
Reproducem aceasta lista si suntem dispusi sa credem ca, in mai putin de sase luni, majoritatea companiilor mentionate vor fi scoase la vanzare:
1. Fondul Proprietatea
2. Hidroelectrica
3. Romgaz
4. Nuclearelectrica
5. Compl. Energetic Turceni
6. Transgaz
7. Electrocentrale Bucuresti
8. Aeroportul Henri Coanda
9. Electrica Muntenia Nord
10. Electrocentrale Craiova
11. Compl. Energetic Rovinari
12. Transelectrica
13. Electrica Transilvania Sud
14. Electrica Transilvania Nord
15. Lignit Oltenia
Traian Basescu nu a mintit atunci cand a spus ca Sarea si Posta vor ramane in proprietatea statului roman.
sursa: cronicaromana.ro