Alianța PSD+PNL la toate alegerile din 2024 este negociată în aceste zile. Pentru a evita condiționalul optativ, care e obositor, o tratez drept certă. Câteva observații:
1. Frontul Salvării Naționale e pentru prima dată în același loc. După 31 de ani cele două ramuri (FDSN și FSN) s-au unit. Au guvernat împreună de câteva ori dar niciodată n-au venit împreună, în fața votanților.
Un străin picat din avion ar fi surprins să audă opinia populară conform căreia marea axă sau luptă a politicii românești e PSD vs restul. De fapt, PNL și PDL (oficial de dreapta) au guvernat deseori cu PSD. PNL-ul vechi a și format o alianță electorală cu el. Axa reală, bara de oțel care nu se îndoia niciodată era FDSN vs FSN.
2. Comparația primitivă a alianței PSD+PNL e cu USL. Comparația realistă e cu ARD: guvernare praf, criză economică, Românie nemulțumită, corupție, președinte de țară hiper-nepopular în spatele alianței.
3. Cine e deștept în PNL își pregătește un partiduleț de apartament sau verifică dacă are numărul corect de telefon al lui Orban Ludovic.
3b. Mai serios: un partid viu aflat în situația PNL s-ar crăpa în două. Dar nu știu dacă PNL e viu. Toate semnalele sunt că nu e viu, dar om vedea.
4. Munca pentru a stabili candidaturi locale unice în mii de UAT-uri ar fi terifiantă. Probabil că acest lucru se va întâmpla doar în marile orașe, de fapt.
5. Vreau să văd posterele și sloganele campaniei lui Boc la Cluj, Bibarț la Arad și câte și mai câte. Dacă aș fi USR-uri locale aș inventa o ștampilă pe care e scris “M-am vândut PSD” și aș vandaliza toate posterele respectivilor. În toată Transilvania. Sau, de ce nu, ale candidaților PNL din partea alianței în toată România. Plătesc amenda, asta e, și merg mai departe. Românii trebuie să știe, ca să citez un clasic, iar pentru marea majoritate a liderilor liberali locali alierea cu PSD este precum lumina soarelui pentru vampiri.
5b. Vreau să văd pe Bolojan spunând pe TikTok: “Orădeni, vă implor, votați alianța PSD-PNL, este șansa României pentru dezvoltare”. Vreau să aud înjurăturile off-the-record ale lui Hava. Vreau pe Olguța ținându-l de mână pe Emil Boc pe o scenă mare, luminată, eventual Romexpo sau Sala Palatului, precum mama cu copilul la începutul anului școlar. Vreau să văd pe Iohannis și Ponta pupându-se pe obraji pe o scenă în Piața Revoluției în timp ce, în fundal, Flutur sărută cu delicatețe mâna lui Stănescu. Vreau, vreau, vreau.
6. Acum șase ani scriam: “unitatea e un semn de slăbiciune, implică faptul că nu există destule resurse pentru menținerea mai multor cazemate politice CRIB și a unei false competiții partidul-1-al-CRIB-versus-partidul-2-al-CRIB”. Cele două partide vechi nu mai au energia să susțină șarada care să distragă oamenii de la faptul că ele gândesc la fel și simt la fel.
7. Apariția unui bloc format din partide necredibile, neperformante, uzate și conduse de oameni necarismatici nu va stăvili în niciun fel AUR. Și nu va ajuta deloc cauza democrației, în cazul în care cuvântul “democratic” va exista în numele alianței decredibilizând-o (“ăștia-s democrația? păi atunci democrația e de cacao!”). Bine că există USR.
8. Singura implicație concretă a alianței e stingerea PNL. În teorie partidul va putea, după 2024, să-și ia parlamentarii și să facă ce vrea cu ei, adică să abandoneze PSD. Dar în anul 2024 nu se va mai auzi de PNL. Punând problema mai pragmatic, și liderii PSD și liderii PNL știu că scorul alianței este suma celor două scoruri de acum (51% conform sondajelor PSD) minus mulți votanți PNL. Liderii liberali să dea o fugă pe Wikipedia și să investigheze ce este aceea KDNP , un micro-partid luat de FIDESZ într-o alianță acum 30 de ani și rămas oficial drept entitate separată, în realitate fiind un fel de bișon de casă al Marelui Partid într-o alianță eternă.
9. Existența alianței PSD+PNL va duce o mobilizare ceva mai înaltă a electoratului *USR* din localitățile în care USR are primăria. Emil Boc și Ghiță Falcă pot să explice în partid cum a funcționat mecanismul ăsta la alegerile locale din 2012, ei câștigând contra USL tocmai pentru că USL era o opțiune explicită și foarte puternică.
10. Deja am scris foarte multe și intenționat nu intru în discuția despre candidatul la prezidențiale al alianței. Dar tema e fascinantă ca implicații, mai degrabă decât pe fond.
Autor: Barbu Mateescu