“Bani murdari” de ordinul sutelor de miliarde USD – proveniţi din traficul de droguri, arme şi fiinţe umane, din contrabandă, prostituţie, extorcări şi alte activităţi criminale – sunt cei care au ţinut în viaţă sistemul financiar internaţional, în perioada imediat următoare prăbuşirii Bursei de pe Wall Street. Până ce guvernele lumii aveau să sprijine din fonduri publice instituţiile de credit, banii crimei organizate au fost “singurul capital lichid de investit”, consideră Antonio Maria Costa, directorul executiv al Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC).
Oficialul ONU a făcut această dezvăluire pentru săptămânalul britanic The Observer, precizând că sume uriaşe au fost astfel “spălate” şi au intrat în circuitul economic legal.
“Împrumuturile interbancare au fost finanţate cu bani care proveneau din droguri sau alte economii ilegale… erau semne că băncile se salvau pe această cale”, a declarat Costa. “A fost un moment când sistemul era paralizat pentru că băncile refuzau să se împrumute una pe alta”, dar, ulterior s-a observat o “îmbunătăţire progresivă” a situaţiei băncilor, pe care oficialul o pune pe seama intrării în vistieriile băncilor a capitalurilor crimei organizate.Directorul UNODC a refuzat să dea nume de bănci care şi-au finanţat activitatea din “bani murdari”, motivând că rolul agenţiei ONU pe care o conduce este acela de a analiza fenomene, nu de a stabili vinovaţi.
Patru state erau la curent cu circuitul banilor
Pentru că ascund sume uriaşe de autorităţi, traficanţii de droguri – a căror cifră de afaceri este estimată de UNODC la cel puţin 3,5 miliarde USD – erau singurii care să dispună de lichidităţile dorite de bănci. În mod tradiţional, traficanţii îşi ţin miliardele în mormane de bancnote sau în conturi din paradisuri fiscale – state şi teritorii cu un regim fiscal favorabil şi care nu pun multe întrebări despre originea banilor. Aceasta nu înseamnă că guvernele lumii nu erau la curent cu ajutorul acordat de “banii murdari” băncilor aflate în criză de lichidităţi.
Costa a declarat că dovezile privind parcursul banilor au venit de la oficiali din SUA, Marea Britanie, Elveţia şi Italia. Mai mult, directorul instituţiei susţine că, la sediul UNODC din Viena, au parvenit informaţii despre faptul că băncile îşi acoperă nevoile de lichidităţi cu bani ai crimei organizate. Primele indicii datează de acum 18 luni şi au fost furnizate de procurori şi servicii secrete, a explicat Antonio Maria Costa, diplomat italian, care conduce UNODC din 2002.
O “gaură” de 1.000 miliarde USD în vistieriile băncilor
Din calculele FMI, sistemul financiar internaţional a înregistrat, între ianuarie 2007 şi septembrie 2009, pierderi totale în valoare de 1.000 miliarde USD, cauzate de “activele toxice” – împrumuturi neperformante, respectiv obligaţiuni garantate cu astfel de credite.
Peste 200 de mari creditori ipotecari au falimentat, în timp ce zeci de bănci din toată lumea au fost preluate de guverne.Totuşi, dezvăluirile directorului UNODC arată că pierderile ar fi fost cu o treime mai mari, dacă instituţiile de credit nu s-ar fi “salvat” – cel puţin până la deblocarea a sute de miliarde din bani publici – cu ajutorul “banilor murdari”.
Bogdan Munteanu
sursa: gandul.info