La promoție! Noua mașină de spălat, marca Bancpost! Folosește detergent SRI și are toate agrementările tehnice ANAF! ”Mașina ta de spălat. Și a ta. Și a ta.”
Pentru a intelege acuzatia de spalare de bani pe care o aduc celor de la BancPost, trebuie inteles mecanismul imprumuturilor de tipul celor fara garantie, “cu buletinul” si mecanismul “provizioanelor” impus de politica de prudentialitate a BNR prin norme emise de BNR si aplicate bancilor comerciale.
Din bilantul anual al BancPost (2008) observam ca banca a acordat in 2008 credite cu risc mare de rambursare in cuantum de 704 milioane euro.
Conform normelor bancare de prudentialitate aplicate de BNR, BancPost a fost nevoita sa depuna provizioane in cuantum tot de 704 milioane euro, etapizat functie de intarzieri in rambursare, etc.
Procesul acesta intra in functiune atunci cand banca creditoare declara creditele neperformante. Din declaratiile lui Mihai Bogza, presedinte BancPost, aflam ca aceste portofolii de credite au avut o intarziere ce a generat concluzia privind neperformanta creditelor, dar si obligatia bancii de a depune provizioane care au un rol de garantii dar si de franare a acordarii creditelor cu risc foarte mare.
Un calcul final spune ca BancPost a blocat la nivelul anului 2008 1,4 miliarde euro in credite neperformante si provizioane pe o perioada medie de 10 ani.
Un calcul simplu arata ca BancPost ar fi obtinut un profit maxim de 210 milioane euro pe 10 ani raportat la o “investitie” de cca 1,4 miliarde euro.
Situatia a fost fara iesire pentru BancPost, pentru ca declararea creditelor ca neperformante, executarea lor, provizioanele blocate, au dus in iunie 2008 la o lipsa de lichiditati majora cu risc de faliment.
Din activitatea reala a BancPost la nivelul anului 2008, primele 6 luni, putem trage concluzia unui dezastru pentru actionarii bancii.
Fata de lipsa de lichiditati a BancPost si a celorlalte banci comerciale s-a sesizat BNR in aprilie 2008(interventie prudentiala, preventiva):
BNR atrage atentia in aceasta interventie asupra riscului de faliment pentru bancile cu lipsa de lichiditati si invita bancile sa-si curete bilanturile si sa imprumute urgent capital de lucru de pe piata interbancara la dobanzi preferentiale(mult mai mici ca in piata bancara reala).
Totusi BNR a impus reguli stricte privind imprumuturile de acest tip. Cea mai importanta regula este si astazi “SOLVABILITATE BUNA”, BILANT CURAT!
Din acest moment incepe SPALAREA DE BANI realizata de BancPost in disperarea de a ajunge la imprumuturi interbancare pentru capital de lucru, un fel de recapitalizare a bancii pe banii statului. Mai exact 11 iulie 2008. Vom restrange discutia asupra unui portofoliu de credite de 43 milioane euro declarat IN FALS de catre BancPost ca neperformant, pentru care detinem dovezi indubitabile.
In realitate, probleme privind solvabilitatea in 2008 au avut patru banci.
Aceste probleme au legatura si cu atacul asupra leului de la finalul anului 2008.
FAPTELE BANCPOST PRIVIND SPALAREA DE BANI SUNT PREMEDITATE.
Inainte de 2008, BancPost infiinteaza firma de recuperare EFG New Europa Funding II B.V. – SRL, firma nebancara cu sediu social in Oland ace nu se supune legislatiei bancare-normelor BNR.
EFG New Europa Funding II B.V. – SRL la infiintare si pe toata perioada de functionare a detinut un capital de 90000 euro din care 90% a fost detinut de BancPost(firma mama – greceasca). Cu alte cuvinte EFG New Europa Funding II B.V. – SRL este tot BANCPOST dar ca structura juridical, nebancara, un fel de lup in piele de oaie, pentru a evita legislatia impusa de BNR privind prudentialitatea sistemului de creditare.
In 11 iulie 2008 BancPost vinde fictiv catre EFG New Europa Funding II B.V. – SRL, catre sine, portofoliul de credite de 43 milioane euro(consemnam déjà fapta de evaziune fiscala).
Vanzarea a fost reglementata de un ACT CERTIFICAT NOTARIAL DE VANZARE CUMPARARE. Deci ies din discutie speculatiile juridice de tip cesiune creante vs. vanzare. Codul de procedura civila reglementeaza actul de vanzare-cumparare ca fiind o “TRANSLATIVITATE” a proprietatii in care, la semnarea actului, cumparatorul devine proprietar fara alta posibilitate de interpretare chiar daca plata obiectului cumparat nu se face la semnatura.
EFG New Europa Funding II B.V. – SRL(BancPost nebancar) cumpara fictiv portofoliul de 43 milioane euro cu suma de 800000 euro( cumpararea este indubitabil fictiva pentru ca, pe de o parte, EFG New Europa Funding II B.V. nu detinea acest capital, pe de alta parte, daca pana in ziua de azi(2017) s-ar fi produs tranzactia ar fi trebuit sa fie imediat raportata la OFICIUL NAŢIONAL DE PREVENIRE ŞI COMBATERE A SPĂLĂRII BANILOR.
Pana in anul 2017 nu exista astfel de raportari si putem vorbi de SPALARE DE BANI IN FORMA CONTINUATA!
In temeiul L656/2002 – PREVENIREA SI SANCTIONAREA SPALARII BANILOR, BancPost si EFG pot fi acuzate de spalarea banilor.
Art. 8 – (1) Oficiul va proceda la analizarea şi prelucrarea informaţiilor, iar atunci când se constată existenţa unor indicii temeinice de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului, va sesiza de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Art. 10 – Intră sub incidenţa prezentei legi următoarele persoane fizice sau juridice: a) instituţiile de credit şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit străine; b) instituţiile financiare, precum şi sucursalele din România ale instituţiilor financiare străine; c) administratorii de fonduri de pensii private, în nume propriu şi pentru fondurile de pensii private pe care le administrează, agenţii de marketing autorizaţi/avizaţi în sistemul pensiilor private; d) cazinourile; e) auditorii, persoanele fizice şi juridice care acordă consultanţă fiscală sau contabilă; f) notarii publici, avocaţii şi alte persoane care exercită profesii juridice liberale, în cazul în care acordă asistenţă în întocmirea sau perfectarea de operaţiuni pentru clienţii lor privind cumpărarea ori vânzarea de bunuri imobile, acţiuni sau părţi sociale ori elemente ale fondului de comerţ, administrarea instrumentelor financiare sau a altor bunuri ale clienţilor, constituirea sau administrarea de conturi bancare, de economii ori de instrumente financiare, organizarea procesului de subscriere a aporturilor necesare constituirii, funcţionării sau administrării unei societăţi comerciale, constituirea, administrarea ori conducerea societăţilor comerciale, organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare sau a altor structuri similare ori desfăşurarea, potrivit legii, a altor activităţi fiduciare, precum şi în cazul în care îşi reprezintă clienţii în orice operaţiune cu caracter financiar ori vizând bunuri imobile; g) furnizorii de servicii pentru societăţile comerciale şi alte entităţi sau construcţii juridice, alţii decât cei prevăzuţi la lit. e) sau f), aşa cum sunt definiţi la art. 2 lit. k); h) persoanele cu atribuţii în procesul de privatizare; i) agenţii imobiliari; j) asociaţiile şi fundaţiile; k) alte persoane fizice sau juridice care comercializează bunuri şi/sau servicii, numai în măsura în care acestea au la bază operaţiuni cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele.
ALTE OBSERVATII
BancPost, dupa vanzarea portofoliului de credite in cuantum de 43 milioane euro, a continuat sa perceapa rate si dobanzi la creditele vandute, in forma continuata, pana in ziua de azi, 2017.
Unele dintre creditele declarate in fals de catre BancPost ca neperformante au fost incheiate in data de 28 mai 2008 si declarate neperformante in 11 iulie 2008, la nici 45 zile de la semnarea contractului, contrar clauzelor contractuale.
In spatele faptelor penale ale BancPost remarcam disperarea si febrilitatea cu care au actionat fara sa tina cont de incalcarea grava a legii.
In acest moment se contureaza a doua acuzatie de SPALARE A BANILOR.
Dupa vanzarea fictive a portofoliului de credite, BancPost a constituit o SOLVABILITATE FALSIFICATA IMBUNATATITA si s-a indreptat urgent in doua directii:
- Catre BNR care a fost obligata sa elibereze provizioanele. Sau, mai grav, o parte din credite declarate in mod fals ca neperformante intr-un timp foarte scurt, nici macar nu au mai fost declarate entitatilor de tip BNR evitand depunerea de provizioane cu rol de garantie.
- Catre creditorii interbancari(in principiu tot BNR) cu scopul de obtinere credite la dobanzi foarte avantajoase.
In acest moment intra in joc un alt jucator important: ANAF care avea obligatia de a raporta si avertiza BNR si ceilalti creditori interbancari de faptul ca tranzactiile BancPost sunt fictive.
Aducem aici ca argument o COINCIDENTA datorita careia noi credem ca ANAF a protejat BancPost sip e cei care rulau/spalau sume consistente de bani prin BancPost(banuim SRI de implicare).
Coincidenta este data de data de finalizare a contractului de vanzare fictiva portofolii de credite, respective 22.12.2008 identica cu data la care conducatorul ANAF si-a dat demisia(Daniel Chitoiu).
Noi interpretam aceasta coincidenta ca pe ceva de genul: “VA ACOPAR PANA LA 22.12.2008, ATAT VOI PUTEA”.
Trebuie inteles ca intre institutiile vitale ale sistemului bancar exista un sistem de raportari care sa previna spalarea banilor. Acest sistem a fost interrupt de catre ANAF dar si de catre actorii financiari si aici ma refer in primul rand la BancPost dar si la EFG New Europa Funding II B.V. si nu in ultimul rand la notarul public DORINA MITREA(prima sotie a lui Miron Mitrea) care avea obligatia sa raporteze tranzactia conform L656/2002.
Cred ca putem trage concluzia unui GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT constituit din persoane foarte importante.
MIHAI BOGZA – Presedinte consiliu de administratie BancPost, fost viceguvernator care cunostea foarte bine mecanismul BNR de control si de plati avand in subordine departamentul de plati cat timp a exercitat functia de viceguvernator.
LUCIAN ISAR – Vicepresedinte BancPost si trezorier care detinea controlul tuturor fluxurilor de numerar
GEORGE GEORGAKOPOULOS – care a semnat documentul ce sta la baza spalarii banilor si care, dupa parerea noastra, nu realizeaza ce a semnat.
DANIEL CHITOIU – Presedinte ANAF
DORINA MITREA – notar public cu specificatia ca totul s-a facut in asa fel incat in actul notarial care a devenit public toate persoanele semnatare sunt omise si inlocuite prin sintagma “semnatura indescifrabila” cu scopul de a nu fi cunoscute.
Astfel, dupa vanzarea creditelor catre EFG New Europa Funding II B.V. schema circuitului financiar prezentata la inceputul articolului se modifica substantial.
Vom observa ca BancPost dintr-un credit fara garantii(30000 eur) a generat prin spalare de bani si evaziune fiscala incasari potentiale de 165000 eur = un profit ponderat de cca 200%. Fata de dezastrul initial prezentat la inceputul articolului acum avem de-a face cu o adevarata fabrica de bani.
Mare parte din profit este facuta in aceasta schema de EFG New Europa Funding II B.V., care nu intamplator are sediul social in Olanda si va exporta tot capitalul obtinut cu prejudicii majore pentru statul roman.
La acest moment discutam de a treia acuzatie de SPALARE DE BANI care poate veni de la aspecte procedurale privind eliberarea de provizioane sau control preventiv al bancilor comerciale exercitat de catre BNR.
Exact spus, BancPost a procedat la o contabilitate falsificata, CONTABILITATE DUBLA!
PRIMUL ASPECT: Revenim cu informatia ca, dupa vanzarea fictiva a portofoliului de credite, BancPost a continuat sa incaseze, sa solicite si sa execute neintrerupt, pana in ziua de azi(2017), credite pe care le vanduse deja.
Sunt probe care fac dovada ca esaloane inferioare de angajati ai BancPost nu aveau si nu au avut vreodata cunostinta de vanzarea creditelor pentru care solicitau debitorilor telefonic si prin adrese oficiale sa achite creditele(vandute déjà) catre BancPost.
De asemenea nici debitorii nu stiau de vanzarea propriilor credite pentru ca aceasta vanzare a fost facuta de catre EFG New Europa Funding II B.V. incepand cu anul 2013. Au ascuns spalarea de bani timp de 5 ani!!!
BancPost a regizat practic o crima impotriva statului roman.
Dupa obtinerea documentelor si a dovezilor care contureaza o certa spalare de bani, m-am indreptat cu denunt penal catre:
- DNA – dosar in curs de cercetare, nu avem informatii
- ANAF – departamentul “mari contribuabili” – un raspuns evaziv, o revenire cu dovezi noi si nu am mai avut informatii
- Parchetul General care a trimis spre “competent solutionare” Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova.
- Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova care a emis ordonanta de clasare refuzand sa cerceteze cazul cu toate ca sunt depuse la dosar dovezi clare de spalare de bani si evaziune infaptuite de BancPost.(Dosar 54/P/2017)
- D.I.C.E. – Prahova care a emis o ordonanta de clasare fara sa ancheteze cauza.
- Parchetul de pe langa Judecatoria Sinaia(unde s-a produs fapta) care a dat ordonanta de clasare pe baza ordonantei D.I.C.E. desi initial propusesera inceperea urmaririi penale din cat ne-am dat seama.
- OFICIUL NAŢIONAL DE PREVENIRE ŞI COMBATERE A SPĂLĂRII BANILOR – nu avem raspuns.
- In particular am initiat si dosare civile la Judecatoria Sinaia in care apare acuzatia de spalare de bani si in care instant de judecata ar fi trebuit sa se autosesizeze.
D 372/310/2016 – castigat la prima instanta impotriva EFG New Europa Funding II B.V.
D 371/310/2016 – pierdut/respins la prima instanta impotriva BancPost
Atasam la prezenta o serie intreaga de adrese si raspunsuri.
Initial am fost dezamagiti de felul in care autoritatile trateaza probe evidente de spalare a banilor care in 6-8 ani au adus prejudicii statului roman de cca 2 miliarde euro(estimarea noastra).
Ulterior am inteles fenomenul din informatii indirect:
- SRI a spalat bani prin BancPost. Este acuzatie grava dar trebuie cerut organelor abilitate sa declasifice lista ofiterilor SRI sub acoperire ce activeaza in sistemul bancar si ANAF.
Banuim legitim ca Mihai Bogza, Lucian Isar, Daniel Chitoiu, Aspasia Negotei(presedinta judecatoriei Sinaia) si multi altii indeplinesc calitati duble adica sunt ofiteri SRI sub acoperire in incompatibilitate cu functiile civile ce le detin.
In privinta judecatoarei Aspasia Negotei veti remarca faptul ca toate procesele in care apare BasncPost ca parte sunt judecate 100% doar de catre Aspasia Negotei in favoarea BancPost.
De asemenea dosare de la judecatoria Sinaia, in care sunt prezente interese imobiliare ale diferitilor ofiteri(unii dintre ei ofiteri SRI declarati), sunt de asemenea judecate tot de Aspasia Negotei. Orice contestatie, orice demers ce vizeaza interesele ofiterilor SRI sunt judecate de catre judecatoarea Aspasia Negotei.
Caz particular D 850/310/2016 in care exista documente falsificate ale unui grup infractional organizat condus de ofiteri SRI cu interese imobiliare in Sinaia. In acest dosar exista probe dovedite chiar de sistemul ECRIS prin care se face dovada unor abuzuri in serviciu de neimaginat ale judecatoarei Aspasia Negotei. CSM a refuzat in nenumarate randuri sa ancheteze prestatiile judecatoarei respective din cauza protocolului incheiat cu SRI, credem noi!!!
Intr-un final va descriem ce credem noi ca se intampla in Romania de ceva timp.
SRI a deviat de la propriul statut, a implicat ofiteri in diverse afaceri(foarte multe), a numit cu ajutorul CSM presedinti de judecatorii ce au calitatea de ofiteri sub acoperire cu scopul de a fi protejati prin sentinte favorabile acolo unde societatea contest ace se intampla.
SRI a finantat fapte de evaziune si spalare a banilor, in special in sistemul bancar romanesc iar cu banii negri obtinuti(sume uriase) au finantat campanii electorale si au manipulate votul.
Avem banuiala ca din spalarea de bani prezentata s-au finantat alegerea lui Traian Basescu ca presedinte in mandatul 2 dar si alegerea lui Klaus Iohanis.
Trebuie sa intelegeti ca reteaua de spalare de bani este mult mai vasta( 4 banci comerciale) si la data respectiva s-au pus bazele unei colectari de bani negri cum nu cred ca exista sau a existat vreodata in Europa.
De asemenea avem banuiala ca fenomenele de strada, manipularea grupurilor, s-au facut de catre SRI din aceleasi surse financiare.
Autor: B.E.C.