Desemnarea drept candidat de premier a aceluiasi premier caruia prin motiune de cenzura Parlamentul i-a retras sprijinul politic ridica grave probleme de constitutionalitate, iar o astfel de decizie a Presedintelui cu siguranta va ajunge pe masa CCR sub forma unui conflict juridic de natura constitutionala.
Premierul Orban nu a fost demis (=concediat) de catre o majoritate parlamentara ci, constititional vorbind, de catre Parlament.
Presedintele nu poate face arbitrar o propunere de premier, caci asa ar desemna-o pe liftiera de la Ministerul Muncii ci, daca respecta principiul loialitatii constitutionale, acea propunere care intruneste o virtuala majoritate in Parlament.
In caz contrar, Presedintele ar putea ca prin desemnari in bataie de joc – de exemplu antrenorul lui de tenis, gradinarul de la Cotroceni si in sfarsit baiatul de la bilete de la Cinema Cotroceni – sa aiba practic in maini, oricand doreste, dizolvarea Parlamentului. Va asigur ca nu asta permite Constitutia.
Post Scriptum tehnic
Curtea Constitutionala deja a stabilit limitele in care Presedintele Romaniei poate evolua in procedura desemnarii unui candidat pentru functia de prim ministru.
Nu are nicidecum un drept de optiune arbitrar. Prin Decizia nr. 80/2014 judecatorii constitutionali au stabilit cu valoare de principiu ca
“Președintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru și mediator între forțele politice, are doar competența de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care deține majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care poate asigura susținerea parlamentară necesară obținerii votului de încredere al Parlamentului.” ( par. 319)
Aceasta inseamna ca este neconstitutionala desemnarea unei persoane care nu prezinta o virtuala majoritate parlamentara ori a unui candidat propus doar pentru a fi respins de Parlament. Presedintele are doar 2 optiuni: reprezentantul majoritatii absolute sau, daca nu exista, reprezentantul care are o majoritate parlamentara in spate. Desemnarea unui candidat doar pentru a fi respins astfel incat presedintele sa poata forta dizolvarea parlamentului este un act vadit neconstitutional, o incalcare a obligatiei de fidelitatate fata de Constitutie si o atitudine obligatoriu sanctionabila.
Un conflict juridic de natura constitutionala adus pe masa CCR va bloca negresit strategia pentru dizolvarea parlamentului si alegeri anticipate. Situatia exceptionala a dizolvarii Parlamentului nu poate fi programata pas cu pas de la Cotroceni ci trebuie sa fie ultima varianta, de avarie, pentru o criza politica reala, totala si neprovocata.
Autor: Adrian Toni Neacșu
Sursa: Adrian Toni Neacșu Facebook