Site icon gandeste.org

Asasinii economici si reforma energetica

Restructurarea sistemului energetic national si infiintarea a doua companii care sa poata face fata concurentei pe piata europeana a energiei suna frumos in teorie, dar se arata extrem de dificila in practica. Din pacate, putem spune inca de pe acuma ca o noua reconfigurarea a sistemului energetic nu va aduce si curent mai ieftin pentru consumatorii romani.

Prinsi de scandalurile politice repetate ale celor doua partide politice aflate la guvernare, riscam sa trecem cu vederea ceea ce se intampla in alte domenii, de care, in final depinde in mare masura traiul nostru de zi cu zi.

Despre sistemul energetic nu se spune altceva, de vreo cativa ani buni incoace, decat faptul ca de aici se fura la greu. Cine, cum si cu ce consecinte, nu mai conteaza. Cu exceptia catorva specialisti, nebagati in seama de catre autoritati, nimeni nu isi pune problema viitorului acestui sistem, considerat in orice tara dezvoltata din lume drept « sangele » economiei.

Altfel spus, ai energie ieftina si de calitate, ai si performante economice pe masura. Nu in ultimul rand, consumatorul casnic, daca beneficiaza de o energie ieftina isi poate gestiona altfel bugetul familiei.

In Romania ultimilor ani, energia electrica (putem include aici si gazele naturale) a devenit tot mai mult un fel de lux pentru noi, chiar daca mai beneficiem inca de resurse primare pentru producerea ei.

La modul declarativ, reorganizarea sistemului energetic are ca scop accesul la o energie mai ieftina pentru consumatorii din Romania si cresterea competitivitatii companiilor de profil in concurenta acerba care se arata deja pe viitoarea piata energetica europeana, din care deja si noi facem parte.

Infiintarea a doua companii energetice nationale, bazate pe un mix de resurse energetice primare este insa departe de a atinge aceste doua obiective. Greselile se razbuna intotdeauna. Este si cazul sistemului energetic, exploatat la maxima intensitate in ultimii ani in folosul unui grup de smecheri, care a facut averi fabuloase din comertul cu energie. Din nefericire, smecherii respectivi nu au mai avut si grija a ceea ce ramane dupa jaful lor.

Iata ca, acum, cand ne apropiem de limita de rezistenta a sistemului, nimeni nu se mai ofera sa vina cu bani pentru finantare investitiilor atat de necesare. Sa nu ne grabim insa.

Aflata in pragul unei iminente catastrofe (va amintim ca majoritatea instalatiilor aflate in functionare si-au depasit deja durata de viata), Romania este aproape de a deveni importator net de energie electrica, din postura de exportator la un moment dat, daca nu reuseste sa investeasca.

Cred ca nu este o surpriza pentru nimeni, companiile mari din Europa asta asteapta. Anticipand aceasta posibilitate, guvernul actual, asa imprastiat cum este el, se face ca incearca sa mai salveze ceva ? De ce spunem ca se face ? Pentru simplu fapt ca nu are bani sa repare ce au stricat predecesorii sai in ultimii 20 de ani.

Mult visata independenta energetica este pe punctul de a se narui definitiv, caci lucrurile au scapat demult de sub control. Asadar, Ministerul Economiei a decis sa faca reforma dupa principiul atat de cunoscut noua al formelor fara fond.

Sistemul energetic national a fost spart in urma cu 10 ani, la comanda Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, operatiunea avand la baza un studiu al celebrei companii americane Bechtel, care intre timp se face ca ne construieste si autostrada Transilvania.

In cartea « Confesiunile unui asasin economic », scrisa de John Perkins (el insusi in rolul unui asemenea asasin), este descris cu minutiozitate procedeul de inrobire al unor state de catre marile companii occidentale, indeosebi pe segmentele vitale ale acestora, cum este si sistemul energetic.

Exact acest lucru s-a intamplat si in Romania ultimilor 20 de ani, care dintr-o campioana in aceasta zona a Europei, pe domeniul energetic, risca acuma sa devina sclava multinationalelor din Vest. In acest context, asa cum spuneam mai sus, guvernul a decis sa intervina prin creearea a doua companii nationale, care sa reuneasca producatori de energie electrica mai putini eficienti, sau chiar ineficienti, cu cei performanti, cum ar fi Hidroelectrica si Centrala nucleara de la Cernavoda.

Nu intram acum in amanuntele acestei combinatii, pentru simplu fapt ca ea este din start greu de realizat. Sa presupunem insa ca, indiferent de rafuielile de natura politica, si urmatoarele guverne vor fi de acord cu aceasta restructurare, care va fi una de durata. Cea mai mare provocare a infiintarii celor doua companii vine din faptul ca absolut toate societatile ce vor intra in componenta lor au nevoie urgenta de investitii.

Pana acum s-a reusit, pe ici pe colo, sa se mai puna niste petice la anumite grupuri energetice, in sensul ca ale au fost retehnologizate pentru a li se prelungi durata de viata. Chestia cu retohnologizare nu mai tine insa, caci toate companiile au nevoie de investitii noi, de la zero, pentru a putea fi competitive.

Respectivele investitii s-ar situa undeva la vreo 10 miliarde de euro, pentru urmatorii ani. De unde sa scoata Romania acesti bani ? Nici nu mai are rost sa cautam raspunsul.

Si atunci, cine credeti ca ar putea fi salvatorii neamului si ai sistemului ? Exact acei asasini economici despre care vorbeam mai devreme, care, selectiv, s-ar putea implica in aceasta operatiune care ne va costa pe noi si pe generatiile viitoare enorm. In primul rand trebuie spus ca orice investitie va trebui recuperata din pretul energiei electrice, care va creste astfel spectaculos.

In al doile rand, competitivitatea economiei romanesti (atata cat a mai ramas din ea), la un pret ridicat ale energiei va fi spulberata rapid. Asadar, doi iepuri dintr-o lovitura, intr-o operatiune care a fost minutios gandita in urma cu 10-12 ani.

Mi-am propus sa descifrez pentru dumneavoastra cateva din itele acestei afaceri incalcite, care a dus Romania la o situatie aproape fara iesire. Si tot aici voi incerca sa surprind in ce masura infiintarea celor doua companii energetice poate fi o replica disperata de a mai salva ceva, sau doar un paravan sub care se ascund cu totul alte interese.

Alexandru Moldovan
sursa: bloombiz.ro

Exit mobile version