Am postat ceva și, evident, m-așteptam ca mulți să nu înțeleagă. Ceea ce s-a și întâmplat. Interesul unui partid este să-și diversifice oferta, să-și mărească bazinul electoral. Niciun electorat nu este omogen. Este, de fapt, o piață de consumatori. Care diferă prin gusturi. Nu poți ajunge cu același produs la toți consumatorii.
În marketing, strategia se cheamă segmentarea publicului. Cu cât ea este făcută mai riguros, cu atât producătorul poate veni cu produse adaptate gusturilor, pentru a-și maximiza cota de piață. Degeaba faci reclamă unui produs la nesfârșit. După epuizarea segmentului țintă, nu mai câștigi consumatori.
La fel este și în politică. Trebuie să segmentezi foarte bine piața electorală. Și să identifici categoriile de votanți. Chiar în cadrul aceleiași categorii de electori există diferențe. Prin urmare, și mesajul trebuie construit astfel încât să satisfacă așteptările variate. Asta presupune știință, luciditate, consecvență.
Pot da exemple în acest sens. PRM, de exemplu. Partid care atinsese la apogeul său 24%. Fructificând un context social favorabil. Unde este acum? La cimitirul politic. De ce? Deoarece politica pe care a făcut-o a fost după ureche, bazată pe carisma liderului.
Atenție, carisma seduce temporar. Dar nu poate înlocui ideile, programele. În afară de urlete precum „când ajungem la putere îi arestăm și băgăm la pușcărie pe hoți, le confiscăm toate averile”, PRM n-a avut nicio idee cu care să câștige încrederea poporului că dacă i se va da țara pe mână va ști s-o guverneze.
Un alt exemplu, USR. Care sărise și el peste 22%. Tot pe seama unor mesaje radicaliste, lozinci, își mărise bazinul electoral, nicidecum pe seama vreunui program economic credibil. Și unde este acum? Atât bazinul electoral al PRM cât și al USR s-a diminuat în timp. Unul până acolo încât partidul a dispărut.
Lucru cauzat de oferta electorală lipsită de substanță, sprijinită pe un singur pilon: o nemulțumire socială conjuncturală exploatată populist. Persistența în promovarea unui mesaj unic poate duce la rezultate de moment. Poate crea așteptări uriașe. Dar la fel de vertiginos poate și spulbera baza electorală atunci când așteptările nu sunt confirmate. O țară se guvernează cu programe economice și sociale, nu cu lozinci. Ceea ce spun eu aici veți vedea peste doi ani.
PS. Ca unul care n-a votat niciodată PSD-ul, am tot spus: n-a existat în cei 32 de ani un program economic mai aplicat și mai bine explicat, o campanie mai bine orchestrată decât cea a PSD-ului din decembrie 2016. Condusă de Dragnea. Program etapizat pe săptămâni, luni, ani. Cu măsuri economice, sociale, legislative, cu obiective măsurabile, nu cu generalități. Niciun atac grobian la adresa adversarilor, focusat doar pe a explica mai bine ce vrea să facă. Rezultatul? Aproape 47% după redistribuiri. Și o creștere a PIB de 33% în trei ani. QED.
Autor: Angelo Davidescu