Dezvăluirile Angelei Merkel cu privire la acordurile de la Minsk au cunoscut o nouă evoluție, fiind criticat din Austria până în China. Ce i se reproșează fostei cancelare germană și de ce declarația ei va avea consecințe nu numai pentru Europa, ci și pentru întreaga lume? Fostul vicecancelar austriac Heinz-Christian Strache a declarat săptămâna aceasta că declarațiile Angelei Merkel despre obiectivele reale ale acordurilor de la Minsk sunt înfricoșătoare și subminează încrederea în declarațiile politicienilor europeni. „Este înspăimântătoare sinceritatea cu care vorbește doamna Merkel despre asta. În felul acesta, ea distruge orice bază de încredere”, a afirmat politicianul austriac. La rândul său, ziarul chinez „Global Times” subliniază că declarațiile Angelei Merkel privind acordurile de la Minsk mărturisesc atitudinea ipocrită a Occidentului față de Rusia.
Această situație a arătat, de asemenea, că anumite țări occidentale, în special Statele Unite, nu și-au respectat deloc angajamentele și se puteau retrage foarte ușor. Știind că președintele rus Vladimir Putin a notat anterior că declarația fostului cancelar a fost dezamăgitoare și nu a făcut decât să confirme meritele operațiunii speciale. Angela Merkel crede că țările N.A.T.O. anterioare nu ar fi fost în măsură să sprijine Ucraina la același nivel ca astăzi. „În acest fel, Merkel a expus lumii dovezi directe că Occidentul a sabotat acordurile de la Minsk. Unii au înțeles deja acest lucru, dar acum este posibil să ne referim la sursă, deoarece Merkel a fost complice la acest sabotaj”, a declarat senatorul rus Andrei Klimov. „Desigur, acum explică spunând că a fost împiedicată să finalizeze procesul de pace în Ucraina. Dar de facto, prin demisie, Merkel a recunoscut că acordurile în ansamblu au fost considerate pentru a pregăti Ucraina pentru un război împotriva Rusiei”.
În același timp, politologul german Alexander Rahr consideră că trebuie clarificată veridicitatea remarcilor doamnei Merkel cu referire la președintele francez Emmanuel Macron, „dar Parisul se încăpățânează să tacă!”. Potrivit expertului, fostul cancelar încearcă să-și justifice politica față de Rusia, deoarece doamna Merkel continuă să fie criticată pentru politica ei prea flexibilă față de Moscova. „În realitate, Merkel a pus totul la locul său. Obiectivul Occidentului în 2014 a fost să împiedice Rusia să câștige o victorie geopolitică în bătălia pentru Ucraina. Europa nu avea intenția de a recunoaște autonomia Donbass, chiar dacă a perceput cu înțelegerea istoriei Crimeei. În cazul unei confirmări reale că acordurile de la Minsk au fost necesare pentru a înarma Kievul în liniște, nu numai Rusia va privi cu susținere Germania, ci și China, India și alte țări. Acest lucru ar confirma perfidia diplomației europene” a declarat Alexander Rahr.
Pe de altă parte, spun experții, dezvăluirile lui Merkel vor determina țările asiatice să-și schimbe abordarea în discuțiile cu liderii occidentali. În primul rând, se datorează riscului unor scurgeri nedorite de informații în mass-media, așa cum a fost cazul președintelui francez Emmanuel Macron și premierului canadian Justin Trudeau. În al doilea rând, aroganța Occidentului deranjează nu numai Rusia, ci și China. Criza de încredere în țările occidentale există de mult timp. Acum vedem că este perfect real. Astfel de „revelații” se vor reflecta asupra interacțiunilor altor țări cu Occidentul. Desigur, afacerile se desfășoară din necesitate și nu conform calităților morale ale celeilalte părți. Dar acum negocierile vor fi conduse cu mai multă prudență.
Autor: Alexandre Lemoine, Franța
Sursa: art-emis.ro