Înainte de a aborda subiectul „războiul ruso-ucrainean” este necesar să reiterăm unele aspecte ale războiului moldo-rus, declanșat în 1991-1992 de Federația Rusă în Republica Moldova. Este cunoscut faptul că pe teritoriul Republicii Moldova trupele ruse au o istorie de peste 200 de ani. Pentru prima dată armatele ruse au fost dislocate în regim permanent pe o parte din teritoriile ei – în Transnistria, în urma Tratatului de pace de la Iași din 1791. De-a lungul anilor, armatele rusești dislocate pe teritoriul Republicii Moldova au fost un instrument de promovare mai întâi a politicii expansionioste a țarilor ruși, mai apoi a autorităților sovietice, iar după dezmembrarea U.R.S.S., acestea au devenit un factor major de presiune în vederea menținerii la putere în Republica Moldova a unor guverne proruse și de susținere a separatismului transnistrean.
În prezent, printr-o politică abilă de presiuni economice, politice și militare, Moscova reușește să-și mențină trupele în următoarele state ex-sovietice: Armenia, Belarus, Kârgzstan, Tadjikistan, Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Pentru a-și păstra trupele în Republica Moldova, Georgia și Ucraina, Rusia a declanșat conflicte interne și războaie, ocupînd părți din teritoriile acestor țări. Rusia ocupă în Republica Moldova teritoriul care alcătuiește astăzi așa-numita „Republică Moldovenească Nistreană” (RMN), în Georgia – teritoriul republiclor autoproclamate Abhazia și Osetia de Sud, iar în Ucraina – Crimeea și republicile autoproclamate Donețk și Luhansk, regiunile Zaporojie și Herson.
Trebuie menționat faptul, că Ucraina în perioada războiului 1991-1992 cu Transnistria separatistă, au sprijinit militar și politic Federația Rusă împotriva Republicii Moldova. Au pus la dispoziția rușilor aeroporturi, căile ferate, muniție de război, formațiuni militare de cazaci. În perioada anilor 1991-2022, Ucraina a dus o politică duplicitară cu Federația Rusă și cu alte state din C.S.I., ba mai mult, s-a apropiat considerabil, în afaceri, diplomatic și politico-militar de S.U.A., Germania, Polonia, Franța și alte țări ale UE. Administrația politico-militară americană a sprijinit, la fiecare etapă, forțele naționaliste proeuropene și proamericane ucrainene. Interesul geopolitic al S.U.A. pentru Ucraina a fost foarte mare, în special, economic și militar.
În diverse surse se menționează, că sub influiența Rusiei sovietice, Ucraina a parcurs toate etapele de dezvoltare, ajunând la un nivel important industrial și social-economic, toate tehnologiile din U.R.S.S. au fost primite de ucraineni, gratis. Ucraina a fost membră C.S.I., însă a promovat programe economice europene de privatizare, industrializare, agro-alimentară și alte domenii de activitate. Se mai menționează că de circa 30 de ani, pas-cu pas Ucraina s-a îndepărtat de Fedeerația Rusă, s-a militarizat și a pregătit efective militare capabile să lupte cu Rusia și a trădat politic și economic Rusia și slavismul, apropiind de granițele ei N.A.T.O.
Trupele ruse, printr-o operațiune bine pregătită de desant, ocupă în 2014: Crimeea, concomitent o parte din Donbas, populate preponderent de populație rusofonă. Din această perioadă situația dintre Rusia și Ucraina se degradează considerabil. La 24 februarie 2022, trupele militare ruse desfășoara acțiuni militare de pe mare și uscat împotriva Ucrainei. Sunt bombardate majoritatea orașelor mari, infrastructura, obiectivele militare, centrele de comandă, depozite mari de carburanți, obiective energetice, nodurile căilor ferate, etc..
Au trecut 240 de zile ( la data de 24.10.2022) de război ruso-ucrainean, al celui mai mare război a secolului XXI, numit de ruși „Operațiunea specială” a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Peste 15 milioane de ucranieni au trecut granița ucraineană, s-au refugiat, au migrat în alte state ale lumii. Orașele sunt bombardate, coloane de blindate și tancuri ocupă localitate după localitate, numărul rachetelor aruncate asupra orașului Harcov, Kiev, Nicolaev, Lvov, Dnepropetrovsc, Odesa, ș.a., se numără cu zecile, zilnic. Sunt deja orașe și localități rurale rase de pe fața pământului (Mariupol, Severo-Donețk, Artiomovka, Izium). Mii de cladiri rezidențiale și publice, inclusiv televiziune, antene, rețele de energie și internet, infrastructura distruse, bombardamente s-au înregistrat pe întreg teritoriul Ucrainei: Harcov, Mariupol, Kramatorsk, Odesa, Lvov, Vinița, Cernigov, Kiev, etc.
Este absolut clar că războiul este de lungă durată, că nu se va termina repede, „fulger„, cum a planificat la început administrația rusă de la Moscova. Deosebit de periculoase sunt acțiunile ucrainenilor la cea mai mare Centrală atomoelectrică „Energodar” din Zaporojie. Conform datelor Ministrului Apărării a Federației Ruse, Centrala atomoelectrică preluată, ocupată de ruși, a fost atacată, bombardată, în repetate rânduri, de forțele armate ucrainene.
În data de 19 octombrie, dis-de-dimineață, ucrainenii cu două plutoane, trupe speciale, folosind 37 ambarcațiuni maritime de război, au atacat trupele ruse de pază a Centralei atomoelectrice. S-a încercat spargerea rusească pe malul stâng al râului, în zona bazinului de apă Kahovka. Operațiunea ucraineană nu a reușit, Desantul inamic a fost nimicit de forțele armatei ruse. Ucrainenii au lăsat pe câmpul de luptă 90 de morți și 30 de răniți, 14 ambarcațiuni arse și distruse. În perioada august-septembrie, case, obiective din localitățile Energodar, Zaporojie, au fost zilnic bombardate de artileria ucraineană, Toate atacurile trupelor ucrainene au fost respinse.
Acțiunile militare din ultimul timp, perioada septembrie-octombrie 2022, a forțelor armate ucrainene au avut un caracter ofensiv de război, în special pe direcțiile militare (fronturi) : Izium-Lisiceansc, Artiomovsc-Bahmut, Kupiansc-Svatov, Nicolaev-Crivorojsc, Herson-Nicolaev. S-au înregistrat bătălii, lupte grele în Izium, Iampoli, Crasnâi Liman, Bahmut, Makeevca, Lisiceansc.
În zona Crasnâi Liman, forțele armate ucrainene, circa 20.000 militari cu tancuri și blindate au prins „în clește” forțele armate ruse, puțin numeroase și prost echipate. Forțele ruse au băgat rezervele, circa 1.000 luptători, au pregătit un coridor de evacuare pentru a scoate din încercuire câteva batalioane rusești. Ucrainenii au recucerit localitățile din zona Crasnâi Liman, Zarecinoe, Torscoe, Makeevca, Cremenaia, Lisiciansc, și alte localități.
În perioada 2-20 octombrie 2022, în mai puțin de o lună, forțele armate ucrainene au atacat dur pe toate fronturile, forțele militare ruse. Regiunea Harcov a fost complet eliberată de ucraineni, partea de nord a regiunii Donețk a fost parțial eliberată. La Herson s-a format un front nou pe linia Braschin, Borozensc, Malova, unde și astăzi se duc lupte grele între ruși și ucraineni.
În perioada iulie-august 2022 a fost aruncat în aer de militarii ucraineni, cel mai mare pod care leagă orașul Herson (malul drept) cu malul stâng al Niprului spre Crimeea. Au fost distruse, prin bombardament , o parte din căile ferate din regiunea Herson către Crimeea. Cele mai reușite operațiumi militare a ucrainenilor au fost: exploziile de la baza militară Saki din vestul Crimeei (09.08.022), unde cele 12 explozii au distrus depozitul de armament, 8 avioane SU-35, completate cu rachete, unde s-au înregistrat peste 100 de morți și răniți. O altă opetrațiune de succes a ucrainenilor a fost distrugerea și trimiterea la fundul Mării Negre a crucișătorului Moscova, etalon militar al flotilei ruse. Diversiuni de explozii au fost înregistrate pe podul unic Kerci-Crimeea.
Forțele militare ruse din Ministerul Apărării, explică cedarea a 33% din teritoriile cucerite în felul următor:
– lipsa de efective militare necesare pe un front atât de lung, 1.200 km, împânzit de râuri, păduri și obstacole naturale (dealuri,văi);
– lipsa unui comandament unic de acțiune și comandă a trupelor ruse pe fronturile de luptă. Greșeli tactice și strategice în lupte și bătălii;
– lipsa de măsuri și decizii concrete de întărire a Punctelor de Comandă cu ofițeri și cadre de comandă, profesional bine pregătite (hotărârile șefilor au fost luate cu 5-6 luni întârziere).
Organizația internațională „Amnesty International”, într-un raport din 10 octombrie 2022 menționează că „Tactica militară a Ucrainei încalcă regulile războiului ruso-ucrainean: forțele militare ale Ucrainei folosesc civilii ca scuturi umane”. Se menționează că ucrainenii lovesc în mașini și oameni care se evacuază din calea războiului. La 1 octombrie 2022, forțele armate ucrainene au bombardat cu rachete drumul spre Herson și coloană de refugiați, producând moartea a 25 de oameni și rănirea a 50 de bărbați, femei, copii.
În localitățile recucerite de ucraineni, din regiunea Harcov, Zaporojie, o mare parte a cetățenilor ruși au fost suspectați de colaborare cu serviciile și armata rusă. S-au făcut percheziții în casele cetățenilor rosofoni, s-au verificat telefoanele, convorbirile și adresele oamenilor civili, sunt interogați cetățenii de rând, se întocmesc dosare, se fac arestări.
În data de 17 octombrie a avut loc un schimb de prizoneri: 110 prizoneri ucraineni, reprezentând 108 femei, din care 11 ofițeri, 85 de sergenți si 12 civili, 2 persoane au refuzat întoarcerea în Ucraina; cu 110 prizonieri rusi din care: 72 de marinari civili, care au stat închiși în celule 8 luni de zile, și 38 de militari ruși, participanți la lupte. Schimbul de prizoneri a fost supravegheat de o comisie internațională cu drepturile omului.
În unele localități din Harcov, Izium, Șestavo, Verhnii Saltov ș.a., populația locală, proprietarii de case și apartamente au refuzat militarilor ucraineni să instaleze în casele lor „cuiburi” de lunetiști, mitraliere, aruncătoare de grenade. Militarii ucraineni au deschis foc de arme asupra acestora, rănind și omorând 9 persoane.
Strategia militară ucraineană, de a așeza tunurile, aruncătoarele de mine și grenade între blocuri de locuit, în casele și apartamentele ucrainenilor îi determină pe militarii ruși să lovească cu artileria blocurile de unde se trage în ei. Aceasta se face pentru o propagandă antirusă, pentru a crea o stare de frică și emoții, situațiile acestea îi determină pe ucraineni să fugă din casele lor, din țară, să migreze în alte țări, dar și pentru ajutorarea Ucrainei cu ajutoare umanitare, cu arme și muniții de război.
Din informația nr.59 din 21.10 2022 a Ministerului Apărării Federației Ruse, pierderile Armatei ucrainine de la începutul războiului, 24 februarie 2022, pâna la 20.10.2022 constituie: 324 avioane, 162 elicoptere, 2296 aparate de zbor (drone), 383 sisteme antiaeriene cu rachete, 5926 tancuri, tehnică motorizată BMP, BTR, 665 mașini și tehnică specială, 3511 sisteme de artilerie, 874 sisteme reactive (RAD, RC30, etc.).
În luptele pe fronturile din regiunile Lugansc, Donbas, Zaporojie pierderile de soldați și ofițeri uciși, constituie circa 120-250 luptători în fiecare zi, răniți de două ori mai mulți.
În rapoartele, informațiile ruse se menționează că în lupte, până în data de 20 octombrie 2022 au fost uciși circa 2000 combatanți străini.
În perioada 1 ianuarie-14 octombrie 2022, forțele armate și miliția rusă din regiunea Donețk au pierdut 3351 morți și 14090 răniți. În perioada 15 septembrie-14 octombrie 2022 (30 de zile), pe frontul Donețk-Harcov au căzut în lupte militari și milițieni ruși: 270 morți și 1022 răniți. În regiunea Herson, în perioada 1 septembrie-20 octombrie 2022 ( 50 de zile), inamicul (armata ucrainiana) a pierdut 9800 de militari (morți), au fost distruse 320 tancuri, 1590 sisteme și tehnică militară. Cifrele morților și răniților ale rușilor și ale ucrainienilor, care se vehiculează în rapoarte, internet și documente oficiale ale Ministerelor Apărării rus și ucrainian sunt absolut false și, deocamdata, greu de precizat. Un inventar corect al morților se va face când se va termina războiul, ceea ce înseamnă că cifra corectă va fi cea care se va transmite opiniei publice.
În legătură cu acțiunile de ofensivă ale armatei ucrainine pe frontul Herson-Nicolaev, administrația militară, împreună cu administrația civilă rusă au evacuat circa 60,000 de oameni (din zonele de luptă). Orașul Herson este întărit din punct de vedere militar, va fi ca o cetate de necucerit pentru inamic, în sud-estul Ucrainei, este preconizat ca un avanpost pentru viitoarele lupte în regiunile Nicolaev și Odesa.
Una dintre măsurile de întărire a armatei ruse este mobilizarea a 300.000 oameni din toate regiunile Federației Ruse: specialiști militari instruiți și pregătiți pentru toate domeniile de activitate militare. Aceștea executa o pregătire militară, antrenamente și instructaje la poligoane și câmpuri de luptă adaptate condițiilor de război.
Fostul cancelar al Germaniei, Anghela Merkel , consideră că decizia de a nu accepta Ucraina în N.A.T.O. în 2008 a fost corectă. „Fostul cancelar, doctor Anghela Merkel, este fidelă deciziilor summitului N.A.T.O. din 2008 de la București”– a declarat purtătorul de cuvânt al Anghelei Merkel pentru Agenția D.P.A. Ucraina nu îndeplinește cerințele nici pentru aderarea în U.E.
N.A.T.O., sprijinită de țări cu un „produs național brut” de 25 ori mai mare decât al Rusiei, este o alianță mult mai puternică decât Rusia. Alianța N.A.T.O. sprijină Ucraina militar, și asta se face de mai mulți ani. Țările N.A.T.O. au instruit zeci de mii de soldați și ofițeri ucrainieni, dintre care mulți sunt acum în linia întâi a frontului, luptând împotriva rușilor. Aliații N.A.T.O. au echipat armata ucrainiană de-a lungul anilor, dar și după operațiunea din 2014 în Donbas și Crimeea, aliații au asigurat mult sprijin logistic. Se vede bine efectul acestui sprijin în fiecare zi, pe câmpul de luptă. Este, bineînțeles, în primul rând meritul ofițerilor, soldaților ucraineni, dar este și sprijinul echipamentelor și armelor pe care le-au primit de la aliații N.A.T.O., care le-au permis să opună o mare rezistență, le-au permis să riposteze cu mult mai eficient decât s-a așteptat Rusia, care a subestimat forțele armate ucrainene și sprijinul N.A.T.O. față de Ucraina. Alianța Nord-Atlantică va sprijini și mai mult Ucraina.
Rusia este mereu „pedepsită” de S.U.A. și țările west europene prin sancțiuni economice, salutate și aplaudate de presa aservită, de factorii politici din aceste țări. Dar aceste măsuri se întorc ca un bumerang împotriva celor care le dau, afectând mai mult pe europeni decât pe ruși. Rusia Imperială, astăzi stă în picioare, își dezvoltă planificat acțiunile militare în Ucraina, are același nivel de trai material și social ca și înainte de război. Răspunde țărilor „neprietenoase” cu alte măsuri, dezvoltă piața și relațiile economice cu țările din Eurasia, în special cu China, India, Pachistan, Iran, Turcia, ș.a.
Șeful serviciului de informații pentru Apărare din Marea Britanie, general-locotenent sir Jim Hockenhull, care urmărește foarte îndeaproape războiul dintre Rusia și Ucraina, spune că nici Rusia și nici Ucraina nu vor realiza „nici o acțiune militară decisivă în Ucraina în acest an, 2022, iar conflictul dintre aceste țări va fi lung”.
În concluzie, acest război, dintre Federația Rusă și Ucraina, marchează criza mondială, este un element al luptei între globalism și național-suveranism. Această bătălie continuă. După acest război ruso-ucrainean, indiferent de ce se întâmplă în Ucraina, o mare parte a lumii se va deglobaliza aproape complet, iar în zona de influiență euro-atlantică, mai multe state vor pune propriile interese peste interesele comunitare sau ale oraganizației militare.
În zona euro-atlantică, deglobalizarea a fost accelerată de brexit și guvernarea americană a lui Donald Trump, cel care ne-a spus că globalizarea este „gogorița băgată forțat pe gâtul popoarelor”. Indiferent de voința bancherilor mondiali, în frunte cu Rothschild, Soroș ș.a., deglobalizarea merge înainte. Tipărirea de bani fără acoperire în aur, șmecheriile financiare și datoriile statelor, inclusiv a României, față de marii bancheri (cămătari ai lumii) vor opri deglobalizarea și modificarea radicală a modului în care a evolua situația mondială și omenirea. Mințile luminate ale lumii (filosofii, economiștii ș.a.) cred că schimbările vor veni, în ciuda crizei mari a sistemului mondial în care ne găsim. Pentru România, mai ales pentru etnia română, mult mai mult decât pentru minoritățile naționale, regimul globalist euro-atlantic a dat faliment, timpul le va așeza pe toate la locul lor. România va renaște în plan politic, economic și social.
Autor: Col. (r) Conf. univ. dr. ing. Anatol Munteanu, Membru A.O.Ş.R.
Sursa: art-emis.ro
Bibliografie:
– Gribincea, Mihai, „Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova. Culegere de documente si materiale”, București, Editura CARTIER, 2020;
– Munteanu, Anatol, „Epopeea LibertăȚii. Războiul de la Nistru (1990-1992)”, București, Editura LUMINA TIPO, 2012;
– Munteanu, Anatol, „Sacrificiu și trădare. Războiul de secesiune din Republica Moldova (1990-1992)”, București, 2005;
– Justițiarul”, revista de investigații;
– Информационная сводка о ходе Специальной военной операции на Украине, «Союза офицеров» Международного Всеславянского комитета