European Council on Foreign Relations[1] a lansat pe piață un studiu ce măsoară nivelul influenței statelor membre în interiorul Uniunii Europene. Conform acestui studiu, România este una dintre cele mai puțin influente state la nivel european.
Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 800 de experți din toată Uniunea Europeană (politicieni, miniștri, ziariști și oameni din mediul universitar) și doar 0,8% cred că țara lor ar contacta România pe teme de politici europene. Mai slab poziționate ca România sunt cinci state: Cipru, Bulgaria, Slovenia, Malta și Croația. Este totuși important de menționat că aceste cinci țări au o populație mult mai mică decât cea a României și, pe cale de consecință, un număr mult mai redus de europarlamentari.
În anul 2012, un studiu al Ernst & Young citat de Hotnews[2] clasa România pe locul 15 în lume în exercitarea puterii intangibile (soft power). Practic, în mai puțin de 10 ani România a pierdut enorm din imagine atât la nivel european cât și la nivel mondial.
Gruparea Macovei și renumele României
Monica Macovei a ajuns europarlamentar în anul 2009, din partea PDL. Aceasta a beneficiat de sprijinul grupului Băsescu și al rețelei lui George Soroș să-și facă un nume în Parlamentul European. Începând cu anul 2012 și referendumul pentru demiterea lui Băsescu, gruparea Macovei a început o campaniei puternică de denigrare a României în cadrul PE.
În acesti 6 ani, gruparea Macovei a reușit să prezinte România ca find un stat eminamente corupt în care o singură instituției își face treaba și anume DNA. Am facut o selecție a declarațiilor Monicăi Macovei din acesti 6 ani în care imaginea României a scăzut enorm.
- ”Am ajuns într-un punct critic: se deschide pe față discuția despre ieșirea României din Uniunea Europeană!”[1]
- „Nu mi s-a părut benefic pentru dânsul să o susțină. Într-adevăr, Băsescu a făcut foarte multe lucruri bune pentru România, și pe siguranța națională, și pe justiție și anticorupției. Cred că prezența doamnei Udrea lângă el a fost un rău pentru noi toți”.[2]
- “Repet, mă îndoiesc că preşedintele ţării se va întoarce ca preşedinte de partid. Mă îndoiesc. A şi spus că vrea să revină în viaţa politică şi să se ocupe de dezvoltarea dreptei politice din România. Mie asta nu îmi spune că vrea să vină la conducerea PDL.
Sigur că e binevenit, dar vă spun cum judec acţiunile politice şi ce anume se face şi ce nu se face în politică”.
- ”Extinderea MCV și la alte state membre ar fi benefică”[3]
- ”Tocmai s-a anuntat ieri ca vineri urmeaza o noua lovitura. Vor sa desfiinteze DNA, vor sa nu mai fie anchetati. Duceti-va in Romania, maine, nu dupa 9 februarie cand intra in vigoare modificarile, daca chiar sunteti corecti si alaturi de romani”, a spus Macovei, la o dezbatere a Parlamentului European.[4]
Acest tip de comunicare trădează o agendă mult mai largă. Grupul Macovei a atacat sistematic România și toate instituțiile ce erau luate ca reper (Biserică, Parlament, Armată etc.). Fiecare moment în care această rețea operează la Bruxelles ca parte a aparatului de stat românesc înseamnă o palmă dată tuturor românilor care-și iubesc țara.
[1] https://monicamacovei.eu/presa/declaratii-politice/page/3/
[2] https://m.timpul.md/articol/monica-macovei-prezena-elenei-udrea-langa-traian-basescu-a-fost-un-rau-pentru-noi-toi-69588.html
[3] https://monicamacovei.eu/extinderea-mcv-si-la-alte-state-membre-ar-fi-benefica/
[4] https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21577109-monica-macovei-parlamentul-european-vor-desfiinteze-dna-vineri.htm
[5] https://www.ecfr.eu/page/ECFR269_EU_COALITION_EXPLORER_2018_V1.0.pdf
[6] https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-12381538-romania-locul-15-lume-exercitarea-puterii-intangibile-soft-power.htm
Autor: Alexandru David