„Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul R. Moldova”, a spus ambasadorul James Pettit pentru postul public de televiziune Moldova 1.
James Pettit, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a oferit un interviu pentru Moldova 1, în cadrul căruia a vorbit despre paşii pe care i-a făcut Republica Moldova în relaţia cu SUA, de la obţinerea Independenţei ţării noastre.
– În pofida unor temeri și îngrijorări manifestate de mai mulți actori internaționali în legătură cu dezmembrarea Uniunii Sovietice, Statele Unite ale Americii deja pe 25 decembrie 1991 au recunoscut Independența Republicii Moldova, iar în martie 1992 au deschis Misiunea sa Diplomatică la Chișinău. De ce, în opinia Dvs, Washington-ul oficial a considerat necesară recunoașterea Independenței Moldovei și cum vedea dezvoltarea relațiilor de mai departe?
– Țin minte foarte bine când s-a destrămat Uniunea Sovietică și într-adevăr întreaga lume s-a schimbat atunci. Eu am crescut în timpul Războiului Rece și deodată am simțit că au apărut oportunități noi pentru fiecare, inclusiv pentru republicile Uniunii Sovietice. Așadar, a devenit o prioritate politică pentru Statele Unite ca să înființăm ambasade și să acordăm recunoaștere diplomatică pentru noile republici cât de repede posibil din diverse motive. Unul dintre scopuri era să ne asigurăm că stabilitatea este menținută, dar de asemenea să începem un nou capitol în istorie, unde în loc să avem permanent aceste relații dificile de a fi adversari, noi puteam de fapt să ne împărtășim cu experiența, să fim prieteni, să încurajăm comerțul și turismul, care era aproape imposibil în timpurile sovietice. Urmăream să ne cunoaștem unul pe celălalt și să ajutăm aceste țări noi să-și proiecteze calea corectă pentru ei înșiși, nu neapărat conform modelului american sau chiar celui european, dar pe o cale constructivă înainte. Aceasta era prioritatea noastră, speram atunci că fostele republici ale Uniunii Sovietice, inclusiv și Federația Rusă să se alăture unor organisme internaționale, la fel ca Uniunea Europeană, chiar și NATO, să deschidă o piață comună, orice pas de acest fel. Din păcate, aceasta nu s-a întâmplat în totalitate, cu siguranță, nu s-a întâmplat cu unele din republici. În ceea ce privește Moldova, noi continuăm să fim optimiști că Moldova va continua să urmeze calea europeană, să adopte valorile europene și să devină un partener productiv în comunitatea mondială.
– De-a lungul a aproape un sfert de secol de colaborare moldo-americană, SUA întotdeauna a oferit țării noastre suportul și asistența sa. Ați putea numi volumul total de asistență acordată Moldovei de către SUA în acești ani și cum a fost aceasta distribuită pe domenii?
– Aș spune că relațiile au fost pozitive, așa cum ați remarcat, noi avem relații diplomatice cu Moldova aproape de la început, au fost dificultăți și dezamăgiri, dar trebuie să nu uităm cum era situația aici când era o republică sovietică și să recunoaștem că lucrurile într-adevăr stau mai bine acum, dar oricum sunt foarte multe probleme ce necesită rezolvare. Noi nu vom renunța, nu vom pleca nicăieri, noi am încercat să ajutăm Moldova de la început. Țara mea a contribuit cu peste 1 miliard de dolari, de fapt 1,4 miliarde dolari drept asistență pentru Moldova în diferite sectoare, inclusiv pentru creșterea economică, relațiile militare, relațiile culturale, de asemenea pentru democrație și guvernare. Încercăm să ajutăm Moldova să se conformeze standardelor europene și vom continua să lucrăm cu orice guvern e la putere la moment. Scopul nostru este ca țara asta să devină mai prosperă și mai democratică.
– Unul dintre cele mai mari proiecte în acest sens a fost Acordul Millennium Challenge Corporation semnat în 2010…
– Acel proiect a fost pentru cinci ani, s-a finisat anul trecut și a fost un proiect de mare succes. De asemenea a fost cel mai mare proiect din punct de vedere al asistenței financiare aici în Moldova, au fost investiți mai mult de 260 milioane dolari în proiecte menite să îmbunătățească agricultura de valoare înaltă și în special, distribuirea produselor agricole. Am investit în două sectoare diferite, primul era repararea și construirea unui drum de 92 km spre Soroca, pentru a servi părții de nord a republicii, ce va permite o transportare mai ușoară a produselor agricole. De asemenea, am reparat 10 stații de irigare din perioada sovietică pentru a îmbunătăți irigarea în agricultură în întreaga Moldovă. Proiectul a fost foarte reușit. S-a introdus un concept nou și anume, cum să se administreze resursele, precum este apa.
– Ați activat în Rusia și Ucraina, iar acum sunteți diplomatul de top al Statelor Unite în Moldova. Ați putea să ne împărtășiți viziunile Dvs. asupra perspectivelor Moldovei în comparație cu alte state unde ați lucrat?
– Evident că sunt anumite asemănări dintre Moldova și alte republici ale fostei Uniuni Sovietice, este așa numita moștenire sovietică cu care au început toate, dar de asemenea voi spune că toate aceste țări sunt diferite. Sunt desigur provocări comune, în special, ce țin de Ucraina, dar, iarăși, voi accentua că Moldova trebuie să-și urmeze calea sa proprie și cred că Moldova face asta, de fapt. Consider că acest curs trebuie să ducă spre Europa, este cea mai bună alternativă, dar cel mai important pentru Moldova e să-și aprecieze neutralitatea sa și să aprecieze faptul că atât istoric cât și geografic, ea încearcă să păstreze un echilibru între de exemplu, marele său vecin Rusia și Europa. Cred că deja vedem o ușoară îmbunătățire în relațiile cu Rusia, sperăm că asta va redeschide piața rusească, dar în același timp exporturile Moldovei în UE au crescut și datorită semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, cred că beneficiile pentru oamenii Republicii Moldova vor fi imense, nu doar economic vorbind, dar de asemenea aducerea anumitor standarde și valori europene care sunt foarte necesare acestei țări. Principalul lucru e să nu pierdem speranța, această țară are numai 25 de ani, țara mea are 240 de ani, așa că noi suntem bucuroși să ne împărtășim cu experiența. Noi nu avem toate răspunsurile, dar noi neapărat vrem să ajutăm Moldova.
– În prezent, mai des ca altădată, în societatea noastră se discută problema viabilității statului Republica Moldova. Unii pledează pentru vectorul european de dezvoltare, alții pentru cel estic. O parte din societate crede că salvarea poate fi doar în unirea cu România, altă parte își dorește păstrarea statalității Republicii Moldova. În opinia Dvs, în luarea unei sau altei decizii, de ce factori ar trebui să se țină cont? Ce trebuie să întreprindem pentru a susține acest test de viabilitate?
– Consider că este foarte important și aceasta, desigur, este politica noastră, cred că și politica de aici. Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova. Potențialul aici este foarte mare, aveți un popor calificat și harnic, sunt multe posibilități în anumite sectoare pe lângă agricultură, și asta include sectorul textil și IT. Este regretabil că atât de mulți cetățeni au plecat din Moldova de la independența ei, nereușind să găsească un serviciu sau să vadă un viitor pentru ei aici. Cred că este foarte important ca să se încerce să facă lucrurile mai bune aici pentru ca cel puțin o parte din cei plecați, să fie atrași înapoi pentru a contribui. Sunt foarte mulți moldoveni care ar dori să se întoarcă, dacă ar simți că pot contribui și dacă ar fi vreo șansă ca lucrurile care sunt atât de problematice acum, ar putea fi rezolvate. Nu este ușor, mulți oameni și-au pierdut încrederea în clasa politică, în guvern, dar este important să nu-ți pierzi încrederea, este important să aibă încredere în ei înșiși ca moldoveni și să se recunoască pe ei înșiși ca moldoveni, ca o naționalitate aparte și o țară aparte pentru a face acest loc mai bun.
– Care ar fi mesajul Dvs. pe care ați dori să-l adresați cetățenilor Republicii Moldova cu ocazia aniversării a 25-a de la declararea Independenței?
– Voi spune doar atât: am trăit aici un an și jumătate deja, simt că sunt o parte din această țară și cred că vorbesc din partea întregii mele țări când spun că vrem doar binele Moldovei. Nu este o chestie geopolitică, noi vrem ca Guvernul Moldovei și oamenii Moldovei să facă ceea ce e mai bun pentru Moldova, nu ce este mai bun pentru noi, pentru Europa sau Rusia sau oricine altcineva. Și acest lucru trebuie să fie permanent în mințile celor care iau deciziile în această țară, dar aceasta mai și înseamnă ca oamenii acestei țări să tragă la răspundere guvernul său, ei trebuie să insiste ca deciziile să fie făcute în beneficiul oamenilor. Acest lucru poate fi făcut pentru că există potențial, Moldova fiind o țară atât de mică are mult potențial și multe resurse care ar putea ajuta să devină un exemplu strălucit nu doar în regiune, dar și în întreaga Europă. Deci, eu felicit moldovenii cu 25 de ani de progres și a fost progres, pe lângă dificultăți, și le dorim un progres continuu, majoritatea va depinde de ei înșiși, dar în limita posibilităților, țara mea și alți parteneri sunt gata să asiste.
Surse: Russia Today si Tele Radio Moldova