Site icon gandeste.org

Alina Mungiu Pippidi: „PNL nu e foc de tabără să ne strîngem în jurul lor ca la vreo petrecere, ci un pericol național de care mai bine am fugi cât ne țin picioarele”

Guvernul în jurul PNL- dacă mai putem numi PNL o entitate în numele căreia vorbesc generalul Ciucă, Rareș Bogdan și Dan Vîlceanu (Ioana și Vintilă Brătianu se răsucesc în morminte) nu e posibil, după cum am apus și săptămîna trecută, și nici dezirabil, deoarece:

  1. PNL nu e foc de tabără să ne strîngem în jurul lor ca la vreo petrecere, ci un pericol național de care mai bine am fugi cît ne țin picioarelePentru lașitatea de a nu da restricțiile care trebuie (nu chiar astea, că pe toate le fac prost) din luna aprilie ar trebui judecați, că au murit oameni degeaba (eu însă sunt contra suprapopulării închisorilor, vreau eliminarea din viața publică, nu ocna pentru păcătoși), nu proptiți ca pilonul pe care se sprijină vreo guvernare. Cum am mai zis, ce au ei, decît un șef de stat fără scrupule care folosește partea coruptă din serviciile secrete în interes politic ? Nimic altceva. Iar acesta nu e un pro. E un contra. Liberalii continuă să joace un rol nefast, că se gîndesc doar cum să profite ei din astea, nu cum să rezolve, dovadă că vineri sfaturi și măsuri bune au fost propune la restricții, dar după controlul politic au căzut multe măsuri juste, lăsînd destule ineficiențe și chiar aberații.
  1. Vaccinarea totală și managerizarea prostiilor făcute sau a actelor bune nefăcute la vreme în pandemie și energie necesită consens politic larg. Pînă și reducerea numărului de mașini în București, fără de care traficul nu se va rezolva niciodată necesită consens. Deci nu avem ce face cu un guvern minoritar, ne trebuie un guvern cu cît mai multă lume, care să agreze niște minime soluții. Ce nu se poate agrea se amînă, dar pe energie sau pandemie soluțiile nu sunt nici ideologice, nici multiple. De abia-abia găsim una acoperitoare, și pe aceea trebuie să agreăm toți. Și AUR, dacă se poate, sau să îi arătăm cu degetul că ei strică consensul național și umblă cu aberații ca ”dictatura medicală”, altfel o să ne arate ei cu degetul că îi izolăm și după aceea facem doar prostii, și atunci or să cîștige alegerile viitoare. Terminați cu izolarea AUR, ei trebuie socializați, nu izolați.
  1. Disciplina pe timp de pandemie și mobilizarea la vaccinare nu se poate face fără ajutorul PSD, cu mulții săi primari, și ai mass media de stînga și populiste, care și-a arătat puterea, sabotînd eficient vaccinarea. Alte țări se plîng de mediile sociale, noi nici la cele tradiționale nu avem civilizația necesară de a face educație sanitară și nu contraeducație sanitară. E nevoie ca toată lumea să pună umărul, și pentru asta toți cei care au sau vor avea puterea trebuie să se unească și să își tragă și televiziunile după ei. Nu ne putem permite să ținem în opoziție actori de asemenea importanță cînd avem sarcini uriașe în față. Măsurile de care avem nevoie trebuie trecute prin Parlament, deci ne pierde vremea Iohannis cu guvernele lui minoritare, să facă consens pentru certificatul verde, nu pentru statul paralel cu realitatea.
  1. Un asemenea guvern nu poate fi condus de un actor politic care să se apuce să își facă partid cît e la guvernare, cum a făcut Dacian tura trecută, ci de cineva solid, care are unde se duce de la guvern și deci nu e vulnerabil, și servește o perioadă limitată, pînă se rezolvă problemele urgente și se pot ține alegeri. Raed Arafat oricum este cel care conduce frontul cu pandemia, rolul lui e de viceprimministru și pe zona lui are nevoie de autonomie, nu de control politic. Prim ministru pe restul chestiunilor pot fi pe perioada asta Președintele Consiliului Fiscal (Dan Dăianu), unul din oamenii de la BNR care au mai luptat cu disciplina bugetară și înțeleg chestiunea enrgetică (Liviu Voinea, reprezentantul României la FMI, e un bun exemplu, dar Mugur Isărescu poate recomanda mai mulți oameni, nu sunt doar politruci acolo, eu nu îi numesc că nu le știu afilierea politică, dacă există). Nu vă mai spun că de multă vreme știu că oameni din organismele niciodată folosite de dialog social, și de partea patronatului, și de partea sindicatelor, oameni precum Bogdan Hossu, Matei Brătianu sau Cristian Pîrvan ar fi excelenți prim miniștri de tranziție, dînd și o bază mai reprezentativă unui guvern de specialiști politic. Că veni vorba, George Simion, mai lasă-ne cu dl. Georgescu, Anca Alexandrescu i-a dat ore în prime time și nuanțele lui DIE au putut fi admirate de toată lumea, ca și diverse ciudățenii. Dă update la specialiști, te rog.

Ideea generalului Ciucă de a da înapoi mandatul e cea mai bună, nu ne trebuie un general, și nici un liberal. Și Dacian era înțelept dacă făcea la fel, nu există dacă nu reușești să faci o majoritate să te duci la vot așa, de PR, cînd fiecare zi contează, cel puțin nu în democrațiile occidentale, e fără precedent. Nu arată decît amatorism și lipsă de scrupule. Nu reușești să obții o majoritate ? Înapoi la Cotroceni și restituie mandatul. Și poate Klaus face în sfîrșit uniunea națională, sau va trebui pur și simplu să ne unim noi să îl suspendăm.

Autor: Alina Mungiu Pippidi

sursa: cotidianul.ro

Exit mobile version