Site icon gandeste.org

Alexandru Racu: “Nu mi se pare normal ca purtătorul de cuvânt al Patriarhiei să îl admonesteze public pe un alt ierarh”

Dacă Preafericitul Daniel consideră că trebuie să-l dojenească, mai blând sau mai aspru, pe un frate episcop, o poate face în nume propriu, așa cum a făcut-o în pandemie, atunci când Preasfințitul Ambrozie al Giurgiului a luat-o rău pe arătură, acuzând guvernul că a dat foc la spitale și că vaccinează populația cu vaccinuri expirate. Iar dacă el nu o face, atunci nu e cazul să o facă nici purtătorul de cuvânt, care în plus ar trebui să explice și în ce calitate vorbește: de simplu cetățean sau de purtător de cuvânt al Patriarhului?
În calitate de simplu cetățean are dreptul la propria opinie, la fel ca orice alt simplu cetățean, însă funcția de purtător de cuvânt presupune o anumită disciplină. Spre exemplu, purtătorul de cuvânt al guvernului nu se apucă să își exprime pe Facebook părerea proastă pe care o are despre Ambasadorul SUA sau despre alți șefi de stat și de guvern.
Domnul Vasile Bănescu e purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, nu al BOR, în raport cu presa, societatea civilă, instituțiile statului, dar, după părerea mea, nu e normal să fie purtător de cuvânt al Patriarhului în relația sa cu alți episcopi. E o lipsă de de respect față de funcția episcopală și o abatere de la organizarea sinodală a Bisericii. Dacă avem sinod, atunci e normal ca episcopii să își lămurească neînțelegerile în sinod, față către față. Iar dacă vreun episcop consideră că un alt episcop se face vinovat de o abatere și sminteală publică îndeajuns de gravă, atunci o poate spune și public, dar e normal să o facă în nume personal, nu prin purtător de cuvânt.
Pe de altă parte, chiar nu mi se pare că în momentul de față ÎPS Teodosie a făcut o afirmație într-atât de gravă, care să justifice o intervenție publică a Patriarhului. Sau poate din purtător de cuvânt al Patriarhului, domnul Bănescu a devenit purtător de cuvânt al domnului Adrian Papahagi, simțindu-se nevoit să îi apere onoarea lezată. Sper că nu.
Nu solicit sancțiuni la adresa domnului Bănescu sau demiterea sa, deoarece cred că de cele mai multe ori și-a exercitat funcția cum trebuie. Zic doar că funcția sa trebuie exercitată cu mai multă claritate, reținere și diplomație, ca să nu ducă în derizoriu instituția pe care o reprezintă. Dacă eu și cu Papahagi mă cert pe Facebook, nu mi se pare normal ca PF Daniel să se certe cu ÎPS Teodosie pe Facebook, nici ca purtătorul de cuvânt al PF Daniel să îl certe pe Facebook pe ÎPS Teodose, lăsând impresia (falsă?) că vorbește în numele Patriarhului.

Autor: Alexandru Racu

Exit mobile version