Îmi pare rău, dar mai degrabă interzici circulația între județele cu număr mare de infectări și cele cu număr mic, decât să închizi școlile în toată țara. Sau, în orice caz, dacă iei ce-a de-a doua măsură, ar trebui s-o iei după ce a-i luat-o pe prima. Nu înainte. Nici simultan.
Dar cum să-i izoleze Iohannis pe ardelenii lui civilizați, mai ales acum, când vin alegerile? Nu se poate așa ceva. Nu s-a putut nici la început, cu diasporenii cu vocație mesianică. Mai bine pregătești o nouă generație de culegători de sparanghel culeși din toate județele țării.
Seară de seară, Iohannis a ieșit la televizor să ne spună că în această nouă etapă a războiului sfânt cu covidul se va acționa la nivel local, diferențiat, în funcție de niște indici definiți în mod clar, indiferent dacă sunt buni sau proști, relevanți sau irelevanți (mai relevant ar fi numărul de decese la nivel județean, înregistrate pe baza domiciliului și raportate la totalul populației din județ, dar guvernul nu ne furnizează astfel de informații, deci nu știm dacă sunt mai multe cazuri în Ardeal sau dacă doar se testează mai mult). Am zis și eu că măcar s-a înregistrat un mic progres în privința modului în care guvernul gestionează pandemia. Și că măcar guvernul și-a asumat niște obiective și niște reguli clare și predictibile, un strop de normalitate după luni de zile de coșmar în care psihopații improvizează în continuu cu viața ta și în fiecare zi mai născocesc un mod de a te maltratat.
Aiurea! Și-au încălcat propriile reguli. La fel au procedat și cu obligația de a purta masca pretutindeni: mai întâi au zis că trebuie să o porți la mai mult de 3 cazuri la mia de locuitori, după aia, văzând cât de eficientă a fost în județele care trecuseră de trei cazuri la mia de locuitori, s-au decis să introducă măsura și în județele care au depășit 1,5 cazuri la mia de locuitori, iar în curând va trebui să o purtăm toți și în somn.
Cât privește carantinarea diferențiată, pe județe, regula s-ar fi respectat doar dacă fruntea țării era în Oltenia, căci altminteri, știm că ardeleanul nu e egal cu olteanul, nici supermarketul cu țăranul. Primii sunt mai civilizați. Deci trebuie tratați diferit.
La fel și normalitatea: una e normalitatea vieții de zi cu zi, alta e “normalitatea democratică”. La prima putem renunța, dar la a doua ba. Fără școală, fără bani, fără dreptul de a ieși din casă, dar cu alegeri. Însă nu orice fel de alegeri, ci d-alea fără dezbateri și fără pesediști la numărarea voturilor.
Anul trecut ați votat pentru o Românie NOR-MA-LĂ. Enjoy it!
Autor: Alexandru Racu