Site icon gandeste.org

Alexandru Racu: În momentul de față, un șoșoc nu mai are altă opțiune decât violența.

În momentul de față, un șoșoc nu mai are altă opțiune decât violența. Unul din meritele incontestabile ale democrației e că asigură alternanța pașnică la putere prin alegeri libere organizate în condițiile unor reguli care se aplică în egală măsură tuturor. Drept urmare, mai degrabă decât să combată extremismul, decizia Curții Constituționale împinge România în direcția extremismului și are potențialul de a umfla și radicaliza segmentul suveranist al electoratului.
Soșoacă e o nebună, dar ceea ce contează aici e precedentul extrem de periculos care a fost creat. Spre exemplu, apartenența la NATO și UE nu sunt incluse în articole ale Constituției care nu pot face obiectul revizuirii (cum sunt cele referitoare la drepturile fundamentale, forma de guvernământ, limba oficială a statului etc.). Asta înseamnă că, din momentul de față, orice om politic care propune revizuirea Constituției într-o formă sau alta, chiar dacă în limitele prevăzute de Constituție, poate fi privat de către CCR de dreptul de a fi ales și, cine știe, și de alte drepturi.
De asemenea, nu știu unde scrie în Constituție că NATO și UE sunt garanții democrației și statului de drept sau ce anume îndreptățește CCR să tragă astfel de concluzii de papagali și slugi provinciale și să le impună poporului român? Să înțeleg că Elveția, care nu e nici în NATO, nici în UE, nu are cum să fie, conform logicii ceceriste, stat democratic și de drept? După cum vedem, decizia CCR demonstrează că lucrurile stau mai degrabă invers, în sensul în care, prin CCR, stăpânirea eruoatalntică se transformă în principala amenințare la adresa democrației și a statului de drept.
În fine, antisemitismul Șoșoacăi e dement și sinistru, dar el intră sub incidența legii penale. Soșoacă poate fi condamnată de o instanță penală, dacă e cazul, și poate fi privată, în consecință, de anumite drepturi. Fără a fi jurist – și rog să fiu corectat de către specialiști, dacă greșesc -, chiar nu înțeleg de când a căpătat CCR dreptul de a se substitui instanțelor de judecată și de a interpreta compatibilitatea dintre un anumit tip de discurs și calitatea de candidat?
În concluzie, hotărârea CCR reprezintă un atac la adresa democrației și statului de drept. În loc să combată extremismul, îl alimentează.
Autor: Alexandru Racu
Exit mobile version