Site icon gandeste.org

Alexandru Racu: “De asta cred că Vilnius a fost un duș rece pentru elita de la Kiev și pentru ucraineni în general”

Acum un an, pe vremea asta, domnul Goșu ne spunea că Putin pică în maxim un an și jumătate, iar după căderea lui, se înțelege, ar fi urmat o epocă luminoasă de pace și prietenie între popoare.
Mai e jumătate de an până când expiră termenul limită acordat de domnul Goșu maleficului dictator. Până una alta, în timp ce încă așteptăm căderea lui Putin, tot domnul Goșu ne informează că Ucraina tocmai ce a experimentat un “duș rece” la Vilnius, pe care i l-au făcut aliații, și că dat fiind actualul nivel de sprijin militar din partea Occidentului, victoria pe câmpul de luptă, la fel ca aderarea la NATO, se amână.
Ăsta e un fapt. Căderea lui Putin (la termen) e doar o ipoteză, care va fi invalidată sau nu – vom vedea – în șase luni. Dar dacă expiră termenul limită fixat de domnul Goșu pentru căderea lui Putin, în timp ce Ucraina va continua să facă dușuri reci, la propriu și la figurat, s-ar putea ca în următoarea intervenție publică de peste 6 luni domnul Goșu să își updateze limbajul, recunoscând că duș rece e puțin spus; mai degrabă, vorbim de o mare țeapă.
Rămâne de văzut și câți vor recunoaște că analizele experților occidentali și regionali – care le-au tot spus ucrainenilor că aderarea la NATO și UE poate și trebuie să fie cucerită pe câmpul de luptă, și să nu le fie frică că uite acuș Putin pică – au contribuit și ele la această mare țeapă a propagandei atlantiste ce se conturează la orizont.
Altminteri, nu îmi este deloc clar că ucrainenii ar fi ales calea jocului de sumă zero și a distrugerii propriei țări dacă n-ar fi fost, cum însuși domnul Goșu recunoaște, “victime” nu doar ale agresiunii rusești, ci și “ale propagandei NATO”.
Oricum ar fi, toți ăștia care spuneam în urmă cu un an și jumătate sau în urmă cu aproximativ zece ani că ucrainenii erau și victime ale propagandei NATO eram automat etichetați drept oameni ai rușilor. Mă bucur că domnul Goșu s-a alăturat, într-un târziu, după ce au murit sute de mii de oameni, acestui club select.
“Ce ar putea să însemne când aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile? Timp de mulți ani comitetul NATO-Ucraina nu s-a întrunit din cauza Ungariei, deci orice țară, nu doar Ungaria, poate bloca procesul.
Absolut corect, poate bloca fără ca nimeni să poată face ceva. La cum arată lucrurile în acest moment, concluziile optimiste ale unora că Ucraina e mai aproape de NATO, că se termină războiul… și Ucraina va fi invitată să adere sunt fluturate pentru a salva obrazul Vestului și a-i ține pe ucraineni în tranșee ca să continue războiul. Acum, să recunoaștem, ei ar fi făcut asta și fără acest balet retoric. De asta cred că Vilnius a fost un duș rece pentru elita de la Kiev și pentru ucraineni în general. Chiar dacă acum președintele Zelenski încearcă să creeze iluzia unor câștiguri substanțiale obținute de Ucraina. Vox populi – interviuri cu oamenii de pe stradă -difuzate după publicarea deciziilor NATO de diferite posturi de televiziune și radio au surprins tocmai dezamăgirea populației (din marile orașe) și slăbirea încrederii în Occident. Ceea ce e foarte grav. Războiul pentru mințile oamenilor e la fel de important ca cel din tranșee.
Dar, acum să fim obiectivi, e vina NATO că ucrainenii au avut așteptări atât de mari, să spunem așteptări nerealiste?
Sunt și victima propagandei NATO. În ultimii ani, NATO a investit mult în promovarea Alianței, în familiarizarea ucrainenilor cu specificul ei. Tocmai pentru a câștiga opinia publică în favoarea Alianței Nord Atlantice și a combate propaganda rusească. Iar puterea de la Kiev pentru a-și consolida poziția în negocierile cu NATO, a avut nevoie de o susținere populară cât mai largă. Iar acum trebuie să convingă publicul de acasă, că Vilnius este un succes pentru Ucraina și că s-au obținut acolo angajamente solide din partea Occidentului.”

Autor: Alexandru Racu

Exit mobile version