Site icon gandeste.org

Alexandru Racu: “Cine reduce politica la morală dă dovadă de imbecilitate și / sau iresponsabilitate”

Așa cum spuneam, cine reduce politica la morală dă dovadă de imbecilitate și / sau iresponsabilitate.
Ținând cont de dezastrul din Ucraina, pe care nu mai poate să-l nege niciun om care mai are un dram de luciditate, n-a mai rămas din discursul tefelist referitor la Ucraina decât morala; argumentul de tip trebuie să susținem Ucraina până la capăt, indiferent de costuri și riscuri, deoarece aceasta e singura opțiune morală, aceea de a susține victima care se apără de agresor.
Doar că, după ce de Ucraina oricum se alesese praful, s-a ales praful și de morala tefelistă, care rezista cu îndârjire în ciuda eșecului total al strategiei tefeliste. Mai exact, rezista până când a început Bibi să măcelărească la scară industrială copiii din Gaza. De atunci, aceeași tefelime care îți dădea în cap cu principiile care nu se negociază de fiecare dată când încercai să discuți despre Ucraina în termeni pragmatici, s-a făcut, în cel mai bun caz, că plouă, deși majoritatea tefeliștilor au aplaudat entuziasmați măcelul din Gaza.
Mai țineți minte răspunsul la obiecția referitoare la riscul de escaladare nucleară: “și ce vrei să facem acum? Să-l lăsăm pe Putin să comită genocid la adăpostul armelor nucleare?”. Iată că între timp face Netanyahu genocid la adăpostul armelor nucleare, cu arme convenționale furnizate chiar de Biden, liderul matusalemic al tefelimii globale.
Cât despre riscul de escaladare nucleară, care conform tefeliștilor nu există de fapt, hai să punem problema în termenii următori: Anticipau tefeleii – care ne tot dădeau asigurări ba că Putin blufează, ba că moare de cancer până la iarnă, ba că nu mai are rachete ș.a.m.d. – catastrofa politică, economică și umanitară la care avea să se ajungă după doi ani de război (și la zece ani de la izbucnirea crizei ucrainene)? Dacă anticipau, dar cu toate acestea au mers înainte mizând totul pe cartea escaladării, înseamnă că sunt psihopați, adică exact genul de oameni capabili să pornească un război nuclear, care ar trebui ținuți cât mai departe de deciziile politice și militare. Iar dacă nu sunt psihopați, ci doar n-au fost în stare să anticipeze dezastrul, atunci de ce i-ar mai crede cineva atunci când dau asigurări că un dezastru și mai mare, de-a dreptul apocaliptic, e exclus?
Pe scurt, până de curând, politica occidentală față de Ucraina era doar un eșec strategic. După Gaza, a devenit și un eșec moral. Nu doar un eșec, ci și o mizerie. Mizeria liberalismului intrat în descompunere.
Autor: Alexandru Racu
Exit mobile version