Ce vrea Putin?
Putin nu vrea să invadeze Ucraina. Vrea ca Ucraina să rămână în sfera de influență rusească, fără scuturi și rachete NATO pe teritoriul ei și cu legături economice preferențiale cu Rusia.
Ce vrea NATO, în schimb, în frunte cu SUA?
NATO vrea să-l dea jos pe Putin și se folosește de aspirațiile pro-occidentale ale ucrainenilor și de resentimentele lor istorice față de imperialismul rusesc (pentru care n-am niciun fel de simpatie, ca de altfel pentru niciun imperialism) pentru a-l da jos pe Putin.
Ucraina e monedă de schimb sau, mai bine spus, piesă de sacrificiu într-un joc cu ambiții globale. Dinclo de interesele industriei de armament sau de delirul isteric al electoratului democrat din SUA care crede în continuare că Trump a câștigat alegerile din 2016 datorită lui Putin și vrea acum să-i plătească polița, dincolo de faptul că Putin este detestat ca simbol al reacțiunii patriarhale și heteronormative care le dă atâtea dureri de cap democraților americani și progresiștilor de pe întregul mapamond, SUA și Occidentul vor să îl înlocuiască pe Putin cu un nou Elțîn pentru că au nevoie de resursele energetice ale Rusiei, mai ales acum când cresc facturile, și deoarece au nevoie să încline balanța geopolitică în favoarea lor în conflictul cu China, Rusia putând, în acest context, să încline balanța puterii într-o direcție sau alta.
În acest sens, și-au încercat norocul cu revoluțiile portocalii, dar nu prea le-a mers. Mai mult, ultimele încercări de acest tip au fost înăbușite în mod cât se poate de brutal în Belarus și Kazahstan, fapt important de reținut în cazul în care aveți nostalgii sovietice.
Personal, chiar nu cred că NATO se va implica militar, în mod direct, în cazul unei intervenții militare rusești în Ucraina. Nu va risca SUA un război nuclear nici măcar pentru statele membre ale NATO din Europa și cu atât mai mult pentru un buffer state ca Ucraina. Însă furnizându-le ucrainenilor armament, NATO poate alimenta un război proxy cât o piatră de moară legată de gâtul lui Putin care se prea poate să-l ducă la fund. Și chiar dacă nu acesta va fi deznodământul, altă opțiune nu au, decât aceea de a renunța la Ucraina, la care Putin refuză să renunțe.
Un război proxy de durată la granița de vest a Rusiei poate reprezenta pentru Putin ceea ce a reprezentat Afganistanul pentru Gorbaciov, adică piatra de moară care a avut o contribuție majoră, poate decisivă, la prăbușirea Uniunii Sovietice, prin cheltuielile enorme care au pus o presiune suplimentară pe economia sovietică, aflată oricum în criză, bani investiți într-un dezastru de imagine, precum cel pe care l-a suferit și SUA, recent, tot în Afganistan.
Din acest motiv, Occidentul toarnă gaz pe foc, încrezător că incendiul nu va scăpa de sub control, ajungându-se astfel la un război direct între Rusia și NATO și, pe cale de consecință, la MAD (mutually assured destruction). Și sunt aproape sigur că incendiul nu va scăpa de sub control. Dar cu greu va putea evita regimul Putin prăbușirea sub propria greutate dacă Rusia se va împotmoli într-un nou Afganistan, poate și mai costisitor decât primul. Iar în timp ce Putin va trebui să le explice rușilor de ce îi trimite să moară în Ucraina, americanii nu vor fi nevoiți să dea astfel de explicații, pentru că nu vor muri americanii, ci ucrainenii, înarmați de americani. În tot acest timp, refugiații vor veni (și) în România.
Desigur, e posibil să nu le iasă calculul pentru că e posibil ca ucrainenii să nu fie dispuși să lupte cu la fel de multă îndârjire precum afganii. Dar dacă sunt și dacă NATO îi înarmează așa cum i-a înarmat pe mujahedini, lui Putin îi va fi foarte greu să supraviețuiască politic. Dar e posibil ca Ucraina să cedeze regiunea Donbas la fel de ușor cum a cedat și Crimeea, iar astfel Putin va continua să anexeze Ucraina bucată cu bucată, dacă altfel nu reușește să o mențină în sfera sa de influență.
Dacă izbucnește conflictul, cel mai probabil se va repeta scenariul georgian, în sensul în care Putin va invoca și posibil va și înscena o încercare a autorităților ucrainene de a recâștiga, prin forță, regiunea separatistă. Oricare ar fi rezultatul, de pe urma acestui conflict cel mai mult va suferi Ucraina, la fel cum vor avea de suferit, destul de mult, și vecinii ei.
Dar poate totuși înțelepciunea va avea câștig de cauză și războiul nu va mai începe, căci oricum e ultimul lucru de care mai avem nevoie.
Autor: Alexandru Racu