Că tot veni vorba de bojdeuca lui Creangă. Am revăzut în septembrie mănăstirile din nordul Olteniei. Am ajuns și la Schitul Pahomie, așezământ monahal de la început de secol XVI, săpat în stâncă și înconjurat de chilii construite în stil tradițional. Starețul sau episcopul s-au gândit să îl aducă în secolul XXI, așa că i-au turnat la intrare o gresie de toată frumusețea (la fel de frumoasă precum gresia de pe holurile spitalului județean).
Rohia am văzut-o pentru prima oară în 2017. Din păcate, n-am apucat să o văd fără noul centru cultural Nicolae Steinhardt, un mastodont de 12 etaje (la vremea când vizitasem eu, parcă se construiseră doar vreo 6) care domină de acum peisajul montan maramureșan, marcat, până nu demult, doar de prezența micuței biserici a mănăstirii și de cele câteva chilii. Să știe tot închinătorul că aici s-a retras, în ultima parte a vieții, cel mai mare teolog al secolului XX, așa cum ne asigura ghidul mănăstirii. Firește, cel mai mare teolog din secolul XX merită cel mai mare centru cultural din beton ce a fost construit vreodată pe-un picior de plai, pe-o gură de rai.
Așa cum spunea cândva o prietenă, avem niște elite politice și ecleziale care au copilărit la coada vacii, s-au ridicat foarte repede și nicidecum prin educație, ci prin pile, combinații, slugărnicii și cumetrii, ajungând în cele din urmă în fruntea statului și a bisericii. Așa funcționează ascensiunea socială în România, iar în condițiile în care cultura nu intervine în nicio etapă a acestui proces, pentru a șlefui banul și puterea, nu e de mirare că ne trezim cu tot felul de coclenderi în funcții publice.
Când îi bagi pe parveniții ăștia într-un mall, se simt precum emisarii Cneazului Vladimir în Sfânta Sofia. Au impresia că a picat cerul pe ei, că nu e nimic mai frumos și mai nobil pe lumea asta decât mall-ul la care visează toți sărăcanii și unde doar cei câțiva parveniți reușesc să ajungă. Drept urmare, vor face mall din tot ce le încape pe mână, fiind ferm convinși că estetica mall-ului e tot ce le trebuie pentru a conferi respectabilitate și stil poziției sociale pe care au dobândit-o – mult prea repede, deseori într-o singură generație – prin bani și relații.
Autor: Alexandru Racu