Site icon gandeste.org

Alexandru Petria: Manipularea pandemiei, manipularea războiului

Ca în privința pandemiei, dând de-o parte relatările din presă și de pe rețelele sociale, este vital să urmărim numărul morților dintre civilii din Ucraina. Numai din perspectiva aceasta o să ne dăm seama despre ce se întâmplă în realitate. Orice viață aneantizată este dureroasă, însă într-un război extrem de dur, cu accente de genocid, cum este prezentat de ziariști, numărul morților ar trebui să se reverse vijelios. Ceea ce judecați și dumneavoastră dacă se întâmplă, în situația în care ONU a anunțat 816 decedați de la începutul conflictului. Hai să spunem că numărul este dublu. Să fim realiști, în cazul în care vorbim de cei răposați în trei săptămâni de război murdar și fără milă, cum susține propaganda, cifra e foarte mică. Statistica nu se suprapune peste relatările din discursul dominant. Și este necesar să nu scăpăm din vedere că administrația de la Kiev a dat arme populației și a eliberat toți pușcăriașii. Iar civilii cu un pistol automat în mână au fost trecuți între cei 816.

Am fost înșelați de autorități și presa cumpărată în povestea covidului, scenariul se repetă parcă tras la xerox. Actanții sunt aceeași. Aceleași exagerări, aceleași montaje lacrimogene, cu vânzări de știri fake, fără jenă, pe tarabă. După iresponsabilitatea politicienilor se aliniază presa iresponsabilă. Contează dacă acceptăm sau nu să fim luați de proști. Iar. Să ne păstrăm calmul și luciditatea, când manipulatorii lucrează 24 de ore din 24!

Autor: Alexandru Petria

NOTA REDACȚIEI:
Alexandru Petria (n. 1968) a debutat în revista Tribuna, în 1983. A publicat următoarele volume: Neguțătorul de arome (poezii, 1991), 33 de poeme (1992), Zilele mele cu Renata (roman, 2010), Deania neagră (proză scurtă, 2011), Călăul harnic (poezii, 2012) și Rugăciuni nerușinate & alte chestii (poezii, 2013), Convorbiri cu Mircea Daneliuc (2013), România memorabilă (interviuri cu scriitori, 2013), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2014), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2017).
A contribuit cu poezie, proză și interviuri la toate revistele literare importante din țară. După 1989, devine șeful Comisiei pentru Abuzuri și Drepturile Omului în cadrul CPUN Dej și, alături de câțiva prieteni, a pus bazele săptămânalului dejean Gazeta someșeană. A fost redactor și reporter la mai multe publicații: Zig-zag, Cotidianul, Hermes, Partener, Monitorul de Someș. A fondat propria publicație, cu apariție lunară, Realitatea de Bistrița-Năsăud, Dej și Gherla. Poeziile sale au fost traduse în catalană, maghiară, franceză, spaniolă și olandeză.
I s-a tradus, în Olanda, romanul Zilele mele cu Renata/ Mijn dagen met Renata, la editura Nobelman din Groningen, în 2014. În 2018, a revenit ca poet cu volumul Până unde are oxigen dragostea,
Cum văd lumea. Împotriva globalizării și corectitudinii politice, despre dignitism & alte lucruri, ambele apărute la Alexandria Publishing House. Cea mai nouă și controversată apariție este
Timpuri virale. Gânduri pe contrasens  tot la Alexandria Publishing House, în 2020. CARTEA SE POATE COMANDA AICI.
Exit mobile version