Site icon gandeste.org

Adrian Onciu: TREI PE LOC

Înclin să cred că ultimul sondaj SOCIOPOL (aka Mirel Palada) se apropie cel mai mult de pulsul real legat de alegerile prezidențiale din toamnă. Bineînțeles, până atunci se pot schimba multe. Marea bătălie pentru accederea în turul doi va fi între trei candidați. Câteva observații:
1. Dacă Marcel Ciolacu intră în turul doi cu George Simion, va avea prima șansă. Dacă intră cu Geoană sau Lasconi, va pierde.
2. E surprinzător de bună poziția lui George Simion (19 la sută). Ar avea doar 6 procente sub Ciolacu și 4, respectiv 5 procente peste Geoană și Lasconi. Pare că sutele de meme-uri de pe internet mai degrabă l-au ajutat. I-au adus vreo cinci procente în plus față de rezultatul partidului la europarlamentare.
3. Ciolacu ar avea nevoie de un suport miraculos în turul doi pentru a câștiga în fața lui Geoană sau Lasconi. Nu prea rezultă de la ce partide ar putea primi voturi. Interesul PSD ar fi ca în finală să intre Simion, iar acolo mass-media să marșeze pe “răul cel mai mic”.
4. Dacă actualele cifre se păstrează, singura șansă a lui Simion de a ajunge la Cotroceni rămâne un pact cu SOS și cu celelalte partide suveraniste de buzunar care reușesc cu brio să împrăștie voturile patrioților. Greu de făcut. Aproape imposibil.
5. Dacă Lasconi ajunge în turul doi, câștigă indiferent de contracandidat.
6. Ciucă rămâne doar un simplu ostaș în slujba altei țări. Fără șanse de a accede în turul doi.
7. Șoșoacă a făcut un salt de patru procente față de europarlamentare, până la 9 la sută. Insuficient pentru turul doi. Timpul rămas e foarte scurt. Inițiative ca cea cu botnița și sacul negru aduc deopotrivă aplauze și huiduieli din partea suveraniștilor. Un comentariu aparte despre eficiența unor astfel de “poziționări” ar fi binevenit.
8. Surprind cele 5 procente din dreptul lui Cristian Diaconescu. Mulți habar nu au că s-a înscris în cursă și cu greu și-l amintesc din guvernările pesediste.
9. Independenta Ana Birchall, buna prietenă a lui Geoană, nu a apărut în sondaj. Semn că a primit sub 1 la sută. La fel ca doctorul Răzvan Constantinescu, după cum a precizat Mirel Palada. De altfel, în cazul reprezentantului PPR s-au iscat proteste din partea unor fani care au acuzat cenzura de pe pagina de Facebook a d-lui Palada. Surprinde faptul că PPR nu a comandat până acum nici un sondaj care să confirme eventuala subminare a candidaturii doctorului Constantinescu (printr-o presupusă înțelegere între principalele institute de sondare).
10. Meciul încă se joacă. Este, poate, cea mai importantă cursă electorală de după Revoluție, în contextul situației extrem de tensionate de la granița României.
Autor: Adrian Onciu
Exit mobile version