Site icon gandeste.org

Adrian Onciu: ”Totul pentru front, totul pentru victorie!”.

Recenta dispută dintre Viktor Orban și Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European i-a oferit șefei CE șansa de a-și reafirma prioritățile: 1) Ucraina; 2) Competitivitatea; 3) Migrația.
Pentru publicul larg din Europa încă rămâne o mare enigmă de ce războiul din Ucraina a fost și continuă să fie prioritatea numărul 1 a Ursulei von der Leyen. Sperietoarea ”Vin rușii peste noi!”, promovată de NATO pe toate gardurile, este atât de necredibilă încât până și generalul Ciucă ar fi capabil să glumească pe seama ei. Și totuși politicienii continuă să ascundă adevăratele motive. De ce Europa pompează zeci și sute de miliarde în Ucraina? De ce UE își menține atitudinea sinucigașă, prin intermediul sancțiunilor împotriva Rusiei care se întorc ca un bumerang împotriva economiilor din cadrul blocului comunitar?
Aceleași întrebări și le-a pus și Donald Trump, posibil viitor președinte al SUA, în legătură cu ajutorul american destinat regimului Zelensky. Ei bine, iată că noul șef al NATO, olandezul Mark Rutte, a dezvăluit o parte din mister. Rutte i-a îndemnat pe politicienii globaliști să elimine orice temeri cu privire la Trump: ”Este cazul ca aliații NATO să nu-și mai facă griji cu privire la câștigarea, de către Trump, al celui de-al doilea mandat de președinte al SUA”. Pare că putinistul vizat de două tentative de asasinat ar fi înțeles, în sfârșit, adevărata miză. Ar fi înțeles de ce sprijinul finaciar și militar trebuie să continue ”atât timp cât va fi nevoie”.
Mark Rutte: ”Ştiu că el înţelege pe deplin şi este de acord cu mine că acest război din Ucraina nu este doar despre Ucraina, ci şi despre siguranţa şi securitatea viitoare a Statelor Unite”. Vorbe mari, băi nene: siguranța și securitatea viitoare a Statele Unite ar depinde de succesul NATO în Ucraina! Scurt pe doi. Întrebarea este ”De ce?”. Care-i explicația? De ce merită orice sacrificii (în special din partea europenilor) pentru ca rușii să fie puși cu botul pe labe?
Haideți să mergem pe raționamentul ipotetic ce pleacă de la premisa unei victorii a Rusiei în Ucraina. Este ceea ce SUA și aliații încearcă să evite cu disperare.
În primul rând, victoria Moscovei ar echivala cu pierderea de către Pentagon a statutului de ”protector” al celor care plătesc taxa de protecție (gen România). Cine ar mai apela la forța brută a armatei Statelor Unite în cazul unui eșec în Ucraina? Ar fi un adevărat dezastru inclusiv pentru industria de armament americană.
În al doilea rând, un succes al Rusiei ar întări considerabil coaliția anti-occidentală (aflată sub umbrela BRICS) care contestă dominația și influența americană în lume. Aliații BRICS, în frunte cu super-puterile militare Rusia și China, ar submina nu doar prestigiul, ci și capacitatea de intervenție a SUA în regiuni strategice, alimentând totodată resentimente și tensiuni existente. Orientul Mijlociu și Taiwan sunt doar două zone-cheie vizate de marile puteri ce contestă supremația SUA.
Succesul Rusiei ar pune sub semnul întrebării ”ordinea internațională bazată pe reguli” susținute de SUA, slăbind astfel normele și instituțiile globale aflate sub controlul Casei Albe. Totodată, ar crea un precedent periculos pentru folosirea forței militare în scopul extinderii teritoriale.
Atacul asupra supremației dolarului, în paralel cu victoria Rusiei, reprezintă, poate, cel mai mare pericol pentru securitatea și viitorul SUA. Serghei Lavrov, despre platformele de plată alternative la dolar și euro: ”Mulți sunt atrași de faptul că în cadrul BRICS sunt dezvoltate platforme de plată care permit tranzacționarea, investirea, efectuarea altor operațiuni economice fără a depinde de cei care au decis să înarmeze dolarul și euro”.
În general, o victorie a Rusiei ar modifica puternic echilibrul de putere global și ar încuraja acțiuni similare din partea Chinei, spre exemplu, afectând astfel interesele strategice și securitatea SUA pe termen lung.
Așadar, ”Totul pentru front, totul pentru victorie!”.
Autor: Adrian Onciu
Exit mobile version