Site icon gandeste.org

Adrian Onciu: TACTICI PENTRU PROȘTI

Probabil că ar fi mult mai onest din partea partenerilor noștri strategici să ne spună foarte direct: vreți să rămâneți în NATO? Ok, vă costă 3 miliarde de dolari pe an, cotizație de membru. Iar taxa de protecție se va actualiza cu rata inflației din SUA.
Ce depășește 3 miliarde se cheamă furt. Tâlhărie. Jaf la drumul mare.
Este exact ceea ce ni s-a întâmplat după izbucnirea războiului din Ucraina. Sub pretextul ”Vin rușii peste noi!”, statul român a fost presat de Ambasada SUA să cumpere la foc automat armament și muniție de zeci de miliarde de dolari. Mult peste ceea ce am avea nevoie. Și, mai ales, inutil în cazul unui conflict catastrofal NATO-Rusia.
Potrivit lui Mircea Geonă, adjunctul șefului NATO, singurul potențial inamic al României este Rusia. Așadar, toate demersurile armatei noastre sunt îndreptate către ”întârirea flancului estic” al alianței nordatlantice în vederea marii confruntări. Ministerul Apărării Naționale nu s-a sinchisit să găsească variante europene mai ieftine (și potențial mai fiabile) pentru înarmarea până-n dinți. Pur și simplu a negociat direct cu Pentagonul și Casa Albă. Vorba vine ”a negociat”, căci prețurile pentru tancurile Abrams, avioanele F-35 și sistemele Patriot sunt dintre cele mai mari posibile.
Închideți puțin ochii și imaginați-vă scenariul vehiculat de Geoană. Rusia intră în conflict direct cu NATO, în urma unei operațiuni de tip ”false flag”, a unei erori sau a unei nebunii de moment. Șansele ca un astfel de război să se desfășoare cu arme convenționale sunt nule. Și asta pentru că balanța este vădit dezechilibrată în favoarea forțelor NATO, atât ca număr de soldați, cât și ca înzestrare cu tancuri, avioane, rachete.
Așadar, un astfel de ipotetic război va fi cu arme nucleare, lansate de Rusia prin intermediul rachetelor hipersonice. Nici tancurile Abrams, nici avioanele F-35, nici sistemele Patriot (toate cumpărate cu bani grei de armata română) nu sunt capabile să intercepteze rachete rusești de tip Kinjal. Iată ce scriu Forțele Aeriene Române pe site-ul propriu: ”Sistemul Patriot este destinat apărării punctuale a obiectivelor împotriva avioanelor, rachetelor de croazieră și combaterii rachetelor balistice aflate la distanțe și înălțimi mari și medii”. Rachetele hipersonice, care au o traiectorie imprevizibilă și zboară peste viteza sunetului, nu intră în categoria celor doborâbile de sistemele Patriot.
Au existat, într-adevăr, așa-zise ”rapoarte” ale armatei ucrainene cu privire la mai multe rachete Kinjal distruse de extraordinarele sisteme Patriot. Nimic altceva decât acțiuni de marketing destinate sateliților SUA dornici să spargă inutil zeci de miliarde de dolari, într-un moment de maximă presiune mediatică asupra opiniei publice.
Tactica e aceeași din pandemie. Dăm foc, turnăm benzină și pe urmă venim tot noi să salvăm planeta. Operațiunea costă enorm, ce-i drept, mai mor și niște sute de mii de oameni, dar asta-i viața! Unii se descurcă, iar alții suferă în tăcere.
După cum arată situația la zi, contractele s-au parafat, iar România și-a plătit taxa de protecție în avans pe vreo 10-15 ani. Măcar putem dormi liniștiți că nu ne căsăpesc rușii.
Autor: Adrian Onciu
Exit mobile version