Respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă de către CCR pentru ”delict de opinie” reprezintă o premieră în democrația dâmbovițeană. Și poate crea un precedent foarte periculos.
Practic, judecătorii CCR au considerat că afirmațiile liderului SOS denotă ”lipsă de atașament față de Constituție”. Adică Șoșoacă nu iubește Constituția, după cum s-a văzut clar pe micul ecran. Îi este indiferentă.
Altfel, știm cu toții că CCR are afinități social-democrate. Dacă Ciolacu a dat ordinul (deși mai degrabă înclin spre Deep State), atunci se pune întrebarea ”De ce?”. Cui folosește?
Până și premierul realizează că ieșirea lui Șoșoacă din cursă nu-l favorizează, în mod automat, pe Simion. Votanții SOS mai degrabă rămân acasă decât să pună ștampila pe AUR.
Cel mai probabil suntem în fața unei noi directive pe filiera Bruxelles. Extremiștii trebuie să primească o lecție dură. Să se vadă clar că sunt incompatibili cu funcțiile înalte, ca cea de președinte a unui stat.
Rezultatul este că abuzul judecătorilor CCR i-a dat posibilitatea Dianei Șoșoacă să se victimizeze și să pretindă, din nou, că va scoate 80% la alegerile parlamentare. Și îl va demite imediat pe viitorul președinte.
Un astfel de gest complet nedemocratic este inutil. Diana Șoșoacă ar fi ajuns doar printr-un miracol în turul doi. Așa că singurul rezultat palpabil ar putea fi unul sau două procente în plus în dreptul partidului SOS, la alegerile parlamentare.
Și posibilitatea ca, pe viitor, CCR să aplice aceeași ”pedeapsă” și altor candidați mult mai puțin extremiști, dar la fel de lipsiți de atașament față de Constituție. Constituția Statelor Unite, probabil.
Autor: Adrian Onciu