În așteptarea summit-ului China-UE de la Beijing, de luna viitoare, comuniștii chinezi se declară îngrijorați de viitorul Europei. ”Întoarcerea la dreapta” a devenit o tendință politică aproape ireversibilă, după cum notează presa de stat controlată de PCC.
Protecționismul economic și închiderea granițelor pentru emigranții ilegali sunt văzute drept o piedică majoră în calea globalizării de tip Soros, îmbrățișată și de președintele Xi Jinping. Produsele chinezești, fie că vorbim despre panouri solare, baterii sau mașini electrice, trebuie să inunde în continuare piața Uniunii Eurepene, la prețuri de dumping care practic omoară orice concurență locală.
”Îmbrățișarea conservatorismului sub influența forțelor de dreapta și de extremă dreapta nu este soluția. Redescoperirea spiritului european implică dinamica deschiderii, a incluziunii și a competiției”, se arată într-un editorial al publicației chinezești Global Times.
Analiza comentatorilor comuniști de la Beijing punctează resentimentele în creștere ale europenilor față de imigranții musulmani, pericolul unei ciocniri a civilizațiilor, perspectiva unor rezultate ”negative” la alegerile din 2024 din pricina euroscepticismului, dar și probabilitatea ca Germania să fie singura țară dintre marile economii globale care să cunoască o recesiune.
Desigur, analiștii lui Xi Jinping nu suflă o vorbă despre cauze. Nu amintesc nimic despre consecințele războiului din Ucraina. Sau lipsa oricăror gesturi din partea politicienilor de obținere a suveranității Uniunii Europene în raport cu Casa Albă. Din acest punct de vedere, administrația Biden și guvernul de la Beijing merg pe aceeași linie, fiecare în căutarea unor mijloace proprii de a menține ușile economiei europene larg deschise, la dispoziția corporațiilor sino-americane de armament, tehnologie, energie și comerț.
Cum Rusia a părăsit oficial zona, iar acum livrează mărfuri spre Europa doar prin intermediari, SUA și China se străduie să acopere golul rămas. Și să profite de degringolada, incompetența și corupția de la Bruxelles. De menționat aici că ascensiunea curentului conservator în UE este văzută complet diferit de China și Rusia. După cum știm, Kremlinul mai degrabă salută victoriile partidelor de dreapta, în așteptarea unei eventuale reconcilieri.
”Confruntându-se cu provocări severe din partea SUA, a Chinei și a altor țări în curs de dezvoltare, Europa, în calitate de actor global crucial, are nevoie de o direcție clară pentru a-și spori competitivitatea. Cu toate acestea, înțelegerea propriei sale poziții este o condiție prealabilă pentru a determina următorii pași pentru Europa”, mai subliniază analiștii de la Beijing, într-un limbaj specific Scânteii din perioada comunistă.
Aici chinezii au perfectă dreptate. Europa este debusolată. Lipsită de suveranitate și de pârghii menite să-i confere rapiditate în luarea unor decizii majore de politică extrenă, UE bâjbâie în întuneric, în căutarea unor soluții la gravele probleme generate de partenerii de peste ocean. Mai nou, după ce Pentagonul a strâns de la coloniile europene cel puțin 60 de miliarde de dolari de când a început războiul din Ucraina, Bruxelles-ul studiază ”modul în care guvernele europene pot vinde arme la fel de ușor ca americanii”, potrivit Politico. Hazliu, nu-i așa? Practic, 95% din achizițiile europene de armament s-au făcut din Statele Unite, de parcă Europa ar fi ultima găină în materie de avioane, tancuri, rachete și elicoptere.
”Mă lupt pentru ca țările europene să cumpere din Europa”, a declarat comisarul Thierry Breton pentru Le Figaro, într-o mostră de demagogie mult prea des întâlnită la Bruxelles.
Altfel, încotro merge Europa? În niciun caz în direcția bună. Iar ascensiunea dreptei, de care se sperie până și chinezii, ar putea să aducă prea mici schimbări, dacă ne uităm la prestația unor politicieni ca Giorgia Meloni.
Autor: Adrian Onciu