O știre-bombă a trecut aproape neobservată. Kremlinul a făcut încă un pas în dosarul atentatului de la Moscova, după ce șeful Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîșkin, afirmase că Ucraina, Statele Unite și (mai nou) Franța s-ar afla în spatele atacului soldat cu sute de victime în rândul civililor.
Anchetatorii ruşi susţin că firma ucraineană Burisma a servit ca intermediar în tranzacționarea a milioane de dolari folosite ”cu scopul de a desfăşura acte de terorism în Rusia şi în străinătate”.
Acuzațiile sunt de o gravitate extremă. Și pun Casa Albă într-o postură mai mult decât dificilă, dat fiind că Hunter Biden, fiul actualului președinte, a fost în Consiliului de Administrație al Burisma (la fel cum soțul Ursulei von der Leyen a ”nimerit” în CA-ul firmei Orgenesis, în afacerea cu vaccinuri Pfizer). Rămâne de văzut în ce constau probele descoperite de serviciile de informații de la Kremlin.
Până atunci, să amintim că nimic din CV-ul lui Hunter Biden nu l-ar fi recomandat pentru poziția ”de milioane de dolari” din cadrul firmei Burisma, aflată la mii de kilometri de Washington. Și totuși ucrainenii l-au plătit regește în perioada 2014-2019, în timp ce Joe Biden lucra la Casa Albă în calitate de vicepreședinte.
Nu trebuie să fii procuror și nici măcar vreun mare filosof ca să-ți dai seama că ne aflăm în fața unui caz clasic de corupție la nivel înalt. Probabil FBI cunoaște în detaliu, până la ultimul cent, sumele intrate în contul familiei Biden, via Ucraina. Iar singura ”explicație” a lui Joe Biden, potrivit căreia ar fi stat departe de afacerile fiului său, conține o incredibilă doză de tupeu de tip mafiot, gen Nuțu Cămătaru.
Nu era nevoie de nicio intervenție directă a vicepreședintelui SUA pentru ca Hunter să încaseze milioanele din Ucraina. Mai ales că bătrânul Joe s-a ocupat ani în șir de țara aflată acum în conflict cu Rusia. De altfel, Hunter Biden a declarat pentru BBC că firma Burisma a văzut numele său ”ca fiind de aur”, iar asta a jucat un rol important în numirea în Consiliul de administrație.
În perioada 2009-2017, însă în mod special după lovitura de stat din 2014, urmată de anexarea Crimeei, Joe Biden a fost omul casei la Kiev. A vizitat Ucraina de nenumărate ori (adesea la braț cu Victoria F*ck EU Nuland), a insistat pentru livrări de armament și sancțiuni împotriva Moscovei, iar în 2016 chiar a reușit să-l concedieze pe procurorul general Viktor Shokin – care printre altele ancheta firma Burisma.
Culmea, lui Shokin i s-a reproșat din partea Casei Albe că nu era suficient de activ în combaterea corupției, în timp ce americanii livrau armament la greu în perspectiva confruntării cu Rusia. ”Faptul că Biden a dat 1 miliard de dolari din banii SUA în schimbul demiterii mele, al concedierii mele, nu este în sine un caz de corupție?”, a întrebat retoric ex-procurorul Shokin, într-un interviu pentru Fox News.
Implicarea lui Hunter Biden în afacerea Burisma a fost dată publicității după ce laptopul acestuia a ajuns în mâna staff-ului de campanie a lui Donald Trump. Cotidianul New York Post a dezvăluit un e-mail din aprilie 2015, în care un consilier al Burisma, Vadym Pozharskyi, i-ar fi mulțumit lui Hunter Biden pentru că l-a invitat să se întâlnească cu tatăl său, la Washington. Ulterior, într-o declarație pentru revista Politico, un oficial din echipa de campanie a lui Joe Biden a admis că actualul șef al Casei Albe ar fi putut avea o ”interacțiune informală, superficială” cu consilierul firmei Burisma.
Legăturile familiei Biden cu Ucraina, ce implică milioane de dolari transferate pe direcția Kiev-Washington-Hunter-Joe, au fost extrem de strânse și de evidente. Sunt străvezii, și orbii le pot vedea. Diversiunile de tip ”teoria conspirației” sau ”dezinformare rusă” rămân la fel de penibile ca întotdeauna.
Dacă Moscova va aduce probe concludente despre implicarea firmei Burisma în acte de terorism, nimic nu va mai putea salva imaginea (oricum foarte șifonată) a președintelui Joe Biden.
Autor: Adrian Onciu