Site icon gandeste.org

Adrian Onciu: FRĂȚIE PÂNĂ LA UN PUNCT

Cei circa 1,1 milioane de maghiari din România nu rezonează deloc nu discursul public al UDMR, chiar dacă la alegeri se văd nevoiți să voteze partidul fondat pe criterii etnice.
Practic, liderii UDMR au aruncat la coș principiile și au adoptat o atitudine mai degrabă pragmatică, orientată pe obținerea unor beneficii personale și de grup. UDMR reflectă prea puțin aspirațiile maghiarilor din România legate de viitorul Europei. Există o discrepanță flagrantă între atitudinea politicienilor maghiari față de globaliștii de la Bruxelles și ceea ce gândesc votanții partidului despre marionete ca Ursula von der Leyen.
Fără doar și poate, guvernul de la Budapesta condus de Viktor Orban și ”guvernul” de la București condus de Kelemen Hunor se află pe baricade complet opuse în raport cu Noua Ordine Mondială. Și asta chiar dacă atât cetățenii maghiari din Ungaria, cât și cei din România sunt mai degrabă conservatori, decât neoliberali. Sunt patrioți, nu globaliști.
Doar că principiile și demnitatea pălesc în fața intereselor imediate și de perspectivă. ”Nu vă uitați la ce spunem la televizor, ci la ce facem pentru voi”, pare să le transmită UDMR maghiarilor din România, deranjați că Hunor ignoră mesajul lui Orban și promovează politicile globaliștilor de la Bruxelles (și implicit ale guvernului de la București).
Relevanța UDMR ține de capacitatea partidului de a rămâne la putere într-un fel sau altul. Chiar și atunci când teoretic sunt plecați din Palatul Victoriei și intră în opoziție, liderii UDMR găsesc diverse mijloace de a-și păstra oamenii în administrația centrală, în funcții importante. Iar asta chiar contează pentru maghiarii din România.
De-a lungul anilor, UDMR a schimbat ca pe șosete partenerii de guvernare, fără ca vreun moment să considere că există incompatibilități doctrinare sau de altă natură. O judecată rece, bazată pe interesul primordial de a avea pârghiile necesare pentru sprijinirea comunității din România.
Nu în ultimul rând, UDMR a știut să-și aleagă lideri inteligenți, echilibrați, cu o anumită ținută – mulți cu câteva clase peste caricaturile din PNL, PSD sau USR. Putem presupune că în anumite momente au fost ajutați și de colaborarea cu serviciile secrete de la București, respectiv de la Budapesta.
Unul dintre liderii amintiți este László Borbély. Deputat, ministru în cabinetele Boc și Ungureanu, Borbély ocupă în prezent funcția de consilier de stat, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. Vorbim despre vârful de lance al globaliștilor, departamentul responsabil cu implementarea Agendei 2030, în special cu partea legată de Apocalipsa Climatică și potlogăriile aferente.
Ca Borbély mai sunt și alți udemeriști de frunte în administrația centrală teoretic ”epurată” de etnici maghiari odată cu ieșirea UDMR din coaliția de guvernare. Aceștia rămân la butoane în contrapartidă cu unele ”mici servicii” pe care Kelemen Hunor se arată dispus să le facă regimului Iohannis. Ca de pildă proiectul de lege (inițiat de UDMR, ej prost?!) cu privire la decalarea cu maxim 90 de zile a alegerilor prezidențiale din 2024.
Una peste alta, politica este despre orice mai puțin despre principii. În România, interesul primordial al UDMR este să meargă în aceeași barcă a globaliștilor de la București, indiferent de cât de corecte și oportune ar fi politicile suveraniste ale fratelui mai mare, Viktor Orban.

Autor: Adrian Onciu

Exit mobile version