Site icon gandeste.org

Adrian Onciu: EROINA NOASTRĂ

Laura Codruța Kovesi este acuzată de presa independentă din Franța că a preluat în forță un dosar al achiziției de vaccinuri Pfizer de la autoritățile belgiene pentru a-l mușamaliza la nivelul Parchetului European (EPPO).
Este vorba despre ancheta legată de SMS-urile schimbate de Ursula von der Leyen cu șeful companiei americane Pfizer, Albert Bourla, pentru negocierea unor contracte estimate la 44 miliarde euro. Cercetarea penală a demarat în urma unei plângeri depuse pe 5 aprilie 2023 de către lobbyistul Frédéric Baldan, în atenția judecătorului belgian de instrucție Frenay, din Liège. S-au formulat acuzații de uzurpare de funcții, distrugere de documente, conflict de interese și corupție. Caz unic și extrem de relevant: două state membre UE, Ungaria și Polonia, s-au alăturat plângerii belgianului Baldan, vizată fiind șefa Comisiei Europene.
Revista Politico pretinde într-un articol apărut astăzi că Polonia ar fi pe cale să-și retragă plângerea, după ce la Varșovia s-a instalat, între timp, guvernul liberal condus de Donald Tusk. Absolut firesc.
Publicația independentă France-Soir arată că Parchetul European s-a dat peste cap pentru a prelua dosarul Pfizer de la judecătorul de instrucție Frenay, cu unicul scop de a o proteja pe Ursula von der Leyen. De altfel, EPPO are în lucru de mai bine de doi ani o anchetă paralelă despre achizițiile de vaccinuri, însă singurele referiri ale d-nei Kovesi legate de stadiul investigației nu amintesc nimic de SMS-urile dispărute. Procurorul șef Kovesi a dat de înțeles că investigațiile EPPO se concentrează exclusiv pe contractele încheiate de Bruxelles cu statele membre. Adică fix acolo unde Ursula von der Leyen poate scăpa basma curată.
Dacă în birourile d-nei Kovesi ancheta s-a distanțat puternic de principalul suspect, dosarul ajuns pe masa judecătorului belgian Frenay reprezenta o amenințare palpabilă pentru șefa Comisiei Europene. ”EPPO încearcă să se declare competent prin intermediul unei proceduri în fața camerei de instrucție pentru a obstrucționa ancheta lui Frenay. (…) Se fac demersuri pentru ca judecătorul să fie înlăturat din dosar”, a declarat una din sursele publicației France-Soir, într-un articol din 18 martie.
Jurnaliștii francezi spun că infracțiunile din plângerea lobbyistului Frédéric Baldan s-au comis în Belgia, deci ar intra sub incidența codului penal belgian. Nu există, deocamdată, un cod penal european, o lege federală care să se substituie codului penal național. Autonomia dreptului penal național rămâne în vigoare și este protejată de către judecătorii de instrucție.
Deși are competență în ceea ce privește infracțiunile care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene, EPPO s-a comportat diferit în două cazuri similare legate de jurisdicție. Judecătorul de instrucție belgian Michel Claise a preluat dosarul QatarGate (îl știți, fapte de corupție ale europarlamentarului grec Eva Kaili), însă aici EPPO a considerat că ancheta poate fi instrumentată de parchetul belgian. Amintim că Ursula von der Leyen reclamase în dosarul QatarGate ”acte de corupție foarte grave”.
Un expert în drept european a explicat pentru France-Soir: ”Dacă EPPO preia cazul, Frédéric Baldan, ceilalți reclamanți și state ca Polonia, Ungaria sau România nu vor mai putea fi părți și victime, deoarece acest lucru ar însemna că singura victimă ar fi UE. Iar EPPO ar împiedica orice plângere din partea victimelor”.
Între timp, EPPO s-a mișcat cu grație și a preluat dosarul Pfizer de la autoritățile belgiene, potrivit revistei Politico. Iar acreditarea lui Frédéric Baldan pe lângă instituțiile europene de la Bruxelles a fost suspendată.
Așadar, există suspiciuni întemeiate potrivit cărora eroina Kovesi este principalul pion în mușamalizarea dosarului Pfizer-Ursula, cu doar două luni înainte de anunțata realegere a Ursulei von der Leyen în funcția de șef al Comisiei Europene, printr-un troc netransparent între partidele globaliste din viitorul Parlament European. Și, bineînțeles, cu lobby-ul decisiv al Casei Albe.
Exit mobile version