Site icon gandeste.org

Adrian Onciu: E-FACTURA, EJ PROST?!

Poate i-ai întâlnit prin oraș, pe la birou sau aiurea. Sunt băieții ăia care teoretic se pricep la orice, dar practic la nimic în mod concret. Ei bine, acești profesioniști au fost chemați recent să rezolve o problemă foarte complexă. O problemă de IT, băi nene!
I-a rugat premierul Ciolacu să pună pe roate celebrul sistem inovator cu factura electronică. Să scăpăm de evazioniști și să avem, în sfârșit, mai mulți bani pentru pensii speciale și avioane F-35 normale.
Rezultatul? Un dezastru! Ceva care trebuia să funcționeze extrem de simplu le pune probleme până și contabililor cu experiență, darămite patronilor de aprozare comunale. Specialiștii lui Ciolacu probabil n-au completat în viața lor o factură pe hârtie, iar procedura pe care o propun pe site-ul ANAF seamănă prefect cu dosarul cu șină de altădată. Mulți nu găsesc nici măcar găurile, ca să poată prinde foile alea.
Erorile de completare a facturii electronice sunt transmise în Spațiul Privat Virtual abia după vreo 24 de ore, în limba engleză, într-un cod cifrat care-ți face părul măciucă. În plus, dacă suni la call-center-ul ANAF, ți se spune să trimiți personal o sesizare, în atenția ”organelor competente”, întrucât doamnele de la celălalt capăt al firului nu au astfel de atribuții.
O bătaie de joc monumentală. Marii țepari cu TVA-ul (și cu alte jonglerii) se distrează de minune, în timp ce IMM-urile mai trag o serie de înjurături la adresa guvernanților. Și pe bună dreptate.
Exit mobile version