Site icon gandeste.org

Adrian Onciu: CU SAU FĂRĂ CIOLACU

Sondajul Verifield efectuat la comanda USR în perioada 15-30 august confirmă lupta foarte strânsă pentru accederea în turul doi.
Premierul Ciolacu este ca și calificat. Numele contracandidatului din finală ne va spune dacă șeful PSD va ajunge la Cotroceni sau nu. Iată cifrele rotunjite: Ciolacu 22, Geoană 18, Lasconi 16, Simion 15, Șoșoacă 13, Ciucă 6, Diaconescu 5. Alții au sub 1.8 la sută.
Dat fiind că USR a livrat banii pentru sondaj, putem presupune că Elena Lasconi a beneficiat de două sau trei procente în plus. Așa se practică, nimic special. În rest, locul doi obținut de Geoană (situat pe prima poziție în alte sondaje) încă ridică mari semne de întrebare.
În definitiv, de ce ar fi românii atât de dispuși să meargă pe mâna unui fost lider al PSD, alintat ”prostănacul” de Ion Iliescu și care tocmai i-a urat defunctului Rege Mihai multă sănătate? O fi contat decisiv poziția de adjunct al secretarului general al NATO? Oare au uitat complet românii de episodul Vântu, de ceasurile lui Vanghelie, de banii primiți ”cu împrumut” de la Ana Birchall sau de vizita privată la Kremlin? Mister total. Nu prea poți intra în mintea unor conaționali vrăjiți de sigla NATO și de puterea interioară degajată de acest politician zis independent.
Una peste alta, media sondajelor apărute în ultima perioadă arată că au rămas trei favoriți pentru a intra în finală alături de actualul premier: Geoană, Lasconi și Simion. Votul din primul tur va scoate la iveală, practic, numele viitorului președinte.
Variantele de confruntare Ciolacu-Geoană și Ciolacu-Lasconi îl vor pune pe șeful PSD într-o reală dificultate. În ambele cazuri, Ciolacu va fi nevoit să apeleze la sprijinul suveraniștilor de la AUR și SOS pentru a putea spera la victorie. Însă nimeni nu garantează că procentele adunate de la Simion și Șoșoacă se vor transfera automat la Ciolacu, chiar dacă cei doi lideri suveraniști i-ar oferi sprijinul în speranța intrării la guvernare.
Șansele ca Ciolacu să câștige într-o finală cu Geoană sau Lasconi sunt foarte mici. Să zicem între 1 și 5 la sută.
Situația s-ar schimba spectaculos într-un tur doi desfășurat între Ciolacu și Simion. Abia atunci șeful PSD ar avea șanse foarte bune, pe fondul ”strângerii rândurilor” împotriva agentului rus (”dovedit” de spionajul din Ucraina și Moldova) care va așterne România la picioarele președintelui Putin. Odată ajuns în finală, Simion se va vedea relativ singur, fără sprijin de la Șoșoacă sau din partea altor lideri suveraniști. Sondajele arată că Terheș, Constantinescu și Georgescu cu greu vor strânge câte un procent din totalul voturilor. Abia dacă adună cele 200 de mii de semnături. Șansele lui Ciolacu: între 99 și 100 la sută.
Rămâne întrebarea din dreptul patrioților: eu cu cine votez? Pragmatic, toate numele din spectrul suveranist vehiculate până acum au șanse infime de a ajunge la Cotroceni. Simion, Șoșoacă, Terheș, Constantinescu și Georgescu vor putea, cel mult, să decidă care dintre globaliști va fi succesorul lui Iohannis.
Haideți să vedem. Dintre Ciolacu, Geoană și Lasconi, cine credeți că ar putea limita daunele în urma aprofundării parteneriatului strategic cu Statele Unite? Cine ar reuși să negocieze cu mai multă demnitate în numele României, la Washington și la Bruxelles? Ciolacu, Geoană sau Lasconi?
Dacă, în calitate de patrioți, pariați pe Geoană sau pe Lasconi, atunci vă puteți vota liniștiți favoriții suveraniști din lista de cinci enumerați mai sus. Dacă, în schimb, va gândiți că Ciolacu ar face o figură mai frumoasă, înseamnă că în primul tur ar trebui să-i dați o șansă celui mai accesibil adversar al șefului PSD. Anume Simion.
Vorbim strict pragmatic. Pe procente, nu pe sentimente. Mergem cu Ciolacu la Cotroceni? Sau cu Geoană ori Lasconi? Asta-i întrebarea. Chiar dacă toți cei trei globaliști sunt o apă și-un pământ.
Practic, ne aflăm în fața unui adevărat dezastru, imposibil de evitat în actuala conjunctură.
Exit mobile version