Site icon gandeste.org

Adrian Onciu: CINISM ÎNGROZITOR

Incredibil! Europenii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de faptul că foarte mulți ucraineni refuză să lupte cu rușii. ”Cum adică, noi ne rupem pâinea de la gură, vă plătim salariile și pensiile, vă livrăm armament de ultimă generație, vă instruim soldații, vă ghidăm rachetele și dronele, vă primim în UE într-un viitor îndepărtat, iar voi nici măcar atât nu puteți face în contrapartidă? Nu sunteți în stare să omorâți mai mulți ruși ca să obțineți victoria?!”, par a spune polonezii și norvegienii, deocamdată.
Nici nemții nu mai sunt atât de încântați să-i găzduiască pe cei peste un milion de ucraineni ajunși în Germania după debutul războiului. Un refugiat primește lunar de la statul german suma de 583 de euro (sensibil mai mult decât un emigrant din Siria, spre exemplu). De asemenea, refugiații ucraineni nu plătesc chirie. Așadar, o familie fără copii încasează lunar 1.166 de euro doar prin prisma statutului special de ”refugiați ucraineni”. ”Munciţi în Germania sau întoarceţi-vă în Ucraina, în partea de vest, care este mai sigură”, i-a îndemnat liderul grupului parlamentar în Bundestag al Uniunii Creştin Sociale (CSU) din Bavaria.
Partea de vest a Ucrainei ar fi putut constitui o bună alternativă pentru milioanele de compatrioți ai lui Zelensky plecați din țară în ultimii aproape trei ani. Doar că Europa a preferat să închidă ochii și să scoată din buzunare miliarde de euro drept ajutoare sociale. Reversul medaliei se vede de la mare distanță: frontul din Donbas este pe cale să se prăbușească, în timp ce o grămadă de bărbați apți de luptă freacă menta pe Coasta de Azur.
Din punctul ăsta de vedere Joe Biden are dreptate: noi vă dăm în continuare armament și muniție, dar ce faceți cu ele? Cine le folosește?
Așa că nu-i de mirare recenta luare de poziție a oficialilor polonezi, care le cer europenilor să pună piciorul în prag. Gata cu vacanțele ucrainenilor la Paris, Berlin și București pe banii noștri! Cu un cinism fără margini, șeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, a propus sistarea plăţii ajutoarelor sociale pentru bărbaţii ucraineni încorporabili aflați în Europa, cu scopul a-i determina să meargă pe front. ”Iată o idee practică care ar ajuta finanţele Europei de Vest, ar ajuta politic partidele tradiţionale împotriva radicalilor de dreapta şi ar ajuta Ucraina”, a punctat Sikorski, prea puțin dornic de a oferi un exemplu personal prin înscrierea în detașamentele de mercenari. Potrivit estimărilor, un milion de bărbaţi ucraineni numai buni de tras cu pușca trăiesc în străinătate, dintre care 300.000 în Polonia.
Ieri, guvernul norvegian a anunțat că ”încetează de îndată să mai acorde azil în mod automat tuturor ucrainenilor”. Protecția colectivă cerută inițial de Washington s-a încheiat. Ministrul norvegian al Justiţiei, Emilie Engen, a argumentat că impactul afluxului mare de refugiaţi are consecinţe asupra locuinţelor, serviciilor de sănătate şi instituţiilor şcolare din Norvegia. ”O parte tot mai mare” a acestor refugiaţi ”sunt bărbaţi apţi să lupte”, în timp ce Ucraina întâmpină dificultăţi în a-şi creşte armata pentru a respinge ofensiva rusă, potrivit ministrului norvegian.
În prezent, România găzduiește un număr impresionant de peste 135.000 de refugiați din Ucraina, cărora li se acordă alocații, cazare, servicii medicale și consiliere psihologică. Foarte mulți ar fi capabili să lupte pe front, însă nici ministrul de Externe Odobescu, nici premierul Ciolacu sau președintele Iohannis nu au luat, deocamdată, atitudine.
Frontul plânge după carne de tun. Ar fi păcat ca armamentul să ruginească în depozite. Cine va mânui sistemul Patriot donat de România? Soția lui Zelensky?! Luminița Odobescu? Ursula von der Leyen?
Afacerile industriei americane de război trebuie să meargă în continuare ca pe roate. Mai sunt multe achiziții de făcut, iar România, spre exemplu, abia a luat un împrumut ”avantajos” de 920 de milioane de dolari, din fondul de 4 miliarde pe care Pentagonul ni-l oferă cu atâta generozitate.
Exit mobile version