Administrația Biden mizează totul pe războiul din Ucraina pentru a-și perpetua puterea și după alegerile prezidențiale din noiembrie. Democrații globaliști au o șansă bună de a rămâne la butoane în măsura în care vor câștiga pariul.
Două sunt obiectivele urmărite de Casa Albă:
1) Obținerea de rezultate concrete pe frontul din Ucraina, numai bune de fluturat în campania electorală
și
2) Menținerea inflației sub control și implicit evitarea unei crize economice.
Mai sunt circa șase luni până la confruntarea dintre Biden și Trump. Pentagonul, CIA (inclusiv filiala Soros) și diplomații de la Washington au o misiune aproape imposibilă. Acești globaliști trebuie să-și calibreze foarte bine sancțiunile asupra Axei Răului (Rusia-China-Iran-Coreea de Nord), astfel încât impactul să nu se răsfrângă în buzunarele simplilor cetățeni din Statele Unite. Până acum se pare că au reușit – loviturile au fost încasate, cu zâmbetul pe buze, exclusiv de către bieții europeni.
Fluctuația prețului petrolului devine esențială în context. La limită, Joe Biden a reușit să evite escaladările din Orientul Mijlociu care ar fi explodat prețurile la benzinăriile din New York, Los Angeles și Chicago. Totodată, Pentagonul i-a avertizat pe partenerii ucraineni să evite bombardarea rafinăriilor rusești – fix din același motiv.
De subliniat aici că sancțiunile americane (occidentale) asupra Iranului și Coreei de Nord au un impact global insesizabil, nesemnificativ. Situația stă complet diferit în cazul Rusiei și al Chinei. După cum am simțit pe propria piele, cele 13 valuri de sancțiuni anti-rusești au dat peste cap economia Uniunii Europene, reușind să gripeze motorul german. Nicio pagubă, „Fu*k UE”, ar zice Victoria Nuland, cât timp americanii de rând și-au făcut plinul la mașină fără să-l înjure pe bătrânul Joe Biden.
Ei bine, în cazul Chinei lucrurile se complică teribil. Pedepsele dure aplicate Beijingului s-ar răsfrânge nu doar asupra victimelor de serviciu din Europa, ci și pe spinarea electoratului globalist din SUA. Iar asta ar fi de neconceput!
Strategii de la Casa Albă încearcă acum un soi de echilibristică, după episodul penibil cu doborârea baloanelor meteo. Congresul american a votat recent un ajutor consistent pentru Taiwan și posibila interzicere a rețelei TikTok. Mai mult, oficialii de la Washington iau în calcul scoaterea unor bănci chinezești din sistemele financiare globale (după modelul sancțiunilor anti-rusești). Supărarea administrației Biden vine de la faptul că Beijingul continuă să aibă relații comerciale intense cu Moscova. Chinezii sunt „acuzați” că le furnizează rușilor orice au nevoie pentru industria de război – de la cipuri, la motoare de rachete de croazieră.
Secretarul de stat Antony Blinken tocmai se află într-o vizită de lucru în China, pentru a-i arăta lui Xi Jinping ce daune ar putea provoca Statele Unite economiei chineze, dacă Beijingul continuă să-l sprijine pe Putin. Bineînțeles, daunele ar fi reciproce, însă Blinken încearcă marea cu degetul. Așa cum a procedat și șefa Trezoreriei SUA, Janet Yellen, aflată la rându-i la Beijing cu doar trei săptămâni în urmă.
China, al doilea mare creditor al SUA (cu 860 miliarde dolari de încasat), pare prea puțin speriată de amenințările Casei Albe. Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe: „Pe de o parte, SUA promulgă legi de ajutor masiv pentru Ucraina, iar pe de altă parte, face acuzații nefondate împotriva interacțiunilor economice și comerciale normale dintre China și Rusia, ceea ce este extrem de ipocrit și iresponsabil. China nu este creatorul sau o parte a crizei ucrainene, nu pune gaz pe foc, nu profită de situație pentru a obține avantaje și nu acceptă transferarea de vină”.
Agitarea spiritelor în „dosarul Taiwan” și amenințările cu sancțiuni economice de tot felul au prea puține șanse de a schimba atitudinea prietenoasă a Chinei față de Rusia. Iar asta va contribui decisiv pe frontul din Ucraina.
Preluare: opozitia.net
Autor: Adrian Onciu