Se apropie momentul în care cineva va trebui să deconteze sutele de mii de morți și distrugerile imense cauzate de războiul din Ucraina. Puteți fi siguri că nu va fi vorba despre marile puteri nucleare SUA sau Rusia. Altcineva va plăti cu vârf și îndesat.
Până și Trump realizează că o ”pace justă”, așa cum solicită apăsat Zelensky, este o simplă iluzie. Nu mai poate fi nimic echitabil atunci când cimitirele au devenit neîncăpătoare.
Publicul din Ucraina va trebui să înghită, cumva, înfrângerea. A spus-o, indirect, și Zelensky. Anul 2025 va fi anul încheierii ostilităților. Însă ce te faci cu radicalii de la Kiev? Cum îi convingi să renunțe la război și să nu-ți tragă un glonț în ceafă, într-un moment de neatenție?
Calea cea mai directă ar fi prin schimbarea regimului odată cu noi alegeri. Un alt președinte, ceva mai dedicat negocierilor cu rușii, ar putea să pună întreaga responsabilitate a înfrângerii pe umerii lui Zelensky. Cum, de altfel, ar fi și firesc. Este principalul vinovat. A cedat presiunilor Occidentului și a continuat măcelul chiar și după ce fuseseră stabilite, în Turcia, coordonatele unei încetări a focului.
Zelensky știe, însă, care sunt riscurile. În locul său ar putea veni un tip rațional, dar ce te faci dacă apare un politician și mai zurliu, și mai puțin dispus la negocieri? Plus că organizarea unor alegeri pe timp de război nu ar fi chiar cel mai simplu lucru.
Pentru Kremlin și pentru noua administrație de la Washington asumarea daunelor provocate de război (inclusiv a vinovăției) de către Zelensky ar reprezenta modalitea ideală de încheiere a conflictului. Americanii vor putea spune ”Noi am încercat să-l domolim, însă Zelensky a insistat că vrea să-i bată pe ruși și să elibereze Crimeea”. O prostie cât casa. Publicul o va înghiți pe nemestecate, așa cum a procedat și cu alte mari tâmpenii promovate de mass-media în ultimii patru ani.
Cum alegeri libere (și cu rezultatul scontat) sunt foarte greu de organizat, rămâne cealaltă variantă pe masă: dispariția fizică a lui Zelensky. S-ar putea întâmpla pe câmpul de luptă. Președintele ucrainean ar muri ca un adevărat erou, printr-o punere în scenă a unui atentat. Amicii de la Washington ar reuși ulterior să-l ”extragă” din țară și să-l plaseze, discret, într-un program de protecție a martorilor.
În acest fel publicul din Ucraina, dar și mass-media într-o oarecare măsură, ar avea libertatea de a-l mitralia pe Zelensky din toate pozițiile. Principalul reproș va suna cam așa: ”Eroul nostru (și mai ales al Statelor Unite) nu a știut, din păcate, să negocieze termenii unei înțelegeri cu Rusia atunci când acest lucru a fost posibil”. Îi vom cinsti memoria, dar viața merge înainte.
Probabil că la o astfel de soluție s-a gândit Trump atunci când a vorbit de ”pace în 24 de ore”.
Până și cei mai războinici dintre ucraineni înțeleg că alternativa ar însemna morți în plus și distrugeri iremediabile, cu noi teritorii cedate Rusiei.
Important e ca americanii să găsească un înlocuitor suficient de carismatic și inteligent încât să-și poată convinge compatrioții că există și o parte plină a paharului. Chiar dacă va fi aproape deloc vizibilă.
p.s. Ultimele sondaje demne de luat în seamă arată că Ciucă este la diferență de 3-4 procente în urma lui Simion. Așa că globaliștii vor miza, cel mai probabil, pe Elena Lasconi. Iar unii patrioți vor sta acasă, vor vota un candidat cu zero șanse sau își vor anula buletinul de vot, considerând probabil că Lasconi-președinte ar face o figură mult mai frumoasă decât Ciolacu sau Simion. Te doare mintea, băi nene!
Autor: Adrian Onciu