Bătălia din septembrie pentru fotoliul de la Cotroceni este tot ceea ce contează în politica internă. În rest sunt detalii nesemnificative.
Mulți se așteaptă ca un președinte suveranist să schimbe din temelii politica externă a României. Sau să aducă rapid un alt suflu în serviciile de informații și în justiție. Fals. Mai ales dacă vorbim despre un independent fără experiență politică. Și fără sprijin în Parlament. Cu toate acestea, partenerii noștri strategici, globaliștii de la Casa Albă, au nevoie la Cotroceni de un om sută la sută dedicat. Un om care doar să execute, fără să pună întrebări. Gen Iohannis.
Candidatul ideal al grupării de la Davos rămâne Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO. Marea problemă e că potențialii votanți ai lui Geoană se suprapun peste fanii prezumtivilor candidați ai partidelor mainstream: Ciolacu, Ciucă și Drulă. Dacă preferatul Ambasadei SUA rămâne pe culoarul său independent, va lua voturi taman de la amicii săi pro-atlantiști. Probabil nu suficient de multe încât să intre în turul doi, în caz că PSD va insista să aibă propriul candidat.
Cum spuneam cu ceva timp în urmă, miza partenerilor strategici rămâne scoaterea lui Ciolacu din cursă. Pentru simplul motiv că ar avea șanse foarte mari să câștige, în lipsa unui suveranist cu notorietate (gen Dan Puric) susținut de AUR. Apropo de Puric, circulă informații că ar fi prea puțin entuziasmat să intre în vârtejul electoral.
Pesedistul Marcel Ciolacu este un tip dedicat mișcării globaliste, însă nu chiar atât de slugarnic pe cât ar avea nevoie ambasada. A început să-i placă postura de premier, în care se vede inclusiv după alegerile din toamnă (”Eu nu sunt convins eu cu mine că sunt cel mai bun candidat, sau că voi fi candidatul pentru funcţia de preşedinte”). Așa că pregătește terenul pentru a-i pasa lui Ciucă responsabilitatea candidaturii. Atât Geoană, cât și Ciucă, reprezintă variante ideale pentru administrația Biden. Teoretic, măcar unul dintre ei ar trebui să intre în turul doi. La cât de bine se mișcă și vorbește Ciucă, un general cu o carismă rarisimă, mulți pesediști și liberali o să-l voteze pe Geoană. Doar eu cunosc vreo câțiva.
Așadar, în zona electoratului globalist (undeva în jur de 50% dintre votanți) se vor duela pentru un loc în finală Geoană, Drulă și Ciucă. Aglomerație mare. Cu șanse în ordinea enumerării. Pentru că, s-o spunem pe șleau, Ciucă este un dezastru. Moartea pasiunii. În finală, bătălia se va da, cel mai probabil, între Geoană și candidatul sprijinit de AUR.
George Simion a sugerat că are tot viitorul în față și mai degrabă l-ar tenta să rămână la cârma partidului, decât să vizeze cea mai înaltă funcție în stat. O poziție lucidă, dat fiind contextul.
Merită amintită aici încercarea străvezie a lui Cozmin Gușă de a-l arunca pe președintele AUR în groapa cu lei, pentru a pecetlui victoria partidelor mainstream. O victorie de tip ”votăm răul cel mai mic” (vezi finala Iliescu-Vadim), în condițiile în care atât Geoană, cât și Ciucă au o imagine proastă chiar în rândul unei bune părți a electoratului globalist. Am asistat la o mică diversiune de manual, probabil coordonată de așa-zișii strategi ai Deep State-ului mioritic: ”George, eu mă bag la primăria Capitalei doar ca să-și dau ție voturile pentru Cotroceni. Hai, ce mai stai? Bate palma!”.
Va fi foarte greu ca AUR să scoată din joben un suveranist de talia lui Dan Puric, cu șanse reale în turul doi. Vom vedea în viitorul apropiat.
Până atunci, Mircea Geoană continuă să-și pună sigla NATO pe orice material propagandistic cu vădită tentă electorală. Ca de pildă filmulețul de două minute postat ieri pe rețelele sociale, despre Ziua Internațională a Romilor. E dificil de precizat ce legătură ar avea romii cu alianța militară transatlantică. Poate că Geoană negociază cu Regele Dorin Cioabă pentru ca romii să intre în NATO cu aurul din dotare, în vederea achiziționării bateriilor Patriot cerute insistent de Zelensky (la schimb cu fierul vechi rezultat din dezactivarea tancurilor Leopard, Leclerc și Abrams).
Una peste alta, România are mare nevoie de un președinte suveranist, fie și doar ca suport moral. Iar contextul este de așa natură încât există șanse reale ca miracolul să se întâmple.
Totul depinde de candidatul AUR.
Autor: Adrian Onciu