Site icon gandeste.org

Adrian Câciu: „Nu te-a preocupat nimic din ceea ce contează.”

Rectificarea bugetară a avut loc la începutul lunii septembrie.
Toată lumea știa următoarele:
Valul 4 al pandemiei necesită măsuri suplimentare de compensare a costurilor: stocuri de urgență, echipamente, șomaj tehnic decontat, concedii medicale, zile libere pentru părinți decontate, teste, biocide, vaccinuri. Costuri apreciate: 4 miliarde lei.
Explozia prețurilor la energie necesită compensatii de la bugetul de stat. Costuri: 3 miliarde lei
Aplicarea legii consumatorului vulnerabil, inclusiv ajutorul de încălzire (subventia la gigacalorie) necesită fonduri de la bugetul de stat. Costuri: 2 miliarde lei.
Le voi menționa doar pe acestea deși sunt mai mult mai multe (de exemplu, bugetul pensiilor nu se inchide fiind lipsă 1,5 miliarde lei pentru că doamna Turcan, olimpică la matematică, habar nu a avut să construiască prognoza de venituri și cheltuieli și a luat 2,4 miliarde din acest buget).
9 miliarde lei care nu au fost puși în buget la rectificare!
Dincolo de incompetența administrativă de a nu bugeta ceea ce știai că vei cheltui, vine partea criminală: acum se dau OUG-urile pentru cele pe care vi le-am spus, dar nu sunt bani la buget prevazuti pentru ele.
Probabil sapatamana viitoare Turcan va descoperi ca nu are bani in buget si va fi mirată. Na, doar cei care nu trec testele PISA se miră că au goluri (de aer, de creier, de…).
Dincolo de asta, lucrurile sunt si mai complicate: pentru ca daca tu vei avea cheltuieli de 9 miliarde lei suplimentar, ori aduci venituri suplimentare la buget ori crești deficitul.
Cum venituri suplimentare nu prea ai de unde sa aduci, iar prognoza de venituri devine incertă din cauza restricțiilor, este evident că vei crește deficitul public.
Și uite așa ajungi la deficit de 8% și uite așa mai crești datoria publică și uite așa mai platești dobanzi în plus.
Pentru că nu te-a preocupat în trecut să nu ti se întâmple lucruri. Nu te-a preocupat să ai spitalele pregătite, nu te-a preocupat să limitezi explozia de prețuri la energie, nu te-a preocupat nimic din ceea ce contează.
Iar acum pui totul pe seama românilor.
Rezolvi pe datorie.
Dar nu acum, ci în noiembrie la următoare rectificare.
Rectificare care va adăuga si ceea ai ascuns la prima, dincolo de cheltuielile suplimentare de care am vorbit.
Deficitul public pe cash va urca spre 9,5% în 2021.
Ceea ce ne va pune în situația să avem o mare problemă de finanțare în viitor.
Autor: Adrian Câciu
Exit mobile version