Site icon gandeste.org

Adrian Câciu: „Nu mai este Cîțu ministru al Finantelor Publice deci nu mai există riscul major de decizii impredictibile.”

Standard&Poors menține ratingul Romaniei și revizuiește perspectiva la “stabila” ceea ce înseamnă o revenire la situația din octombrie 2019, din perspectiva ratingului si a perspectivei.
Pentru cei care au uitat dar si pentru mincinoșii care scriu comunicate de presă de la MFP, agentiile de rating au acordat perspectiva negativă imediat dupa instalarea lui Florin Cîțu si aruncarea defictului public în aer(crestere de la 2,8% la 4,6%) concomitent cu afirmatiile despre bugete paralele și falsificări de date (un om iresponsabil fix ca Vlad Voiculescu în zilele noastre).
Deci nu discutăm de prima îmbunătățire a perspectivei după 2013 cum minte în scop manipulator MFP ci la revenirea perspectivei în marja de stabilitate.
Care sunt cauzele?
Prima este că nu mai este Cîțu ministru al Finantelor Publice deci nu mai există riscul major de decizii impredictibile.
A doua este ca au înghețat pensiile si salariile.
Iar ăsta este de fapt prețul platit pentru ca niște incompetenți să se poata lauda că e perspectiva stabila.
A meritat?
A treia?
1,3 miliarde euro dobânzi la un împrumut inutil de 3,5 miliarde euro de acum o săptămână, împrumut în care banci din România în loc să plaseze bani cu o dobândă mult mai mica în intern au fot sprijinite să plaseze aceiasi bani cu supradobânda, pe extern.
Sa fie un fel de mită de catifea?
Acum referitor la rating și perspectivă :
1. Am anunțat de la începutul anului că perspectiva va fi îmbunătățită și se va reveni la perspectiva stabilă pentru că s-au înghețat pensiile, alocațiile și salariile, adică au fost sacrificate peste 10 milioane de persoane.
2. Este hilar modul în care abordeaza Standard and Poors dar și alte agentii de rating evaluarea de țara. Dai perpectiva negativa la datorie de 34,7% din PIB si de sub 380 miliarde lei și crești la perspectivă “stabila” la datorie de 49% din PIB (peste 500 miliarde lei) în contextul de prognoza care îți arată ca datoria ajunge peste 55% din PIB. Pai perspectiva se face exact pe solvabilitate ori este absurd sa ai perspective mai bune când solvabilitatea scade.
3. Daca știai (că toți economiștii știam) că vine îmbunătățire de perpectiva și că ai efect de scadere a dobânzilor, de ce nu ai amânat împrumutul de acum o săptămână ca sa il iei mai ieftin? România a pierdut peste 600 milioane de euro la acel împrumut.
Ok, acum vom vedea cum evolueaza dobânzile.
Atentie:
Daca nu scade costul de finanțare înseamna că totul a fost sacrificat degeaba iar acest rating si perspectivă sunt necredibile.
Exit mobile version