A murit Mihai I de Hohenzollern Sigmaringen, ultimul rege al României, dar monarhia nu a murit acum, monarhia a murit în fatidicul an 1947. Atunci monarhia românească a primit lovitura de grație când regele, sub amenințarea ”marelui prieten de la Răsărit”, a hotărât să abdice. Deși monarhia s-a terminat atunci, era deja pierdută din 1944, când același rege l-a înlăturat pe Mareșalul Ion Antonescu și l-au condamnat la moarte.
Dacă Mihai I ar fi preluat puterea din mâinile lui Antonescu ca să conducă el, să scoată el România din războiul împotriva Aliaților și să lupte împotriva naziștilor, ar fi fost un erou. Așa, a fost doar o unealtă în mâinile rușilor.
În timp, s-au creat foarte multe mituri despre regele Mihai I al României, aici voi încerca să lămuresc câteva:
- Regele era un copil atunci când a abdicat
Mihai I avea 26 de ani atunci când a fost forțat să abdice. La 26 de ani cu greu poate fi numit copil, mai ales după standardele vremii. Să nu uităm că zeci de mii de români, unii cu mult mai tineri ca regele și-au dat dat viața la Cotul Donului sau Stalingrad.
- Regele a plecat din țară cu un vagon de aur
Această remarcă a fost atât de adânc băgată în mințile românilor pe timpul comunismului încât acum are forța unui postulat. Regele nu a plecat cu un vagon de aur (să nu uităm, aurul nostru era deja la Moscova), acesta a plecat cu un avion de mici dimensiuni și câteva bagaje.
- Regele a abdicat pentru că a fost amenințat cu moartea a 1.000 de studenți
Regele a abdicat pentru că avea două șanse, abdicarea sau lupta, iar șansele lui erau minime. Ce garanții ar fi putut primi că după abdicare acei studenți nu vor muri?
- Regele a fost anti-comunist
După plecare în exil, Regele Mihai a fost ca și inexistent pentru românii plecați din România. Acesta nu a creat un guvern în exil, nu a criticat regimul de la București, nu a ținut discursuri înflăcărate la Europa Liberă. S-a mulțumit să trăiască linistit și să uite România.
- Regele a fost iubit de toți românii
Regele a fost iubit de mulți români. Dar și Ion Iliescu a fost și este iubit de mulți români, la fel și Traian Băsescu. În 1990, regele nu era așa apreciat pentru că românii veneau după ani de propagandă anti-regalistă. În 2011, românii au văzut la tribuna Parlamentului un bătrân care vorbea română, dar avea totuși nevoie de subtitrare pentru că vârsta nu iartă pe nimeni.
Astăzi, Regele Mihai și Ion Iliescu sunt doar figuri ale unei istorii vechi.
Regele Mihai I a fost un personaj istoric de conjunctură, soarta l-a pus în această poziție fără ca el să-și fi dorit sau să fi arătat valențe de lider. A fost un om simplu, onest, care în împrejurări critice a cedat. Nu a fost un erou pentru că eroii mor tineri sau înving.
Dacă trebuie să vorbim despe eroii din anii ’50, hai de să vorbim despre cei care au murit în munți sau să vorbim despre familia Brătianu, cei care au preferat să stea aici, să înfrunte urgia comunistă și să moară în pușcărie decât să plece pe meleaguri străine.
Nu prea vorbim de Dinu Brătianu ( președinte al PNL, mort în 1951), de George I. Brătianu, (mort în 1953), de Constantin Brătianu (mort în 1956), de această familie care a reprezentat poate mai bine România și care a ales în momentele grele să nu abdice, să nu fugă, să lupte și să moară aici.
Autor: Alexandru David