Site icon gandeste.org

2011 ?!

“ Exista patru modalitati in care un grup conducator poate cadea de la putere. Ori cedeaza in fata unei cuceriri din exterior, ori guverneaza atat de ineficient, incat masele se revolta, ori permite aparitia unui grup de Mijloc puternic si nemultumit, ori isi pierde increderea in sine si vointa de a guverna. Aceste patru cauze nu se manifesta, de obicei, individual, ci sunt prezente, toate patru, intr-o masura mai mare sau mai mica. Daca o clasa conducatoare le-ar putea ocoli pe toate, atunci ea ar ramane la putere definitiv. In ultima instanta, psihologia clasei conducatoare insasi este factorul determinant.

(…) cel dintai pericol a disparut cu totul.

Si al doilea pericol este numai teoretic. Masele nu se revolta niciodata cu de la sine putere si nu se revolta niciodata numai fiindca sunt oprimate. Adevarul este ca, atata timp cat nu li se ingaduie sa aiba termene de comparatie, masele nici macar nu-si dau seama ca sunt oprimate.

De pe pozitiile clasei noastre conducatoare de astazi, deci, singurele primejdii reale sunt constituirea unui grup de oameni capabili, tinuti in subordine si insetati de putere, pe de o parte, raspandirea liberalismului si a scepticismului in propriile sale randuri. Cu alte cuvinte, problema tine de educatie. In esenta, este vorba de a modela in permanenta constiinta atat a grupului conducator, cat si a acelui grup executiv mai larg, care se situeaza la nivelul imediat inferior primului. Constiinta maselor nu trebuie decat sa fie influentata in mod negativ. Odata definite aceste probleme, oricine poate intui, chiar daca nu cunostea dinainte, structura societatii…

Esenta organizarii oligarhice nu este transmiterea puterii pe linia tata-fiu, ci persistenta unei anumite conceptii despre lume si a unui anumit mod de viata impus de cei morti celor vii. Orice grup conducator ramane grup conducator atata timp cat este capabil sa-si desemneze succesorii… Nu conteaza cine anume exercita puterea, atata timp cat structura ierarhizata a societatii ramane mereu aceeasi.

Care este sau care nu este atitudinea maselor nu mai conteaza astazi. Maselor li se poate acorda libertatea gandirii, pentru ca ele nu gandesc.

sursa: “1984″ – George Orwell

Exit mobile version