Analize și opinii Cultură și Familie Extern

BISERICA ORTODOXĂ, gazdă pentru întâlnirile BILDERBERG

Duhul lumesc pătrunde tot mai mult în Casa Domnului și când spunem asta ne întrebăm cum este posibil ca Biserica să fie acționar la o bancă, în condițiile în care acordarea banilor cu dobândă este o practică considerată păcat în creștinism.

Nu este o informație tocmai nouă că Biserica Ortodoxă din Grecia este unul dintre acționarii semnificativi ai National Bank of Greece, cu o deținere a unui pachet de 1,5% din acțiuni, conform informațiilor de pe site-ul băncii.

Ce este interesant este că National Bank of Greece (NBG) se pregăteşte să vândă complexul de lux Astir Palace, vizitat de liderii importanţi ai lumii şi vedetele de cinema de mai bine de 50 de ani.

Mai mult, complexul hotelier la care este proprietar NBG, la care este acționar Biserica Ortodoxă Greacă, a fost locul unde, conform Bloomberg, au avut loc întâlnirile anuale ale grupului Bilderberg din 1993 și din 2009.

Întâlnirile şi discuţiile grupului sunt secrete

Grupul Bilderberg a luat naştere în mod oficial în 1954, prima întrunire având loc în Hotelul Bilderberg, din localitatea olandeză Oosterbeek, de unde i se trage şi numele. Proprietarul hotelului era Prinţul Bernhard de Olanda, tatăl Reginei Beatrix. Potrivit jurnalistei spaniole Cristina Martin Jimenez, care a studiat istoria şi evoluţia grupului, finanţistul Joseph H. Retinger, un evreu de origine poloneză, îi ceruse Prinţului Bernhard să îi invite pe liderii NATO şi nu numai la o dezbatere deschisă pe teme de actualitate externă. Printre cei care au răspuns atunci invitaţiei s-au numărat reprezentanţii tuturor statelor membre NATO, precum şi magnatul David Rockefeller, directorul CIA Walter Bedell Smith şi preşedintele companiei multinaţionale Unilever, Paul Rijkens. În total, 66 de participanţi. Primul preşedinte al Bilderberg a fost chiar Prinţul Bernhard, care a deţinut această funcţie până în anul 1976.

Ierarhia Bilderberg se structurează în trei cercuri concentrice, susţine Cristina Martin Jimenez. Cercul intern şi inaccesibil îl constituie aşa-numitul Comitet al Înţelepţilor. Este alcătuit din patru membri, dar nu se ştie decât numele unui dintre ei: americanul David Rockefeller, acum în vârstă de 96 de ani. În calitate de preşedinte, vicontele Etienne Davignon face parte din Comitetul Director, cercul intermediar, unde mai sunt reprezentate secretariatele şi trezoreriile de pe ambele maluri ale Atlanticului. Etienne Davignon, care este fost vicepreşedinte al Comisiei Europene şi preşedinte al Agenţiei Internaţionale pentru Energie s-a instalat la conducerea Bilderberg în anul 2000.

Biserica Ortodoxă din Grecia deține mai mult de teren decât oricine în Elada în afară de stat

De când a început să se complice puternic situația din statul cu 11 milioane de locuitori, au apărut o serie de activitişti care pun Biserica Ortodoxă Greacă la zid, instituție privilegiată de altfel de către stat, despre care se spune că este foarte opacă și are un sistem financiar foarte alambicat.

Banii parohiilor, terenurile și alte bunuri fac parte dintr-un labirint pe care cu greu îl poți penetra, spuneau anul trecut analiștii citați de Ekathimerini, care arătau că nivelul taxelor plătite de Biserică nu este făcut niciodată public.

de fapt, că nimeni nu știe cât teren are Biserica. Statul grec nu are făcut un registru care centralizează terenurile, iar Biserica nici atât.

Cu toate acestea, se pare că suprafețele ar fi enorme: de la satele din nordul Greciei, unde fermierii plătesc chirie Bisericii, până la suburbiile Atenei.

Stefanos Manos, un fost ministru de finanșe grec, spunea că portofoliul imobiliar al Bisericii Greciei valorează miliarde de euro, însă a rezistat întotdeauna unui audit extern.

Un consilier al lui Papandreou spune despre Biserica Ortodoxă că este “cea de-a treia șină a politicii grecești. Dacă te atingi de ea, mori” (comparație cu liniile electrificate de la metrou).

National Bank of Greece vrea să vândă complexul de lux Astir Palace

National Bank of Greece (NBG) se pregăteşte să vândă complexul de lux Astir Palace, vizitat de liderii importanţi ai lumii şi vedetele de cinema de mai bine de 50 de ani, un test privind capacitatea Atenei de a vinde active, pe fondul temerilor privind ieşirea ţării din zona euro.

Investitorii sunt interesaţi de achiziţionarea Astir Palace, a afirmat Aristotelis Karytinos, director la divizia imobiliară la National Bank of Greece. Agenţia de privatizare a Greciei şi NBG vor anunţa o ofertă publică în următoarele luni. ‘Astir este un trofeu şi vrem să obţinem un preţ cât mai bun’, a explicat Karytinos.

Vânzarea va ajuta NBG să îndeplinească cerinţele mai stricte privind capitalul şi va ajuta Grecia să obţină numerar, aşa cum s-a angajat în schimbul pachetelor de asistenţă financiară de 240 miliarde de euro primite în ultimii doi ani de la UE şi FMI.

Grecia speră să obţină 50 miliarde de euro până în 2020, din vânzarea activelor de stat, din care jumătate sunt proprietăţi imobiliare, pentru a îndeplini condiţiile impuse în schimbul acordării banilor de la UE şi FMI.

Autor: Valentin Vioreanu

sursa: capital.ro