Analize și opinii

Vaduva neaga si impozitul cu handicap

Pe vremuri, daca venea la boierul satului nevasta ramasa fara sot cu cateva zile in urma si-i cerea cu lacrimi in ochi sa o ierte de plata dijmei pe fumarit pentru ca nu are ce sa le dea sa manance copiilor, rar se se intampla sa plece fara aceasta promisiune. Nu se facea pentru un obraz asa de subtire sa ajunga de rasul satului refuzand un ajutor care, oricum, nu l-ar fi imbogatit. Astazi, insa, situatia este cu totul alta. Imaginati-va ca in Romania anului 2010 vine Parlamentul si acorda scutire de la impozit si taxe pentru veteranii de razboi, vaduvele de razboi si vaduvele veteranilor care nu s-au recasatorit (sic!). Ei bine, Guvernul afla despre acest lucru si se ia la tranta cu balaurul care consuma din PIB spunand un “Nu” hotarat acestei decizii. Mai apoi, Parlamentul scuteste de la plata impozitului pe veniturile din pensii persoanele cu handicap grav sau accentuat. Evident, acelasi Guvern se ridica de pe scaunelul de unde vegheaza patria si pune din nou pieptul in calea dusmanilor care vor sa ia banii tarii.

Moda scutirilor de taxe si impozite nu este deloc una fericita intr-o tara democratica, insa, totusi…Sa obiectezi ca iertarea de impozit a pensiilor persoanelor cu handicap (grav sau accentuat) reprezinta un „tratament fiscal privilegiat in raport cu celelalte persoane“ tine deja de teatrul absurd al lui Ionesco. Oamenii aceia au parte de un “tratament privilegiat” din partea vietii, discriminarea lor nu va putea sa dispara niciodata. Cam la fel si in cazul veteranilor de razboi si vaduvelor lor (nerecasatorite insa, atentie). Ultimul razboi a fost destul de demult, asa ca, totusi, cati veterani de razboi credeti ca mai are Romania? Si, daca ii avem, nu ar trebui sa ne mai gandim si la ei, din cand in cand? Eu unul imi amintesc cum imi povestea strabunicul ca erau prin muntii Tatra si beau apa din urma de la copita calului pentru a muri cateva ore mai tarziu. Atunci nu credeam o iota, dar dupa multi ani am citit si m-am convins ca era adevarat.

Iesirea Romaniei din criza pe asta se bazeaza. Luam painea de la gura copilului (vezi proiectul alocatie doar pentru unii), impozitam la sange oamenii cu handicap, lasam veteranii sa se gandeasca la razboi atunci cand vine pensia, introducem automate de plicuri pe holurile spitalelor, dam amenzi parintilor daca plozii chiulesc de la scoala, reesalonam pe 3 ani sporuri decise de lege etc. Aruncam tot de la bord doar-doar vom ajunge teferi pe celalalt mal. Din fericire, incet-incet, vom iesi la liman. Din pacate vom fi uzi leoarca si mult mai usori. Spiritual, fizic dar si…material.

Cristian Spanu
sursa: e-actual.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Economia Romaniei mergea bine de la an la an. Cresterea economica era cam de 8%. “Americanii” au INVENTAT criza si totul s-a dus dracului. Tot ei ne ajuta acum si ne dau imprumuturi prin FMI. CINE E DE VINA ?Cum, nu stiti ? BASESCU !