Analize și opinii Cultură și Familie

Statul va limita cumpărarea de terenuri de către străini, după liberalizarea pieţei

Statul va lua unele măsuri, anul viitor, pentru a limita cumpărările de teren de către străini, după liberalizarea pieţei, la 1 ianuarie 2014, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. “În momentul de faţă persoanele fizice străine nu au în proprietate teren în România. Piaţa funciară se va liberaliza de la 1 ianuarie 2014, conform Tratatului de aderare pe care îl avem şi care este semnat şi vizavi de care nu putem face modificări”, a spus ministrul, citat de Mediafax.

El a adăugat că Ministerul Agriculturii va lua măsuri astfel încât în anul 2013 să preîntâmpine un fenomen “de care s-au speriat foarte mulţi”.
Constantin a adăugat că în 2013 va fi pregătită o agenţie, cel mai probabil Agenţia Domeniilor Statului, pentru a fi “un fel de jucător pe piaţa funciară” şi care să dea aviz persoanelor fizice străine interesate de achiziţia de terenuri în România, după modelul altor state membre.

Limitarea suprafeţei cumpărate sau experienţa în domeniu

Unele state membre, a spus ministrul, au impus o limită de suprafaţă la cumpărarea terenurilor de către persoanele fizice, iar alte state au condiţionat acest lucru de existenţa experienţei în domeniul agricol în statul respectiv.

“Deci, după acest model vom lua anumite măsuri pentru a limita şi pentru a oferi competitivitate agricultorilor români în raport cu ceilalţi agricultori de pe piaţa europeană, care până la urmă vor veni cu un capital mult mai mare pe piaţa românească. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că şi în agricultură avem nevoie totuşi de investitori. De aceea cred că trebuie să creăm şi un mediu propice pentru ca aceşti investitori să vină şi să investească în România. Condiţia este ca taxele şi impozitele să fie plătite în România, iar profitul să nu fie externalizat”, a arătat Constantin.

Străinii administrează 800.000 hectare de teren agricol

În prezent, aproximativ 800.000 de hectare de teren agricol la nivel naţional sunt administrate de cetăţeni sau firme străine.
“Se estimează că la nivel naţional sunt 800.000 de hectare de teren agricol, luate mai ales prin arendare de străini”, declara, la finele lunii august, Florin Marius Faur, directorul executiv al APIA Timiş, care a condus instituţia la nivel naţional până în urmă cu câteva luni.

Potrivit celui mai recent recensământ agricol din România, suprafaţa agricolă totală a României era în 2010 de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare reprezintă teren arabil.

Nici Ungaria nu va mai permite străinilor să cumpere terenuri agricole

Ungaria va adopta în curând o nouă lege prin care va interzice străinilor să cumpere terenuri agricole, a anunţat premierul Viktor Orban, transmite AFP. Premierul a precizat că odată ce legea va intra în vigoare, investitorii străini nu vor mai putea cumpăra terenuri arabile, asigurând că reguli similare se aplică în ţări precum Franţa şi Austria.

Orban a exprimat, totodată, intenţia de modernizare a sectorului agricol, “pentru a întoarce pagina agriculturii socialiste”, la un congres al Asociaţiei agriculturii ungare.

“Anul 2013 va aduce schimbări în agricultura ungară, care nu au mai avut loc în ultimii 50-100 de ani”, a adăugat premierul. El a precizat că legea, în curs de analiză în Parlament, va proteja terenurile cultivabile de speculatori şi bancheri, favorizând deţinerea de terenuri de exploatările agricole mici şi mijlocii, în detrimentul celor mari.

Legea va permite şi recuperarea “terenurilor furate prin contracte de achiziţie dubioase”.

Guvernul a decis, totodată, să înfiinţeze o bancă agricolă şi construirea unei noi reţele de irigaţii.

sursa: curierulnational.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu