Analize și opinii Cultură și Familie

Indemn la meditatie

Intr-un discurs tinut in fata congresului american, in timpul celui de al II-lea razboi mondial, primul ministru al Marii Britani Winston Churchill, a rostit o fraza care mi-a ramas in minte dealungul anilor.

Cuvintele lui, mi-au sugerat un prim ministru mandru de natiunea din care facea parte si in acelasi timp revoltat de faptul ca leaderii celui de al III-lea Reich subestimeaza puterea de lupta, taria de caracter si determinarea poporului britanic.

” What kind of people they think we are? “, a spus el. Adica – ce fel de oameni, cred ei ca suntem noi?
In ultimii ani m-am gandit de nenumarate ori la cuvintele lui Churchill mai ales in diferite momente de analiza a evenimentelor din istoria noastra recenta sau in cadrul interactiunii cu comunitatea romana din exil ca membru al ACFSRM sau cu comunitatile din tara, in vizitele mele mai dese dupa revolutie.

Sensul intrebarii a devenit insa altul, in fapt cautam un raspuns.
Ce fel de oameni suntem noi?
Desigur intrebarea se refera la generatia care a condus romania dupa 1989, nicidecum la poporul roman dealungul istoriei, intrucat in istoria noastra am avut generatii care au facut cinste poporului roman.

Au fost generatii de eroi, care a castigat independenta romaniei in razboiul din 1877, a fost generatia care a pus romania pe harta europei, am avut generatii sofisticate de nivel european care au creat cultura si literatura clasica romana. Am fost primii in Balcani pe timpul cand Regina Maria era “soacra Balcanilor” si sa nu uitam ca pretul graului pe piata europeana in perioada interbelica se stabilea la BRAILA iar Baraganul era granarul Europei. Prima bursa de marfuri in Europa a fost la BRAILA.

In euforia terminarii ” Iepocii de aur ” si a revolutiei (inabusita, neterminata, “furata”, cum doriti) asteptarile noastre de bine au fost probabil exagerate dar asta nu poate justifica faptul ca dupa 21 de ani progresul pe taram moral este aproape inexistent.

Regretabil, dar pozitia noastra fata de istoria si valorile noastre nationale, a ramas nechimbata, adica aceasi ca si in comunism.

Ca urmare a acestei gandiri si a unei scari de valori morale caracteristica trecutului regim, societatea romaneasca avanseaza anevoios. Exemplul personal si educatia pe care o dam liederilor de maine este in detrimentul Romaniei si al natiunii romane.

Persistenta minciunilor sau a jumatatilor de adevar care de fapt sunt minciuni intrege, lipsa de integritate, care in ultima instanta are un efect negativ asupra nivelului de trai (nu exagerez deloc) al romanilor, creaza impresia ca liederii nostri sunt preocupati exclusiv de propriile interese care de altfel le si guverneaza comportamentul, gandirea si actiunile.

Sa fie oare, clasa noastra politica, atat de limitata in preocuparile ei?
Este adevarat ca anomaliile existente in societatea din romania pot fi gasite in multe alte tari dar de ce sa fim ca si cei din lumea a 3-a si sa nu fim ca “cei din vest” adica la ceea ce generatii de romani au visat.

Una din anomaliile care nu poate fi gasita nici macar in lumea a 3-a, este faptul ca independenta romaniei nu este una din sarbatorile noastre nationale. Nu se pune problema inlocuirii lui 1 Decembrie cu 10 Mai pentru ca nici nu este posibil asa ceva. Ambele date istorice i-si au locul si semnificatia lor specifica si ambele sunt de importanta majora.
Se fac eforturi jenante, chiar desgustatoare pentru a nu sarbatori ziua de 10 Mai.

Parte din clasa politica romana de astazi incearca disperata sa ocoleasca 10 Mai si sa mestesugareasca istoria declarandu-se detinatoarea adevarului absolut, asupra unui eveniment petrecut pe cand ei nici macar nu erau “in proiect”. Ca urmare, pe 9 Mai se sarbatoreste ziua Europei si ziua victoriei URSS-ului asupra Germaniei si cate unul dintre cei cu functie mai incearca sa strecoare si independenta Romaniei tot pe 9 Mai.

Aceste incercari neoficiale de a schimba ziua independentei de pe 10 Mai pe 9 Mai au ca scop final permanentizarea independentei pe ziua de 9 Mai.

Pentru ca nu pot sustine deschis ca nu vor sa sarbatorim independenta si pentru ca 10 Mai mai are si alte semnificatii, data “trebuie” schimbata. Schimbarea datei independentei este “necesara” pentru ca spre ghinionul lor 10 Mai mai are si alte 2 semnificatii in istoria noastra si anume venirea lui Carol I in principatele unite in 1866 si ridicarea principatelor unite la rang de regat in 1881. Toate cele trei evennimente au fost benefice poporului roman si au propulsat romania pe calea progresului.

Tocmai datorita faptului ca 10 Mai are o tripla si majora importanta in istoria noastra trebuie sa o sarbatorim, asa cum de fapt a fost sarbatorita pana la “eliberarea Romaniei” de catre glorioasa armata sovietica.

Toate cele trei evenimente sunt legate de numele lui Carol I si ultimele doua sunt de fapt dezrobirea poporului roman de sub jugul otoman, adica nasterea unui popor liber si 10 Mai 1881, nasterea unei tari inexistente pana atunci pe harta europei.

Noi suntem poporul si tara este tara noastra, Romania. Daca nu ne mandrim cu 10 Mai atunci cu ce ne mandrim?
Tocmai de aceia cu convingere si fara ezitare pot spune ca cei care se opun sarbatoririi zilei de 10 Mai, saboteaza interesele nationale ale poporului roman.

In realitate, sunt multi care – off the record – sustin sarbatorirea zilei de 10 Mai dar… de ce doar – off the record?
Chiar atata lipsa de curaj? Chiar atata “neutralitate”,indiferenta sau comoditate?

Asa se face ca probabil suntem singura tara din lume care nu-si sarbatoreste independenta.
Sfidarea singelui varsat de soldatii si ofiterii armatei regale romane la Plevna, Smardan, Grivita este inadmisibila.

Sa fie oare amatorii aroganti cu mai multa putere de convingere si influenta decat patriotii cu bun simt?
Este adevarat ca am fost obisnuiti cu minciuna, am fost obisnuiti sa batem din palme fara sa auzim sau sa luam in considerare ce spune “oratorul”, dar au trecut 21 de ani.

De ce nu facem un efort colectiv sa schimbam mediul moral in care traim?
Trebuie sa pretindem dreptate si respectarea adevarului; este in interesul nostru si spre binele nostru si in acelasi timp obligatia oricarei persoane care simte recunostiinta, respect pentru tara in care locuieste, traieste si i-si urmareste inplinirea viselor.

Nici o situatie politica, economica sau de ori ce alta natura nu poate fi satisfacator rezolvata decat bazandute pe adevar, ori ce alta rezolvare este vremelnica. Adevarul este cel mai important element in rezolvarea oricarei probleme.

Acceptarea unei minciuni evidente creaza precedentul si in acest context vad eu nesarbatorirea zilei de 10 Mai sau sarbatorirea independentei romaniei pe 9 Mai.

Nivelul de trai al unui popor nu depinde nici de suprafata tarii, nici de numarul de locuitori si nici de bogatiile naturale. Daca suprafata tarii sau bogatiile naturale ar determina nivelul de trai, in Rusia s-ar traii cel mai bine iar in Japonia care are o suprafata cat statul California si foarte putine bogatii naturale, s-ar traii cel mai rau (ce sa mai vorbim de tarile benelux-ului) iar noi nu am avea proverbul: muntii nostri aur poarta noi cersim din poarta-n poarta.
Nivelul de trai este determinat de mediul moral si scara de valori morale practicate in societate, lucru pe care romanul il stie de multa vreme, de cand avem zicala: omul sfinteste locul.

Nici un popor nu poate avea un nivel de trai ridicat intr-un mediu de acceptare a minciunii si al coruptiei.

Sa fim oare chiar atat de nepasatori fata de viitorul copiilor si nepotilor nostri?
Nu este permis sa fim dezinteresati, comozi sau indiferenti fata de adevar si valorile morale care guverneaza societatea romaneasca. Vom traii rau ani de zile daca ramanem preocupati doar de imediata noastra imprejurare si nu dedicam putin timp pentru interesul nostru colectiv, in particular respectarea adevarului istoric.

Bunastarea tuturor implica bunastarea individuala, nu insa si invers si asta exclude non-valori morale in societate. Lipsa de cunostere a adevarului istoric i-si are explicatia in educatia comunista pe care am primit-o, insa lipsa de interes de a afla si a sustine adevarul istoric nu-si are nici o explicatie sau justificare. Dupa caderea comunismului, teoretic si normal ar fi fost sa dam o replica rusilor care ne-au ocupat la sfarsitul celui de al II-lea razboi mondial, ne-au alungat liederul si ne-a impus un sistem social cu care ei au experimentat de peste 28 de ani. Actiunile noastre ar fi trebuit sa “spuna “: Domnilor rusi respingem sistemul pe care ni l-ati bagat pe gat, reinstauram monarhia constitutionala si vom face un referendum dupa unu sau doi ani de dezbateri publice si daca majoritatea romanilor doresc republica parlamentara sau prezidentiala o vom instaura (noi si nu voi). Din pacate asta nu s-a intamplat ci dimpotriva “emanatii nostri” au vizitat ambasada sovietica si: ” am informat ambasada sovietica cine suntem si ce vrem”.

Este adevarat ca lucrurile nu sunt chiar asa de simple, dar nici atat de complicate incat dupa 21 de ani sa fim inca cu creerele spalate. Reconciliere este intradevar un lucru frumos si trebuie sa existe dar asta nu implica si nu trebuie sa implice compromisuri morale.

Fara o dezbatere publica serioasa a monarhiei constitutionala vs republica “emanatii”, inainte de a slabii controlul puterii ne-au directionat spre republica, facand acelasi lucru pe care l-au fact rusii cand ne-au ocupat, la sfarsitul celui de al II-lea razboi mondial si in acelasi timp ne-au procopsit cu un imn care desi este un cantec de lupta frumos este nepotrivit ca imn.

Cand Emil cel mincinos a vizitat Marea Britanie a fost un moment care mi s-a parut comic dar si trist in acelasi timp si anume dupa ce fanfara a cantat “Desteaptate Romane” a intonat imnul britanic, ” God save the quen” (D-zeule salveaza regina). Nu am fost trist pentru presedinte, pentru ca un presedinte (cadru didactic de profesie !!!) care afirma ca “istoria nu tine de foame ” nu merita nici cel mai mic respect sau consideratie nici aici pe pamant, nici pe luna si nici in veci. Am fost trist pentru ca indiferent cum traducem “Desteaptate” un strain ajunge, inevitabil la concluzia ca suntem ori prosti ori adormiti.

Nu ar fi sunat mai demn, mai prestigios?:
” Traiasca regele; in pace si onor; de tara iubitor; s-aparator de tara “….
Nu avem nici o bruma de ideie a ceea ce inseamna si cum functioneaza monarhia constitutional. Dealungul celor 21 de ani, care au trecut de la revolutie am avut ocazia sa aud tot felul de “perle” din gura unor fuduli atotstiutori: ” Eu vreau democratie nu vreau monarhie” mi-a spus la un moment dat un tanar. Dl. meu, i-am spus, cele 10 monarhi constitutionale din Europa de vest sunt mai democratice decat 90 % din republicile bananiere, prezidentiale sau parlamentare existente in lume la ora actuala. Un altul mi-a spus:”Sa-l tin eu pe rege si el sa traiasca ca un rege, cum se spune “. Dragul meu, de tinut il ti pe presedinte pentru ca regele se intretine din activitatea domeniului regal si inca un fapt; bugetul de protocol al presedintelui Italiei este dublu fata de bugetul de protocol al reginei Elisabeta a II – a ( nu spun a Angliei pentry ca Elisabeta a II-a este si regina Canadei, Australiei si a Noii Zeelande !).

Un tanar de la un partid Timisorean mi-a spus ca el este impotriva monarhiei constitutionale pentru ca el vrea sa devina presedinte.

Adevarul este ca el de fapt vrea sa conduca, sa fie sef, pentru ca daca Romania ar avea un sistem constitutional de republica parlamentara ca si Germania unde majoritatea populatiei stie cine este cancelarul germaniei dar putini stiu cine este presedintele Germaniei, atunci probabil ar dori sa fie cancelar si nu presedinte.

Daca vrei sa conduci si esti intradevar capabil, castigi alegerile in fruntea partidului tau si devi prim ministru si esti sef pentru cel mult 8 ani (daca nu-ti trece prin cap ca esti prea destept si incerci sa devii sef pe viata printr-o lovitura de stat).

Regele nu se baga in “ciorba” politicienilor, el nu conduce, el este reprezentantul si pastratorul traditiilor nationale si are grija ca alternarea partidelor la putere sa se faca intr-un mediu de ordine si respectare a legii.

PNTCD-ul este cu un procentaj de 1 sau 2% tocmai pentru ca sunt prea multi candidati la sefie. Prima data facem painea mare si apoi o impartim. Sa impartim painea inainte de a o framanta este non-sens dar si imposibil.

Sa fie oare la unii din politicienii nostri dorinta de sefie si interesul propriu inaintea intereselor nationale? Fara -ndoiala ca in toate tarile exista persoane dornice de sefie insa in majoritatea cazurilor sefia nu este un scop in sine ci recompensa unei munci serioase si perseverente in spre folosul natiunii, iar cand prin natura inprejurarilor sunt scoase la iveala deficiente majore de caracter sau integritate, demisia este promta, categorica si inevitabila. Noi in schimb gasim scuze pentru ca: Lasa D-mle ca si ala o furat si “ala “o mintit si de fapt nu o mintit asa de mult ca si celalalt etc etc si uite asa cainii latra, caravana trece si noi nu reusim sa iesim din mocirla.

Rezultatul ori carei alegeri democratice este alesul ( in general ) a 55 % pana la 60 % din populatia de alegatori, in afara alegerilor din dictaturi (inclusiv dictatura proletariatului) cand procentajul ajunge la 90% sau peste 90%.

In concluzie exista o perpetua nemultumire si neincredere populara de 40 % – 45 % fata de presedintele tarii, precum si nemultumirea si desconsiderarea presedintelui fata de 40% – 45% din populatia tarii; in fapt un popor permanent divizat de catre reprezentantul si conducatorul tarii.

Intrucat in romania sunt crestini-ortodoxi, catolici, greco-catolici grec-ortodoxi precum si un considerabil numar de secte, nu exista unitate nici din punct de vedere religios. Cine sau care este factorul de unificare a poporului?
Unitate este in UNU. Decat divizati de un presedinte mai bine uniti in jurul unui rege, tocmai de aceia cred in monarhia constitutionala.

Avem extraordinarul noroc sa avem un rege in viata, un rege care stie sa fie rege, educat, crescut si pregatit pentru functia pe care trebuie sa o indeplineasca iar noi nici macar nu stim sa ne folosim de acest extraordinar noroc.

Cate mame spun copiilor lor:” dragul meu cand vei deveni presedinte sa ai grija de poporul roman”?
Ma adresez acum tuturor demnitarilor,tuturor care intr-o masura mai mare sau mai mica si-au folosit energia fizica si intelectuala, timpul, in scopul avansarii prestigiului tarii pe plan international si al inbunatatirii nivelului de trai al romanilor (atat cat este) si care au nepoti:

V-ati considera rasplatiti, onorati daca la un moment dat nepotii D-voastra ar fi tratati in felul in care a fost si este tratat M.S Regelui Mihai nepotul regelui Ferdinand Intregitorul si al reginei Maria?
De fapt, in relitate nu este vorba doar de meritele bunicului, Ferdinand Intregitorul cel care a unit toata suflarea romaneasca in hotarele tarii ci si de meritele nepotului.

L-am alergat pe soselele tarii, capitanul Val- virtej (pentru cei care i-si mai aduc aminte de el) il acuza pe M.S.Regelui de tradare si inactiune, sau sluga al rusilor.

In fapt regele a scris de mai multe ori presedintelui Harry S. Truman pentru ai atrage atentia asupra comportarii de cotropitori al rusilor pe teritoriul romanesc; din pacate insa fara a primi un raspuns.
Criticandu-l pe rege, Basescu a demonstrat ca nu are nici cunostiinte de istorie, nici rusine si bun simt.

Inteligent ar fi fost sa il invite pe M.S. sa deschida sesiunea parlamentara ca cel putin atata recunostiinta sa aratam unui erou national.

Da ! un erou national pentru ca de unul singur, sprijinit de armata romana care fara disensiuni (spre deosebire de Italieni) si cu disciplina a executat ordinul comandantului suprem de incetare a ostilitatilor cu puterile aliate.
Un erou pentru ca a salvat romania de la dezastru la sfirsitul celui de al 2-lea razboi mondial; a recuperat cel putin una (ardealul de nord) din cele 3 teritorii date de “aliatul nostru Hitler” vecinilor nostri, cadrilaterul fiind dat cand aliatul lui Hitler, Antonescu era la conducerea statului. Antonescu ne-ar fi dus pana la Berlin pentru apararea Reichului german sacrificand vietile romanilor si interesul national al romanilor, doar pentru ca a promis lui Hitler ca va ramane loial, alaturi de el.

Daca Antonescu pe care “emanatii” l-au opus regelui (acuzandu-l pe rege ca a ordonat arestarea lui) ar fi fost asa cum il vad unii, atunci, ar fi facut ceea ce au facut multi ofiteri din armata imperiala Japoneza. Pentru ca nu si-au putut respecta promisiunile, pentru ca se simteau dezonorati, au ingenunchiat in fata palatului imperial si si-au facut sepucu (noi spunem harakiri). Nici o persoana nu are dreptul sa subordoneze interesele unei natiuni, interesului personal.
Prin actiunea lui M.S.Regelui a aparat si a demonstrat ca nimic nu este mai important decat interesul national si de aceia este un erou national.

Sa fim oare chiar atat de nerecunoscatori si lipsiti de moralitate?
Am reamplasat statuia Regelui Carol I in piata palatului am numit unul din vasele de razboi Ferdinand. Este oare necesar ca M.S. sa moara ca sa-i recunoastem meritele cum ar fi de exeplu infintarea Institutului de medicina din Timisoara, catedrala metropolitana din Timisoara sau alte institutii sau obiective pe care nu le stiu pentru ca si eu am invatat “istoria-cascaval ” a romaniei.

Dupa ce moare si vor venii capete incoronate sa elogieze si sa-si arate respectul fata de integritatea unui om extraordinar, un mare patriot, devotat poporului roman cu simt al datoriei, a carui tristete este faptul ca nu poate face mai mult pentru natiunea romana, om cu un caracter admirabil, atunci vor “bombani” si alesii nostri cateva cuvinte de apreciere?

Sa fim oare chiar atat de ipocriti?
In parlament se propune discutarea PL-x 225/2011 Propunere legislativa privind declararea zilei de 16 noiembrie ziua patrimoniului mondial din romania; Proiect de lege privind instituirea zilei portilor deschise la muzee; PL-x 425/2011 declararea zilei de 22 Decembrie, ziua libertatii romaniei, toate astea in timp ce nu sarbatorim 10 Mai si neoficial si pe sarite (primarul Bucurestiului si alti cativa ciuri-buri) vrem sa facem 9 Mai pe langa ziua victoriei armatei sovietice asupra germaniei hitleriste si a zilei Europei si ziua independentei Romaniei. Cineva ar trebuii sa-i spuna primarului din Bucuresti ca el este European pentru ca este roman (?) si nu este roman pentru ca este european.

Am convingerea ca ziua de 10 Mai va fi sarbatorita, pentru ca daca am avut un Titulescu, Coposu, Maniu, Brateanu, desigur ca vom mai avea, pentru generatia actuala insa intrebarea ramane:
Ce fel de oameni suntem noi?

Paul Todoran

sursa: observatorul.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu