Analize și opinii Cultură și Familie

FOCŞĂNEANUL CARE A PUS SISTEMUL BANCAR LA COLŢ! A OBLIGAT BCR-UL SĂ ÎI MODIFICE DOBÂNDA ŞI COMISIOANELE PRIN INSTANŢA DE JUDECATĂ!

Traian Ţoca a reuşit, fără a avea vreun avocat, să câştige împotriva uneia dintre cele mai puternice şi mai vechi bănci din România. Aceasta este obligată acum să modifice dobânda şi să calculeze comisionul lunar de administrare la soldul debitor. Focşăneanul beneficiază de o dobândă extrem de avantajoasă în aceste condiţii, de sub 3%.


Singur împotriva unei armate de avocaţi dintre cei mai renumiţi, împotriva uneia dintre cele mai vechi şi mai puternice unităţi bancare din România, la urma urmei, împotriva sistemului, Traian Ţoca a reuşit. După un an în care a câştigat atât pe fondul cauzei cât şi în recurs, focşăneanul de 55 de ani aşteaptă acum răspunsul băncii pentru a putea beneficia de drepturile pe care le-a câştigat.


După ce a luat în 2007 22.000 euro pentru nevoi personale, focşăneanul a beneficiat de un an cu o dobândă fixă de 6,5 %, după care, prin aplicarea dobânzii variabile, acesta a început să plătească o rată substanţial mai mare. A aflat şi de ce, dobânda fiind modificată de la cota fixă la una variabilă, adică cu aproximativ patru puncte procentuale mai mare, de 10,4%, după calculul băncii.

Având în vedere că nici nu a fost înştiinţat iar rata a rămas la fel de mare, Traian Ţoca a mers în 2010, după apariţia OG 50/2010, la inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, unde a aflat că mai multe clauze contractuale intră în sfera celor considerate ca fiind abuzive.

A mers la judecată de unul singur împotriva unei armate de avocaţi

Nu am avut alte pretenţii, Eu i-am dat în judecată pentru că nu respectau prevederile contractuale. Asta m-a deranjat cel mai mult dar şi faptul că, deşi indicele de referinţă al dobânzii variabile, Euribor-ul a avut şi valori mai mici, nu au scăzut un leu din rata creditului“, a precizat Traian Ţoca care s-a adresat anul trecut instanţei.

Acesta a cerut judecătorilor ca banca să recunoască contractul ca fiind unul ipotecar, să facă interpretarea dobînzii de referinţă variabilă în Euribor plus marja de 1,5% aşa cum este precizat la pct. 5 din contract, să restituie comisionul de acordare şi a comisionului de urmărire riscuri, precum şi să elimine celelalte clauze abuzive (majorarea dobînzii fără accept) şi modul de penalizare prin declararea creditului scadent.

La Judecătoria Focşani, completul civil care a soluţionat dosarul a considerat că Traian Ţoca are parţial dreptate. “Obligă pârâta să interpreteze dobânda de referinţă variabilă în euribor plus marja de 1,5 PP cum e menţionat în contract la pct. 5. Admite excepţia pârâtei vizând lipsa de obiect cu privire la solicitarea de restituire a comisionului de urmărire de riscuri şi respinge capătul de cerere vizând restituirea comisionului de urmărire riscuri ca neîntemeiată. Constată ca fiind abuzivă în parte clauza penală prev. la art. 9 lit. b din contractul nr. 3245/29.XI.2007 – comision de administrare de 11 euro lunar reprezentând un procent de 0,05% din valoarea creditului contractat prev. la pct. 1 şi dispune ca acest comision de administrare să fie calculat la valoarea soldului creditorului şi nu la creditul iniţial, sumele încasate-n plus vor fi restituite reclamantului”, a dispus prima instanţă pe 6 iunie 2011.

Banca a făcut recurs, care s-a judecat la secţia a II-a Civilă, unde Traian Ţoca a obţinut o nouă decizie favorabilă, în luna ianuarie a acestui an. “Eu mi-aş dori ca toţi cei care consideră că sunt înşelaţi de bănci, care consideră că au clauze contractuale abuzive în contracte, să apeleze la justiţie. Pentru mine, justiţia şi-a făcut datoria“, a spus mulţumit focşăneanul. La modul în care i se va calcula acum dobânda, Traian Ţoca ar putea avea o dobândă de sun 3%, mai mult decât avantajoasă şi, din câte se pare, cea mai mică dobândă la un credit în euro din sistemul bancar românesc.

Banca a solicitat ca procesul să se judece la Bucureşti

Casa de avocaţi Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen a avut la Focşani nu mai puţin de trei reprezentanţi în cele două dosare. La prima instanţă, aceştia au ridicat mai multe excepţii, solicitând ca procesul să fie judecat la Bucureşti, afirmând că sucursala locală a BCR nu are calitate procesuală şi că acţiunea nu este admisibilă în lipsa unei concilieri prealabile.

Instanţa a respins însă toate excepţiile invocate de avocaţii BCR şi au soluţionat dosarul în favoarea celui împrumutat. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în fază de recurs, unde Traian Ţoca a obţinut o nouă hotărâre favorabilă, de data aceasta şi definitivă. În urmă cu câteva zile, focşăneanul a somat prin executor judecătoresc BCR-ul să modifice prevederil contractuale în sensul dispus de instanţă. “Le-am trimis înştiinţare, deşi sunt convins că şi ei ştiu de această decizie“, a încheiat focşăneanul care a ieşit învingător împotriva sistemul bancar.(sursa: stiri.com)

DECI SE POATE!!!