Analize și opinii

Creaturile Borg în variantă românească

Creaturile Borg. Pe jumătate om, pe jumătate maşină. O specie extrem de evoluată de prădători. Îşi atacă fără milă victimele şi le asimilează în „Colectiv”, grupul cu o singură minte în care dispare orice gând individual, acţiune personală sau personalitate dispar. Creaturile Borg nu coexistă cu alte forme de viaţă sau alte culturi. Distrug orice indivizi sau lumi inferioare pe care le întâlnesc, iar ceea ce rămâne asimilează. Nu au conştiinţă. Nu au moralitate. Şi nu se vor opri până nu vor fi distrus sau asimilat pe toţi duşmanii lor. Acesta este scenariul fictiv, desigur, al binecunoscutului serial Star Trek. Însă, Borg au un corespondent în lumea contemporană… Foarte probabil, deja ne-au devastat familia, şcoala, inclusiv convingerile personale. Dacă încă nu au făcut-o sunt pe aproape!!! Nu vor avea odihnă până nu vor obţine acceptul şi asimilarea noastră… TOTALĂ! “REZISTENŢA ESTE ZADARNICĂ!” Oare???

“Borg cel real” este activ! Care este arma secretă? Suntem ținuți ca prizonieri ai relativismului etic în care binomul Bine-Rău este repoziţionat. Convingerile sunt egale, iar întreaga morală este relativă. Nu mai vehiculăm idei, ci doar păreri. Acesta este un demers care are ca scop nivelarea tuturor convingerilor şi a comportamentelor…

În timp ce intoleranţa se profesionalizează, toleranţa se relativizează!!! Şi atunci, fiecare alege ce i se potriveşte mai bine… În lipsa valorilor absolute, orice este permis… Inclusiv, confuzia!!!

Dacă nu există nici un standard moral absolut, nimeni nu poate numi ca fiind bun, sau rău, greşit sau corect. E nevoie de absolut pentru ca morala să existe, în aceeaşi măsură în care e nevoie de absolut dacă e să existe valori autentice. În sens contrar, rămânem cu nimic mai mult decât cu opinii contradictorii (dr. Francisc Scaeffer).

Acolo unde domneşte această nouă toleranţă nu poate exista nici o ierarhie a adevărului şi nici standarde pentru a discerne între Bine şi Rău, între moral şi imoral. De aceea BORG poate adopta măsuri de austeritate fără procese de conștiință și concedieri masive fără regrete. Totul în funcție de „adevăruri” personale ce sunt ridicate la nivel de principiu absolut!

Aspecte vitale ale existenței umane se decid în funcţie de “decibeli”, perseverenţă şi intimidare! În talk-show-uri nu se mai dezbate, ci se  expun păreri. Argumentele lipsesc, iar ceea ce contează este doar „forța” opiniei.  Acest gen de atitudine este, de fapt, virtutea omului fără convingeri.

Astfel, politicienii de carieră se comportă ca nişte ZOMBIE morali, fără convingeri puternice, fără personalitate individuală, fără consecvenţă etică, fără să poată explica de ce cred ceea ce cred…(sau, dacă mai cred în ceva)! Drept urmare etica şi morala absolută îşi pot proclama “decesul”! Interesul pentru morală nu depăşeşte nivelul episodic: dezbaterea morală este cea mai rară preocupare politică din România contemporană.

Suntem indiferenţi, însă pretindem că tolerăm!!! Asistăm, de fapt, în numele acestei pseudo-toleranţe la intoleranţă faţă de valori şi dispreţ faţă de cei cu convingeri stabile şi solide. A devenit “normal” ca singura toleranţă pe care o exprimăm consecvent să fie cea faţă de incultură, snobism, impertinenţă, ipocrizie sau mediocritate… Incorectitudinea este valorificată, iar viciul este ridicat la rang de virtute. Drept urmare, oameni fără caracter ne reprezintă interesele, iar oportunismul ne inundă existența.

Borg trăiește printre noi! Împreună cu noi! Și nu numai că acceptăm să conviețuim cu acest gen de creaturi, însă le și votăm pentru a decide asupra destinelor noastre. Ceea ce – trebuie să recunoaștem – constituie proba naivității noastre naționale!

prof. Lehaci Florentin

sursa: proatitudine.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Respectele mele domnule profesor ! Cele scrise de dumneavoastră şi modul în care abordaţi fenomenele sunt de vis.Ce păcat că sunt foarte mulţi din cei amintiţi de dvs care nu cred că au nici capacitatea intelectuală necesară să înţeleagă ceva.

  • Doru,

    Ma pot declara multumit si pentru cei putini care au capacitatea de a intelege si de a rezista. Atata timp cat inca mai suntem un grup, fie el si dispersat, care ne opunem lui Borg, orice rezistenta nu este zadarnica. Iar speranta unei victorii finale poate sa ne surada. Iportant este sa ramanem pe baricade!