Analize și opinii

Bolovanul justitei, de piciorul Romaniei

Evenimentele spectaculoase ale ultimelor saptamani au incheiat, parca, o demonstratie foarte trista pentru evolutia Romaniei. Am avut ocazia sa ne convingem care este cel mai putin reformat, cel mai retrograd sector al societatii romanesti. Din pacate, este in acelasi timp, unul dintre cele mai importante, daca nu chiar cel mai important – Justitia.

Sa recapitulam. Transcrierile convorbirilor telefonice in cazul Voicu ne-au arata ca doi judecatori ai Curtii Supreme si-au incalcat inaltul statut, batand din calcaie si jurandu-se pe viata nepotilor in fata unui martafoi, cu aspect si comportament de mafiot, care le cerea lucruri inacceptabile pentru orice magistrat, cu atat mai mult pentru un magistrat al ICCJ.

Aceleasi convorbiri ne arata ca, in ipoteza nevinovatiei lui Florin Costiniu, tot avem coruptie grava la Inalta Curte, pentru ca domnia sa acuza de coruptie completul in fata caruia a pierdut Costel Casuneanu.

Am vazut cum organismul pus sa vegheze la integritatea morala si profesionala a magistratilor a incercat sa musamalizeze, cat a putut cazul, mai precis pana cand in presa a explodat bomba interceptarilor. Pana atunci, CSM a permis unui judecator sa imparta in continuare dreptatea in pofida suspiciunilor de maxima gravitate ce planau asupra sa.

Am aflat, apoi, dintr-un protest al tinerilor magistrati cum se fac numirile la ICCJ: pe baza unor interviuri mai lejere decat discutiile la cafea, fara a tine cont de criteriile de competenta sau macar de pregatirea necesara. Si am mai vazut cum au fost pusi la zid si umiliti in sedinta CSM reprezentatii acestor tineri magistrati, care nu au cerut, argumentat, decat schimbarea procedurilor de numire a judecatorilor la ICCJ si suspendarea rapida a magistratilor suspectati de fapte grave. Au fost acuzati de rea credinta, incompetenta si ipocrizie.

Si e usor sa fie redusi la tacere, cat timp protestatarii reprezinta doar vreo 10% din corpul magistratilor din Romania. Dezarmant de putini, nu-i asa? Se pare ca restul de 90% nu poate fi solidar decat in rau: atunci cand isi apara ticalosii sau atunci cand lupta pentru propriile salarii.

Am vazut apoi cum judecatorii ICCJ, avand de ales intre solidaritatea cu un coleg si apararea respectului fata de Justitie, au ales sa-si apere breasla si, am putea suspecta poate, propriile secrete murdare, caci nimic nu e mai periculos decat precedentul. De altfel, magistratii au fost mereu foarte atenti sa nu il creeze. Aproape nu a existat judecator sau procuror acuzat de coruptie, abuz sau incompetenta, care sa nu fi fost, pana la urma, albit.

Si bomboana pe coliva, am vazut cum Curtea Constitutionala a castrat Agentia Nationala de Integritate, declarand neconstitutionale cele mai importante atribuitii ale acesteia. Poate ca erau intr-adevar neconstitutionale. Si atunci, de ce CCR a respins pana acum sesizari identice? Putem gasi, oare, o explicatie in faptul ca cel putin 4 judecatori constitutionali sunt anchetati de ANI pentru incompatibilitati grave si inadvertente in declaratiile de avere? CCR a facut exact acelasi lucru cu legea CNSAS, atunci cand verificarile trecutului judecatorilor, discutabil in cel putin doua cazuri, devenisera iminente. Dar, pana la urma, si CSM este condus acum de o persoana care a primit de la CNSAS certificat de politie politica si care, de altfel, nici nu a negat colborarea cu securitatea.

Ce-o fi de asteptat de la o astfel de justitie imorala? Ne tot intrebam de ce marile dosare de coruptie zac in instante si se tarasc din exceptie in exceptie spre izbavitoarea prescriptie. Ne miram ca avem tot felul de sentinte contradictorii si aiuritoare. Ne miram ca marii varani din afaceri si politica raman mereu cu capul la suprafata. Poate sa trimita DNA in judecata cate un dosar pe zi, ca de instante nu va trece decat ceea ce reteaua permite sa treaca si nimic mai mult.

Niciun alt corp profesional nu a opus o mai mare rezistenta la reforma si niciun alt corp profesional nu este mai imbacsit si dominat de relicvele fostului regim. In momentul in care Monica Macovei a incercat sa asaneze mlastina a fost muscata din toate partile de crocodili. Ei au supravietuit, Monica Macovei a fost expediata la Bruxelles, de parca acolo e nevoie de refoma. Desi, ma tem ca, in acest moment, justitia din Romania nu mai este reformabila decat prin legile biologiei. Din pacate insa, pana la pensia unor persoane ca Mona Pivniceru mai e mult.

In unificarea Germaniei, toti magistratii din fosta RDG au fost dati afara. Angajarile s-au facut apoi cu respectarea unor conditii stricte de profesionalism si integritate. Din pacate, in Romania, asa ceva nu a fost si nu este posibil.

update:
Ioana Ene
sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Nu-mi plac articolele nesemnate ! Imi creeaza suspiciuni ! De multe ori se confirma.Poate ca articolul e scris de cineva din sistem si atunci inteleg.
    Aceasta este justitia romana, cea descrisa exact mai sus. In acestv fel fiecare poate vedea de ce justitia in Romania este o loterie. Dupa ce m-am luptat 14 ani cu administratia din Romania pentru reconstituirea cf.Legii 18/1991 a unei proprietati de 5 ha teren arabil apartinand socrului meu am fost nevoiti sa actionam in judecata Comisia Comunala si Judeteana care au luat terenul nostru si l-au impartit altora iar noi am ramas cu vechiul act de proprietate in mana fara nici un teren. De 5 ani justitia nu reuseste sa judece, nu reuseste sa-si indeplineasca rolul.